Την ανακατάληψη της πόλης του Χαλεπίου στη βορειοδυτική Συρία, έπειτα από μήνες πολιορκίας και συνεχών βομβαρδισμών, ανακοίνωσε «το στρατόπεδο» του Μπασάρ αλ Άσαντ χθες, στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας. Ωστόσο, πληροφορίες των τελευταίων ωρών κάνουν λόγο για νέους βομβαρδισμούς. Την ίδια στιγμή, η Δύση κάνει έκκληση για την ανάγκη διαφυγής του άμαχου πληθυσμού, ενώ δημοσιοποιούνται αναφορές για εκτέλεση αμάχων από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης.
«Θέατρο» της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής τραγωδίας των τελευταίων χρόνων, το Χαλέπι φαίνεται πως βρίσκεται πλέον εδώ και μερικές ώρες στα χέρια του συριακού κυβερνητικού στρατού. Έπειτα από μήνες αποκλεισμού και βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Άσαντ και των συμμάχων του, ανακοινώθηκε χτες ο εκτοπισμός των τζιχαντιστών και η ανακατάληψη της οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας που τώρα πλέον έχει μετατραπεί σε σωρό από ερείπια. Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το AlJazeera, δηλώνουν πως πάνω από το 98% του Ανατολικού Χαλεπίου (επίκεντρο των τζιχαντιστών) βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό τους.
Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες, κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας και της Γαλλίας, ανακοινώθηκε ο τερματισμός της στρατιωτικής επιχείρησης και η ανάκτηση του ελέγχου του ανατολικού Χαλεπίου από το καθεστώς Άσαντ, διά στόματος του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.
Αυτό που ζητά τώρα η πλευρά της Δύσης είναι να βρεθεί τρόπος να απομακρυνθεί από την πόλη ο άμαχος πληθυσμός, ενώ τις τελευταίες ώρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορέςγια μαζικές εκτελέσεις αμάχων σε ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου, που ανακατελήφθησαν από τις δυνάμεις του Άσαντ.
Πάντως, ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία που προβλέπει ότι οι αντάρτες θα εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι και ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν, αποκρούοντας τις καταγγελίες για ωμότητες από τα κυβερνητικά στρατεύματα και θανάτους αμάχων.
Σύμφωνα με τη συμφωνία εκεχειρίας, πρέπει ήδη να έχει εκκινήσει διαδικασία αποχώρησης των ανταρτών του Χαλεπίου, οι οποίοι μπορούν να φέρουν ελαφρύ οπλισμό, καθώς και ορισμένων αμάχων (από τις 6 το πρωί ώρα Ελλάδος). Οι αντάρτες θα κατευθυνθούν σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας για την απόσυρση των ανταρτών ήλθε λίγες ώρες αφότου τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν χτες ότι έχουν πληροφορίες κατά τις οποίες Σύροι στρατιώτες και Ιρανοί μαχητές που πολεμούν στο πλευρό τους εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες 82 αμάχους σε συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου που ανακατέλαβαν.
«Από την πολιορκία πέρασαν στη σφαγή», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, τη Ρωσία και το Ιράν να αφήσει τους άμαχους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι. «Δόθηκαν άφθονες έγκαιρες προειδοποιήσεις σε αυτό το Συμβούλιο όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε ο Μπαν. «Εγκαταλείψαμε όλοι συλλογικά τον λαό της Συρίας [...] Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει τόσο εύκολα», είπε.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν επέμεινε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, πως το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει διαπιστώσει καμιά διάπραξη «παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο συριακός στρατός διαψεύδει ότι έχουν υπάρξει εκτελέσεις και βασανισμοί προσώπων που έχουν αιχμαλωτίσει οι δυνάμεις του.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν ευθύνονται για τις ωμότητες στο Χαλέπι.
«Απορρίπτοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για την απομάκρυνση [των αμάχων στο ανατολικό Χαλέπι] στέλνετε το μήνυμα στους παραστρατιωτικ ούς οι οποίοι σφαγιάζουν αθώους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πάουερ.
«Το Χαλέπι θα προστεθεί στα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που ορίζουν το κακό στις μέρες μας, που βαραίνουν τη συνείδησή μας δεκαετίες αργότερα -τη Χαλάμπτζα, τη Ρουάντα, τη Σρεμπρένιτσα», τόνισε.
Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε πως ο ΟΗΕ θέλει να επιτραπεί σε στελέχη του να είναι παρόντα όταν απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι. Κατά τον ίδιο, στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης παρέμεναν 50.000 άμαχοι και περίπου 1.500 μαχητές, το 30% εκ των οποίων πιστεύεται ότι ανήκει στο Μέτωπο αλ-Νούσρα.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ανακοίνωσε πως δημιουργεί καταυλισμό για τη στέγαση 80.000 προσφύγων που θα εγκαταλείψουν το Χαλέπι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ.
Κατάρρευση της εκεχειρίας (;)
Παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που δημοσίως υποστηρίζεται ότι έχει συναφθεί, το κλίμα είναι αρκετά τεταμένο όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τις τελευταίες ώρες.
Όπως μεταδίδει το Aljazeera, μέχρι σήμερα το πρωί η απομάκρυνση των αμάχων δεν είχε ξεκινήσει, καθώς οι εχθροπραξίες μαίνονται.
Συγκεκριμένα, φαίνεται πως το στρατόπεδο των ανταρτών συνεχίζει να αντιστέκεται, ενώ συνεχίζονται και οι ρωσοσυριακοί βομβαρδισμοί εναντίον του. Όπως αναφέρει το AlJazeera, αρχίζουν να αυξάνουν οι φόβοι πως η συμφωνία για εκκένωση της πόλης από αντάρτες και αμάχους δε θα τηρηθεί. Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για όλμους από την πλευρά των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι κόστισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους στο υπό κυβερνητικό έλεγχο Χαλέπι.
Ακόμα, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι στην πόλη ακούγονται πυρά και έχει αρχίσει έντονος βομβαρδισμός, εκτιμώντας ότι η εκεχειρία έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά.
Η εμπλοκή η οποία σημειώθηκε φέρεται να οφείλεται σε απαίτηση του Ιράν για παράλληλη εκκένωση δύο σιιτικών χωριών, σε άλλο σημείο της Συρίας, από τους τραυματίες, τα οποία πολιορκούνται από τους κατά κύριο λόγο Σουνίτες Σύρους αντάρτες.
Το Ιράν παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς ελέγχει σιιτικές πολιτοφυλακές Ιρακινών, Αφγανών και άλλων ξένων μαχητών που, μαζί με τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενισχύουν τον κυβερνητικό στρατό του Αλαουΐτη (Σιίτη) μουσουλμάνου Σύρου προέδρου Άσαντ.
Πηγές: ΔΟΛ, Ναυτεμπορική, Aljazeera