Φωτογραφία: Η Nadia Murad Basee Taha και η Lamiya Aji Bashar, οι νικήτριες του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016 ©AP Images/ European Union-EP & ©Enric Vives-Rubio/Público
Με απόφαση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης στη Nadia Murad Basee Taha και τη Lamiya Aji Bashar, δύο γυναίκες Γεζίντι από την περιοχή Σιντζάρ στο Ιρακ. Οι δύο γυναίκες, ως θύματα σεξουαλικής δουλείας, έζησαν τα βασανιστήρια του ISIS, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ διαπράττει γενοκτονία κατά των Γεζίντι λόγω της θρησκευτικής τους πίστης, και κατάφεραν να δραπετεύσουν.
Οι δύο γυναίκες έγιναν θύματα εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής δουλείας, όταν ο ISIS σκότωσε όλους τους άντρες του χωριού Kocho στις 3 Αυγούστου του 2014 και υποδούλωσε τις γυναίκες του. Κατάφεραν να δραπετεύσουν και να φτάσουν στη Γερμανία. Κατά την προσπάθειά αυτή η Lamiya Aji Bashar τραυματίστηκε σοβαρά από νάρκη.
Τον Δεκέμβριο του 2015 η Nadia Murad Basee Taha μίλησε για όσα έζησε στην πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων και τον Σεπτέμβριο του 2016, έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων. Της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Václav Havel από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Lamiya Aji Bashar παλεύει για την ενημέρωση για την κατάσταση των Γεζίντι και για τη βοήθεια γυναικών και παιδιών που βασανίστηκαν από τον ISIS.
Οι ομάδες των Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων πρότειναν τις δύο γυναίκες που τελικά βραβεύονται και η απονομή θα γίνει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις 14 του Δεκέμβρη στο Στρασβούργο.
«Απονέμοντας το Βραβείο στην Nadia Murad Basee Taha και στην Lamiya Aji Bashar, αποδεικνύουμε ότι ο αγώνας τους δεν είναι μάταιος και ότι είμαστε στο πλευρό τους στη μάχη που δίνουν ενάντια στην βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο εξακολουθεί να απειλεί πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το βραβείο αυτό δείχνει πως η ΕΕ δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια απέναντι στη γενοκτονία που υφίστανται οι Γεζίντι και δίνει μια ευκαιρία ανάδειξης της πραγματικότητας που βιώνουν. Δε δίνει όμως άλλοθι στην πολιτική της ΕΕ (και της χώρας μας) που δεν εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης ούτε για αυτούς που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά εδάφη.
Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γεζίντι δέχονται μαζικές επιθέσεις λόγω της θρησκευτικής τους πίστης. Η θρησκεία τους, που φαίνεται να συνθέτει στοιχεία του Ζωροαστρισμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, παρερμηνεύεται και στοχοποιείται εδώ και αιώνες. Μόνο τον 18ο και 19ο αιώνα υπό την οθωμανική κυριαρχία δέχθηκαν δεκάδες γενοκτονικές σφαγές. Πριν την επίθεση του 2014 είχε διαπραχθεί εναντίον τους μία βομβιστική επίθεση με εκατοντάδες νεκρούς. Σήμερα ο πληθυσμός τους υπολογίζεται γύρω στις 700.000 και στην πλειοψηφία τους κατοικούν στο βόρειο Ιράκ στην περιοχή του όρους Σιντζάρ.