Ο δημόσιος διάλογος γύρω από το θέμα της νομιμοποίησης ή όχι της φαρμακευτικής κάνναβης έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως η ιατρική κάνναβη πρόκειται να νομιμοποιηθεί. Εδώ και χρόνια, βέβαια, πραγματοποιούνται φεστιβάλ για την νομιμοποίηση του συγκεκριμένου φυτού. Η κάνναβη είναι ένα φυτό, το οποίο έχει απαγορευτεί από τις αρχές του 20ου αι. γιατί συνδέθηκε με την «ναρκωκουλτούρα». Τις τελευταίες δεκαετίες η διάδοση των εξαρτησιογόνων ουσιών είχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος κινείτο σε λανθασμένη κατεύθυνση, με βασική αιτία την ποινικοποίηση των ίδιων των χρηστών και όχι τη δίωξη των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης.

Κι ενώ τόσα χρόνια η πλευρά που επιδιώκει την νομιμοποίηση της κάνναβης εκφράζεται και βρίσκει πολλούς υποστηρικτές, η «αντίπαλη» πλευρά έχει δημιουργήσει το δικό της «στρατόπεδο» καιρό τώρα. Πρόσφατα διεξήχθη στην Πάτρα ημερίδα με θέμα «Όχι στην νομιμοποίηση της κάνναβης», στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης, η διευθύντρια και ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας Κωνσταντίνα Σωτηριάδου, η ψυχολόγος Άννα - Μαρία Βιέρου, καθώς και η γιατρός του Γ.Γ. ΕΣΥΝ Πάτρας Γεωργία Ροδοπούλου. Στην ημερίδα αυτή, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις βλαβερές επιδράσεις που προκύπτουν από την υπερκατανάλωση της κάνναβης, γεγονός το οποίο οδηγεί στον εθισμό. Δεν μπορούμε, φυσικά, να παραβλέψουμε και τα 13 φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στην Αθήνα υπέρ της χρήσης κάνναβης και βρήκαν μεγάλη απήχηση.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τονιστεί η αποδεδειγμένη ωφέλιμη δράση του φυτού αυτού σε ορισμένες ασθένειες. Η καχεξία, η ανορεξία στο HIV/AIDS, η επιληψία, ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία, έμμεσα η ναυτία της χημειοθεραπείας, αλλά και η σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.ά. είναι περιπτώσεις για τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι η σχέση κλινικού οφέλους / ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκή. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα το πόρισμα, μελλοντικά ίσως οι θεραπευτικές προοπτικές των κανναβοειδών επεκταθούν στη θεραπεία του γλαυκώματος, της οστεοπόρωσης, της σχιζοφρένειας και του φαινομένου του εθισμού και της έξαρσης.

Ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός υπογραμμίζει: «Θα προχωρήσουμε με σοβαρότητα αλλά χωρίς φοβικότητα, ξεπερνώντας συντηρητικού τύπου αντανακλαστικά και φοβίες στα όρια του σκοταδισμού. Σοβαρό αντίλογο δεν έχω δει σε επιστημονικό επίπεδο. Πέρα από ανοησίες που έχουν γραφτεί στον Τύπο, όπως “ελεύθερο το χασίς στα νοσοκομεία” που είναι αστείο, δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις»

Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την άποψή τους πάνω στο θέμα. Ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, είχε καταδικάσει τις εκδηλώσεις για τη γιορτή της κάνναβης, κάνοντας λόγο για «πρόκληση» του ΣΥΡΙΖΑ και «κακόγουστη φάρσα». Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να υποστηρίζει την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Η θέση του ΚΚΕ για το θέμα συμπυκνώνεται στην, γνωστή για το κόμμα, φράση «Όχι σ’ όλα τα ναρκωτικά». 

Βέβαια, εκτός από την ιατρική κάνναβη υφίσταται κι η «ψυχαγωγική» κάνναβη, εκείνη δηλαδή που λαμβάνεται με πρωταρχικό σκοπό την απόλαυση. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, η νομιμοποίησή της δεν πρέπει να επισκιάζει την αυτονόητη ανάγκη άμεσης αποποινικοποίησης της φαρακευτικής κάνναβης, η οποία χρησιμοποιείται ως μέσο αντιμετώπισης σημαντικών ασθενειών. Αυτό επουδενί δεν προάγει ή ανέχεται την «ναρκωκουλτούρα». Για να μην πέσει στο κενό, όμως, η αλλαγή στην αντιμετώπιση του φυτού αυτού πρέπει να συνοδευτεί από μία σειρά νομοθετικών μέτρων και κοινωνικών πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν τις δομές πρόληψης και θεραπείας (π.χ. ΚΕ.Θ.Ε.Α.).

Συντάκτης: Μαρία Γεωργακοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.