Σάλος ξέσπασε όταν έγινε γνωστό ότι 106 φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών παρέδωσαν την ίδια ακριβώς εργασία στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα». Η Γενική Συνέλευση του τμήματος είχε αποφασίσει να μηδενιστούν και να αποκλειστούν οι φοιτητές αυτοί από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Πανεπιστημίου Πατρών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία –άκουσον άκουσον! – επικαλείται τα λόγια του Μαρξ, για να πει ότι «σε περίοδο βαθιάς κρίσης η απόφαση αυτή αποτελεί ακραία κίνηση».

Κι όταν ήρθε στο προσκήνιο για άλλη μια φορά το γεγονός αυτό, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΠ, μιλώντας στον Real FM υποστήριξαν πως η αγοραπωλησία εργασιών είναι κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια. Το θέμα όμως που δεν έθιξε κανείς από τους δύο «αρίστους» είναι το ποιος αναπαράγει αυτό το σύστημα πελατειακών σχέσεων μέσα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, τα πυρά στράφηκαν και προς τον καθηγητή του μαθήματος, καθώς θεωρούν ότι η έκταση αυτή δόθηκε επειδή ο καθηγητής είναι και πρόεδρος του τμήματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας δεν καταδικάζει την αγοραπωλησία εργασιών, μιας και αυτή την διαιωνίζει μέσα στα Πανεπιστήμια. Και δεν μένει μόνο σε αυτό φυσικά!

Η τακτική της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ περιλαμβάνει δίκτυα σημειώσεων, κυκλώματα αντιγραφής, κεράσματα σε μπουζούκια, υπόγειες συνεννοήσεις με καθηγητές, ταξίδια αναψυχής. Κι η παράταξη αυτή επικαλείται την βαθιά οικονομική κρίση. Αφού, όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή της, «καθημερινά μέσα στα ιδρύματα οργανώνουμε φιλανθρωπικές δράσεις, προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα για να καλύψουμε τα κενά και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμφοιτητών μας, διοργανώνουμε επιστημονικές ημερίδες, ημέρες καριέρας, ενημερωτικά πάνελ με καθηγητές και ανθρώπους της αγοράς εργασίας κόντρα στην μιζέρια των άλλων παρατάξεων και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.», αποτελεί απορίας άξιο γιατί προσπαθεί διαρκώς η συγκριμένη παράταξη να υποβαθμίσει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο η ΟΝΝΕΔ όσο και η Νέα Δημοκρατία ζήτησαν τη παραίτηση του υπεύθυνου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη σχολή, όπου και εντοπίστηκε η αντιγραφή των 106 φοιτητών. Και ήταν όντως αναμενόμενο, ιδιαίτερα αν θυμηθεί κανείς το συμβάν με την Σία Αναγνωστοπούλου και τον διευθυντή της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, ο οποίος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter την είχε αποκαλέσει «τσατσά».

Από τα παραπάνω μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς πως η «αριστεία», την οποία ευαγγελίζονται οι νεοφιλελεύθερες ΟΝΝΕΔ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, προάγουν ένα σύστημα αδιαφάνειας, που δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με τις ανάγκες της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Συντάκτης: Μαρία Γεωργακοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.