Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα αναμετρηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στις επικείμενες εκλογές για την καγκελαρία. Το Σουλτς πρότεινε για υποψήφιο του SPD, ο νυν πρόεδρός του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, βλέποντας τη δική του δημοτικότητα να κατρακυλά.

Ο Μάρτιν Σουλτς, μετά από μια πεντάχρονη θητεία ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι ο αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, ως επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε από τον ίδιο καθώς και από τον νυν ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον τελευταίο να παραιτείται από την κούρσα των εκλογών, προτείνοντας στη θέση του τον Σουλτς.

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, η οποία με συγκινεί βαθιά. Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές, για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε σήμερα ο κ. Σουλτς.

«Αν ηγηθώ εγώ για την καγκελαρία θα χάσω και μαζί μου θα χάσει και το SPD». «Ο Σουλτς έχει σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει», είχε τονίσει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο γερμανικό περιοδικό Stern.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, ο Γκάμπριελ αποχωρεί και από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, παραχωρώντας τη θέση του στον Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι το κόμμα του έχει συμφωνήσει πως ο ίδιος θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι αυτή τη στιγμή αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2012 και παραιτήθηκε από το αξίωμά του στα μέσα Ιανουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα στη Γερμανία, σε αντίθεση με τον Γκάμπριελ.

Τον Δεκέμβριο, λίγο μετά την ανακοίνωσή του ότι εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό του αξίωμα για να διεκδικήσει μια βουλευτική έδρα στη Γερμανία, οι θετικές γνώμες για τον Σουλτς ανέρχονταν στο 57%, επίπεδο ίσο με εκείνο της δημοφιλίας της καγκελαρίου Μέρκελ.

Για το Σουλτς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα οχυρό απέναντι «στους δαίμονες του 20ού αιώνα»: την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό. Μετά την ψήφο υπέρ του Brexit τον Ιούνιο του 2016, τα λόγια του ήταν: «εάν καταστρέψουμε τα εργαλεία με τα οποία εξορκίσαμε τους δαίμονές μας, θα τους απελευθερώσουμε ξανά», μια αναφορά στην αντιευρωπαϊκή άκρα δεξιά που έχει ξαναέρθει στο προσκήνιο σχεδόν παντού στην ήπειρο.

Τυπικά, πάντως, η επίσημη ημερομηνία ανακοίνωσης της υποψηφιότητας των Σοσιαλδημοκρατών είναι η ερχόμενη Κυριακή 29 Ιανουαρίου. Το πρωί της Κυριακής θα συνεδριάσουν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος και θα καταλήξουν στο όνομα του υποψηφίου. Στις 13.00 το όνομα θα ανακοινωθεί επίσημα σε ανοιχτή εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του SPD.

Οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές που θα αναδείξουν τον επόμενο/η καγκελάριο θα πραγματοποιηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου 2017.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, tvxs.gr

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.