Μια ακόμα Μεγάλη Ιδέα πρόσθεσε στη φαρέτρα του ο Πρόεδρος Ερντογἀν μετά το λάθος του ΑΠΕ και το παραλίγο διπλωματικό σύστριγγλο. Κι απορεί κι ο ίδιος πώς δεν το είχε σκεφτεί νωρίτερα.

Εφόσον έχει «δικούς του» ανθρώπους ακροβολισμένους παντού…(οι μη δικοί του εκκαθαρίστηκαν εν υπηρεσία στον απόηχο του αντιδημοκρατικού πραξικοπήματος), θα στείλει φιρμάνι στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων να αρχίσουνε σιγά-σιγά κι εκεί οι δημοσιογράφοι να αποδελτιώνουνε και να μεταφράζουνε επίκαιρα κείμενα του Ιωάννη Κωλέττη, του Ίωνος Δραγούμη και του Ελευθερίου Βενιζέλου, από το 1840 και δώθε. «…Να ίδωμεν την ελληνικήν σημαίαν κυματίζουσαν εις την Αγίαν Σοφίαν και όχι μόνον»… Εννοείται πως δεν απαιτείται καμιά ακρίβεια. Με την ακρίβεια δεν έκανε κανείς προκοπή σε κυβερνητικές θέσεις. Να είναι μπρε η απόδοση, όσο ελεύθερη ταιριάζει στη δημοκρατική Τουρκία! Να έχουν προηγουμένως ιδιωτικοποιηθεί οι πηγές της ενημέρωσης και να αναβλύζει στοιχειωδώς το προσυμφωνημένο νόημα.

Όποτε κάνει κέφι για τσαμπουκάδες ο Πρόεδρος Ερντογάν, θα βάζει δια μουσαντών τηλεγραφημάτων, λίγες αράδες στο στόμα του Έλληνα πρωθυπουργού, του ΥΠΕΞ και άλλων αξιωματούχων της απαρεσκείας του. Ούτε παραβιάσεις θα χρειάζονται πια ούτε εικονικές αερομαχίες… Θα παίρνει, στη συνέχεια, τη σκυτάλη το αρμόδιο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών της Αυτοκρατορίας, που, όσο να πεις, είναι εύπιστο κι αυτό σαν όλα τ’ άλλα της κατηγορίας του και Αριστεριστάν Τούρκιγε μιχθήτω…

Αν δε, αναγκαστεί κάποια στιγμή, μετά τα πρώτα 400 χρόνια, όταν δηλαδή θα έχει βαρεθεί το στρογγυλοκάθισμα στην εκλαμπρότητα της ενδοξότητάς του , να αποκαταστήσει την αλήθεια,… το πολύ-πολύ να περάσει από ένα δημοκρατικό λεπίδι τους απογόνους των υπόλογων δημοσιογράφων. Διότι δεν τους απολύει τους δούλους του αυτός ο Δέσποτας. Έχει καρδιά αγκινάρα. Ανάγλυφη, σα γεωφυσικό χάρτη και με αγκαθάκια στα σύνορα.

Οι απολύσεις είναι επίκτητο ελληνικό χούι το οποίο βαίνει διογκούμενο και διανθιζόμενο. Και φαίνεται ότι αυτή η μορφή αιτιολογημένης απόλυσης «λόγω κακής αποδελτίωσης και μετάφρασης», θεμελιώνει τελικά «Σχολή». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από της θέσεως του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πήγε το περασμένο Σαββατοκύριακο να απολύσει διακριτικά τους Συνέδρους, επειδή δεν ξεδιάλεγαν απ’ αυτά που λέει και κάνει τα προτεινόμενα αποσπάσματα και δεν τον μετάφραζαν σωστά από τα ελληνικά στα ελληνικά. Δεν το έπραξε όμως, γιατί – εν προκειμένω – χρειαζόταν προσωπικό, έστω και ζαβό, για να τον ψηφίσει.

Από Δευτέρα, ωστόσο, άρχισε να σκέφτεται να μας απολύσει και τους υπόλοιπους από λαό για τους ίδιους λόγους. Κι ας χάσει και την ψήφο στο τέλος-τέλος!

Άρεσε και στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας η νομιμοποίηση που προσφέρει αυτό το «προηγούμενο» απολύσεων λόγω επισφαλών αποδελτιώσεων και μεταφράσεων και σκέφτονται να τα υιοθετήσουν. Όχι ότι είχαν ποτέ τύψεις για τα μέτρα που εισηγούνταν, αλλά ένας λόγος παραπάνω… Κάθε σωστός τεχνοκράτης γνωρίζει από τον καιρό που έκανε τη διατριβή του στην «Εφαρμοσμένη ξεπαστρευτική» πως δεν είναι δόκιμο να παίρνει ο καλός φοιτητής τυφλοσούρτη τα SOS, τα Highlights και τις αποδελτιώσεις των συγγραμμάτων από τρίτους. Όταν μετά θα ψάχνει τον εκάστοτε συμφοιτητή του Μπομπ ντίρλαν, για να του ζητήσει τα ρέστα και δε θα απαντάει, θα είναι αργά… Μπορεί να γνωμοδοτήσει σχετικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν είχε καταδεχτεί ποτέ να πάρει έτοιμο τίποτα, εκτός από τα Πτυχία.

Όποιος λοιπόν λάβει μια ωραία πρωία από το αφεντικό του το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Φίλε, τα αποσπάσματα από σύμβαση που διάβασες ήτανε παλιά και δεν τα έχεις μεταφράσει και καλά…» προλαβαίνει οριακά να υποβάλει παραίτηση…

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισαγάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top