Η μελλοντική σχέση της Ολλανδίας με το ευρώ θα συζητηθεί διεξοδικά στο κοινοβούλιο της χώρας, μετά τις εκλογές του Μαρτίου, αφού οι Ολλανδοί βουλευτές ζήτησαν να καταρτιστεί μια αναλυτική έκθεση για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.

Η συγκεκριμένη έκθεση ανατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας της χώρας, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ολλανδικής βουλής.

Η πρωτοβουλία αυτή του κοινοβουλίου έρχεται σε ένα κλίμα έντονης αμφισβήτησης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στην Ολλανδία εκφράζεται από το ακροδεξιό ισλαμοφοβικό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς, που κατατάσσεται ακόμα και στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Η έκθεση για το ευρώ, για την κατάρτιση της οποίας δεν τίθεται κανένας περιορισμός, μπορεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα, εάν και κατά πόσον είναι εφικτό η Ολλανδία να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα και, εάν ναι, πώς, σημείωσε ο βουλευτής Πίτερ Όμζιχτ του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ολλανδική Βουλή).

Ο Όμζιχτ είχε την πρωτοβουλία για το ψήφισμα του κοινοβουλίου με το οποίο ζητήθηκε η έκθεση. Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την Βουλή ομόφωνα, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάσει πώς το ευρώ θα μπορούσε να γίνει σταθερότερο, καθώς και τις «πολιτικές και θεσμικές επιλογές για το μέλλον του». Η γνώμη του Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει μεγάλο κύρος στην Ολλανδία.

Κατά τον Όμζιχτ, στην πρωτοβουλία τον οδήγησαν οι ανησυχίες του για τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία πλήττουν τους Ολλανδούς αποταμιευτές, ειδικά τους συνταξιούχους, αλλά και οι αμφιβολίες του για το εάν είναι νόμιμο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τα ευρήματα του Συμβουλίου δεν θα παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο πριν περάσουν αρκετοί μήνες, όταν η σύνθεσή του είναι βέβαιο πως θα είναι πολύ διαφορετική.

«Τα προβλήματα που υπάρχουν με το ευρώ δεν έχουν λυθεί», τόνισε ο Όμζιχτ. «Αυτός είναι ένας τρόπος για μας να εξετάσουμε το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς ταμπού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι περισσότεροι Ολλανδοί ψηφοφόροι δηλώνουν πως τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Η πιθανότερη έκβαση των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία θεωρείται ο σχηματισμός μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας κεντρώων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανοδημοκρατών, που, όπως και άλλα κόμματα, εκδηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους στην πολιτική της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

 

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.