Μια νέα εποχή περιδίνησης για τον πλανήτη φαίνεται πως εγκαινιάζει η απόφαση του νέου Αμερικανού προέδρου να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από 7 μουσουλμανικές χώρες. Απαντώντας στην απόφαση Τραμπ, το Ιράν «οχυρώνει» και τα δικά του σύνορα, απαγορεύοντας την είσοδο σε Αμερικανούς πολίτες.

«Σεβόμενοι τους Αμερικανούς πολίτες και ξεχωρίζοντάς τους από τις εχθρικές πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το Ιράν θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας μέχρι οι προσβλητικοί περιορισμοί των ΗΠΑ ενάντια στους Ιρανούς πολίτες να αρθούν», ανέφερε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, νωρίτερα σήμερα.

Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, το ιρανικό ΥΠΕΞ τονίζει: «Οι περιορισμοί ενάντια στη μετακίνηση Μουσουλμάνων στην Αμερική… είναι μία ξεκάθαρη προσβολή ενάντια στον Μουσουλμανικό κόσμο και στο έθνος του Ιράν συγκεκριμένα και θα εκληφθούν ως εξαιρετικό δώρο στους εξτρεμιστές».

Ακόμα, το Σάββατο, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί διεμήνυσε ότι δεν είναι καιρός να χτίσουμε τείχη ανάμεσα στα έθνη και άσκησε κριτική στη διαδικασία ακύρωσης διεθνών συμφωνιών εμπορίου, χωρίς ωστόσο να ονοματίσει τον Τραμπ.

«Ξέχασαν ότι το τείχος του Βερολίνου έπεσε αρκετά χρόνια πριν», είπε ο Χασάν Ρουχανί.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες από 7 μουσουλμανικές χώρες: τη Συρία, το Σουδάν, τη Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Η απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή το τελευταίο εικοσιτετράωρο, προκαλώντας χάος σε διεθνή αεροδρόμια στην Αμερική και σε άλλες χώρες, με δεκάδες πολίτες, κυρίως από το Ιράκ και το Ιράν, να εμποδίζονται να μπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα, παρά το γεγονός ότι κατείχαν άδειες εισόδου σε ισχύ.

Οι αρχές σταμάτησαν 5 επιβάτες από το Ιράκ και την Υεμένη που επρόκειτο να επιβιβαστούν σε πτήση για τη Νέα Υόρκη στο αεροδρόμιο του Καΐρου, ενώ ένας Ιρακινός πολίτης συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, για να αφεθεί ελεύθερος λίγο αργότερα.

«Καλέστε τον κ. Τραμπ» φέρεται να είπε επικεφαλής του αεροδρομίου, όταν ο Ιρακινός πολίτης μαζί το δικηγόρο του ζήτησαν εξηγήσεις.

Την ίδια στιγμή, μετά το διάταγμα Τραμπ, στην Αμερική έχει ήδη ξεσπάσει νομικός πόλεμος με πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη ενάντια στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Μάλιστα, ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις και το Σύνταγμα της Αμερικής αναφέρουν πως αν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διαθέτει ευρείες αρμοδιότητες, που σημαίνει πως δύναται να επηρεάσει ποικιλοτρόπως την μεταναστευτική πολιτική της χώρας, η απόφασή του σαφέστατα προσκρούει σε νόμο που εγκρίθηκε το 1965, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να τύχει θετικής ή αρνητικής διάκρισης ή προτεραιότητας στην έκδοση βίζας με την ιδιότητα του πρόσφυγα, βασισμένης στη φυλή, το φύλο, την εθνικότητα, τον τόπο γεννήσεως ή την περιοχή κατοικίας» αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, καθιστώντας προφανή την αντίθεση της απόφασης που απαγορεύει την μετακίνηση πολιτών από συγκεκριμένες χώρες και συγκεκριμένων θρησκευτικών πεποιθήσεων.

 

Με πληροφορίες από: Reuters, news247.gr

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.