«Χαλασμό» στα social media υπέρ του Κωνσταντίνου Μπογδάνου καταγράφει το site του Πρώτου Θέματος, το οποίο βλέπει ένα κύμα να έχει σηκωθεί κατά του ΣΚΑΪ και υπέρ του «δημοσιογράφου» που τον «έδιωξαν χάριν του Μαξίμου». Φυσικά, ο καθένας έχει δικαίωμα να «βλέπει» ό,τι θέλει, ειδικά στα social media που, τώρα τελευταία, η επιλεκτική τους επίκληση είναι το πιο εύχρηστο εργαλείο προπαγάνδας.

Ωστόσο, το μικρό σχόλιο «OUT LOUD» που έχει το Πρώτο Θέμα στο πάνω μέρος του site του, παραπέμπει σε μια ενδιαφέρουσα πλευρά της υπόθεσης. «Άλλο Ντάνος κι άλλο Μπογδάνος», λέει. Κι εδώ έχει ένα point.

Γιατί μπορεί ο Μπογδάνος να διαμαρτύρεται στο προφίλ του στο facebook ότι απολύθηκε κατόπιν «όχλησης του Μαξίμου», ωστόσο όσοι παρακολουθούν την πορεία του ιδίου αλλά και του ΣΚΑΪ τα τελευταία χρόνια, ίσως έχουν μια απορία από χθες γιατί ο ΣΚΑΪ αντέδρασε έτσι ειδικά αυτή τη φορά.

Μήπως αυτή τη φορά υπερέβη τα εσκαμμένα; Μια σύντομη αναζήτηση σε όσα ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έχει κατά καιρούς εκστομίσει στις εκπομπές του, καταδεικνύει ότι αυτό που είπε χθες δεν ήταν κατά πολύ χειρότερο από πολλά προηγούμενα.

Ήταν ο ίδιος που είπε ότι «τα αγνά παιδιά μέσα στο Πολυτεχνείο άνοιξαν το δρόμο –με τις μεθοδεύσεις της CIA- για να αλλάξει η δικτατορία στην Ελλάδα και να χάσουμε την Κύπρο». Την επόμενη μέρα έδωσε διευκρινίσεις κάνοντάς το χειρότερο, όταν μίλησε για «αιτιακή σχέση ιστορικών γεγονότων».

Ήταν ο ίδιος που είχε πρόσφατα αποκαλέσει το Δημήτρη Τζανακόπουλο «επίσημο ψεύτη της κυβέρνησης».

Ήταν αυτός που στο κεντρικό μαγκαζίνο ενός μέσου «αντικειμενικής» και όχι στρατευμένης ενημέρωσης είχε πει, αναφερόμενος στην παρούσα κυβέρνηση: «Σε περίπτωση που δεν τους μιλήσουμε τη γλώσσα που καταλαβαίνουν, θα μας κυβερνάνε για άλλα 50 χρόνια»!

Ήταν βέβαια ο ίδιος που πρωτοστάτησε στα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα τη βδομάδα πριν το δημοψήφισμα του ’15 και ο ίδιος που αργότερα –ας του αναγνωριστεί ότι συχνά είναι ειλικρινής- παραδέχτηκε ότι ναι, στο δημοψήφισμα «θέλαμε αποτέλεσμα»!

Αλλά τα χειρότερα από αυτά που έχει πει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, καταπατώντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας (ίσως και στοιχειώδους ηθικής) δεν αφορούν τη σφαίρα της πολιτικής. Ο τρόπος που παρουσίαζε αστυνομικά ρεπορτάζ, θέματα κοινωνικά ευαίσθητα, εγκλήματα κλπ., ήταν συχνά αποκρουστικός. Ήταν μάλλον ένα μόνιμο και συνηθισμένο «στυλ», με αποτέλεσμα πολλά από αυτά που έλεγε συχνά να περνούν στα ψιλά…

Ίσως, ωστόσο, θυμάται κάποιος την υπόθεση του πιλότου της Germanwings, που τον Μάρτιο του 2015 κλείστηκε στο πιλοτήριό του εν ώρα πτήσης και έριξε το αεροπλάνο στις Άλπεις, οδηγώντας στο θάνατο 150 ανθρώπους.

Ήταν τότε που η ειδησεογραφία είχε γεμίσει αναφορές για την ψυχική υγεία του δράστη, ενώ κάποιοι μίλησαν για κατάθλιψη. Ο Μπογδάνος είχε κάνει τότε μια περίεργη αναφορά, αφήνοντας υπόνοιες για –αιτιακή πάλι- σχέση κατάθλιψης και της συγκεκριμένης εγκληματικής συμπεριφοράς. Χώρια από τα στερεότυπα που αναπαρήγε αυτό, αν κάποιος που είχε κάποια σχέση με την κατάθλιψη έβλεπε το Μπογδάνο εκείνο το απόγευμα να κάνει αυτήν την «περίεργη» παραπομπή στο δράστη ενός εγκλήματος, μάλλον δε θα ένιωθε τόσο καλά…

Αυτό τότε προκάλεσε την αντίδραση του «αφεντικού» του Μπογδάνου, Σταμάτη Μαλέλη (ο οποίος ως γνωστόν έχει ασχοληθεί με την κατάθλιψη με αφετηρία τη δική του περιπέτεια), φτάνοντας στο σημείο να έρθει την επόμενη μέρα στην εκπομπή –κατόπιν πρόσκλησης του Μπογδάνου- για να ξεκαθαρίσει ο ίδιος τα πράγματα.

Αυτό που είπε, επομένως, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος την Τρίτη είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια μεγάλη αλυσίδα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι γιατί ο ΣΚΑΪ ενοχλήθηκε τώρα; Γιατί παλιότερα στήριζε το δημοσιογράφο και τον πλάσαρε μάλιστα ως το δυνατό του «χαρτί»;

Ο σταθμός του Φαλήρου είναι δεδομένο ότι κάτι «κέρδιζε» (ή έτσι εκτιμούσε τουλάχιστον) από την παρουσία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην ενημερωτική ζώνη. Ακόμα πιο φανερή όμως είναι η αλλαγή που επήλθε στο ΣΚΑΪ στη μετά-Survivor εποχή.

Η υποσκέλιση του ενημερωτικού προγράμματος συνολικά μετά τη μεγάλη επιτυχία του Survivor ήταν προφανής και το ίδιο αισθητή ήταν και η ενόχληση πολλών εκ των στελεχών της ενημέρωσης στο κανάλι. Η εκπομπή του Μπογδάνου είχε «περιοριστεί» στη μεσημεριανή ζώνη και με αυστηρή πρόβλεψη να τελειώνει στην ώρα της (ειδάλλως να «κόβεται») για να παίρνει τη σκυτάλη η Ελεωνόρα Μελέτη με το δελτίο του Survivor.

Ωστόσο, τη «χαριστική βολή» φαίνεται πως έδωσε η εμπλοκή που υπάρχει τις τελευταίες μέρες σε σχέση με το ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το τελευταίο διάστημα το ΕΣΡ είχε θέσει υπό συζήτηση το Survivor και, ανάμεσα σε άλλα, φαίνεται πως εξέταζε το ενδεχόμενο να αλλάξει τη σήμανσή καταλληλότητας και την ώρα προβολής του, ώστε να πάει πιο αργά το βράδυ.

Ο ΣΚΑΪ που ένιωσε φυσικά ότι έτσι το Survivor θα «έχανε» συγκεκριμένα ακροατήρια και θα μειωνόταν η διαφημιστική του απόδοση όχι μόνο αντέδρασε, αλλά λέγεται ότι μετέβη και στο ΕΣΡ συνοδεία παιδοψυχολόγου …για να υπερασπιστεί το Survivor και το ζήτημα της καταλληλότητάς του για τα παιδιά. Και αν ακόμα έφτασε το τέλος του φετινού Survivor (άλλωστε το ΕΣΡ δε φημίζεται για την ταχύτητά του στις αποφάσεις), οι ίδιοι «φόβοι» του ΣΚΑΪ ισχύουν για του χρόνου, με το επόμενο Survivor να είναι σχεδόν προγραμματισμένο.

Είναι μάλλον βέβαιο, επομένως, πως η ένταση που υπάρχει στη σχέση του ΣΚΑΪ με το ΕΣΡ λόγω του Survivor και η ανάγκη αποφυγής μιας νέας έντασης με την ανεξάρτητη αρχή (με την επιβολή ενός ενδεχόμενου προστίμου που θα ενίσχυε το αρνητικό κλίμα), διαμόρφωσε πλέον μια άλλη στάση απέναντι στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και στα όσα είπε.

Το πρόσφατο παρελθόν δημιουργεί μεγάλη καχυποψία για το κατά πόσο ο ΣΚΑΪ ενδιαφέρθηκε ξαφνικά για τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Και ίσως είναι αυτή τελικά η ίδια η εμπορική επιτυχία του Survivor και το …αστάθμητο της ελεύθερης αγοράς, που οδήγησε έναν από τους πιο άγριους απολογητές του συστήματος στην απόλυσή του…

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.