Άκρως ανησυχητική η πρόσφατη έκθεση της UNICEF που δείχνει τα μεγέθη της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στην οποία εκτίθενται τα παιδιά παγκοσμίως και εξηγεί τις συνέπειες για την υγεία τους σημειώνοντας πως περισσότερο πλήττονται τα φτωχότερα παιδιά που έχουν δυσκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Κι όλα αυτά λίγες μέρες πριν την σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.
Σχεδόν ένα στα εφτά παιδιά παγκοσμίως (300 εκατομμύρια παιδιά) ζει σε μία από τις περιοχές με την πιο τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της UNICEF.Εικόνες δορυφόρου επιβεβαιώνουν ότι περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει το χειρότερο αποδεκτό επίπεδο ποιότητας αέρα που έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η μόλυνση αυτή προκαλείται από εκπομπές ρύπων οχημάτων, υπερβολική κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, σκόνη και καύση απορριμμάτων. Τα περισσότερα παιδιά που ζουν σε αυτές τις συνθήκες βρίσκονται στη νότια Ασία και υπολογίζονται στα 620 εκατομμύρια, τα παιδιά της Αφρικής με το ίδιο πρόβλημα υπολογίζονται στα 520 εκατομμύρια και τα παιδιά της ανατολική Ασίας και της περιοχής του Ειρηνικού στα 450 εκατομμύρια.
Παράλληλα εξετάζεται και η εσωτερική μόλυνση του αέρα, από την οποία υποφέρουν τα παιδιά των φτωχών οικογενειών σε αγροτικές περιοχές. Αυτή οφείλεται συνήθως στην καύση κάρβουνου και ξύλου για το μαγείρεμα και τη θέρμανση.
Είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι η μόλυνση του αέρα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη από τη UNICEF, καθώς θεωρείται από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Συνδέεται με την πνευμονία και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, στις οποίες οφείλεται σχεδόν ένας στους δέκα θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών.
Τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τους ενήλικες, όπως εξηγείται, γιατί ο οργανισμός τους είναι ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης αλλά και γιατί αναπνέουν πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να εισπνέουν περισσότερο αέρα από τους ενήλικες αναλογικά με το βάρος του σώματός τους.
Η UNICEF ζητάει από τους ηγέτες που θα συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα να μειώσουν τη μόλυνση, να βελτίωσουν την πρόσβαση των παιδιών στην ιατρική φροντίδα, να ελαττώσουν την έκθεση των παιδιών, να ελέγχουν τη μόλυνση του αέρα και παράλληλα αναπτύσσει τη δική της σχετική δράση.