Η Φιλίππα Σκούρτη, μια από τους-τις οχτώ νέους-ες ηθοποιούς που μπορείτε αν απολαύσετε στο «Αγαπητέ Τσέχωφ» κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο θέατρο Faust σε σκηνοθεσία της Ειρήνης Μπαριτάκη, μας μίλησε για τη συγκεκριμένη παράσταση και όχι μόνο…
Τι θα δούμε στην παράσταση «Αγαπητέ Τσέχωφ»;
Είναι μια σύνθεση 7 μικρών διηγημάτων του. Διαβάσαμε πάρα πολλά διηγήματα το καλοκαίρι, κάναμε τις προτάσεις μας και τελικά η Ειρήνη Μπαριτάκη έκανε την επιλογή. Δική της είναι και η μετάφραση από τη ρωσική. Η Ειρήνη έχει σπουδάσει σλαβικές σπουδές, έχει τελειώσει τη δραματική σχολή του Αρμένη (όπου ήταν και συμφοιτήτρια με δύο ηθοποιούς από την ομάδα μας, τη Δανάη Δήμητρα Καρρά και την Αλεξία Στολιδάκη και στη συνέχεια έκανε δυο χρόνια σκηνοθεσία στην Αγ Πετρούπολη στα ρώσικα. Μπορούσε επομένως να τα μεταφράσει.
Γιατί διάλεξε τα συγκεκριμένα κείμενα;
Διάλεξε 7 διηγήματα που να είναι ενδεικτικά, να παρουσιάζουν όλα τα θέματα που πραγματεύεται ο Τσέχωφ, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τις ταξικές ανισότητες, την ανεργία, τον μικροαστισμό, τον έρωτα, το θάνατο, την αγάπη, τη μοναξιά. Είναι όλα και στην περίοδο της κρίσης, την προεπαναστατική, στα τέλη του 19ου αιώνα και έχουν όλα αυτά τα θέματα που μας αφορούν και σήμερα.
Δηλαδή μας μιλάει ο Τσέχωφ ακόμα;
Βέβαια. Κάτι που μου έκανε εμένα πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ότι τα διηγήματά μοιάζουν πολύ με αυτά του Παπαδιαμάντη. Είναι απλές καθημερινές ιστορίες πολύ συγκινητικές, πολύ συγκλονιστικές. Έχουν και πάρα πολύ χιούμορ γιατί όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να φέρνουν κωμικοτραγικές καταστάσεις.
Γιατί προτιμήσατε τα διηγήματα από τα θεατρικά του έργα;
Τα έργα του Τσέχωφ έχουν παιχτεί πολλές φορές στην Ελλάδα και επειδή είμαστε μια νέα ομάδα, θέλαμε να κάνουμε κάτι που να είναι περισσότερο δικό μας. Αυτό θα ήταν κάτι πιο πρωτότυπο και μας άρεσε. Τα μικρά του διηγήματα είναι πολύ ωραία και δεν έχουν ανέβει. Συνήθως ανεβαίνουν τα μεγαλύτερα, που είναι σαν θεατρικά.
Όλοι είστε νέοι ηθοποιοί, έτσι δεν είναι; Πώς είναι να ξεκινάει κάνεις;
Ναι, όλοι έχουμε τελειώσει τη σχολή εδώ και 2-4 χρόνια. Είναι δύσκολα αλλά και πολύ ωραία. Με τις κοπέλες (Δανάη Δήμητρα Καρρά, Αλεξία Στολιδάκη, Κύρρα Καρυτινού και Δήμητρα Θεοδωροπούλου) γνωριστήκαμε σε ένα σεμινάριο με δασκάλους που όλοι είχαν ασχοληθεί με το ρώσικο θέατρο. Μας άρεσε πολύ ο τρόπος που δουλεύανε και μας βοήθησε κι εμάς να έχουμε χιούμορ, να κάνουμε αυτοσχεδιασμούς σαν παιχνίδια, να τα αντιμετωπίζουμε όλα με καινούρια διάθεση. Ήταν κάτι πολύ δημιουργικό. Μετά από αυτό αποφασίσαμε να ασχοληθούμε δοκιμαστικά με τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη πέρσι την άνοιξη χωρίς να κάνουμε κάποια παρουσίαση. Κάναμε αυτοσχεδιασμούς πάνω σε αυτά. Κι όταν τελειώσαμε αυτό το κομμάτι που ήταν πέρσι το καλοκαίρι, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι θέλουμε να γίνουμε ομάδα και θέλουμε να κάνουμε κάτι δικό μας. Επικοινωνήσαμε με τη Ειρήνη που τότε τέλειωνε στη Ρωσία και μας πρότεινε να ασχοληθούμε με διηγήματα του Τσέχωφ μια που και εκείνη είχε ασχοληθεί με αυτό το θέατρο.
Θα συνεχίσετε μαζί σαν ομάδα;
Ναι, θα θέλαμε.
Κάνατε και την παραγωγή; Αυτό πώς ήταν σαν εμπειρία;
Ήταν τρομερή εμπειρία. Δύσκολη και ασύμφορη. Οικονομικά είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις στα έξοδα μιας εταιρείας. Παρόλο που θα την ανοίγαμε μόνο για δυο μήνες, όσο θα κρατούσε η παράσταση, είχε πάρα πολλά έξοδα. Άλλαξε και η νομοθεσία το Γενάρη και είναι ακόμα πιο πολλά. Γενικά είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις μια θεατρική εταιρεία αλλά από την άλλη θέλαμε πάρα πολύ να το κάνουμε και είπαμε να δοκιμάσουμε.
Γενικά πώς θα έλεγες ότι πάει το θέατρο σήμερα;
Τώρα κατά την περίοδο της κρίσης γίνονται ολοένα και περισσότερες παραστάσεις και πηγαίνει ο κόσμος στο θέατρο. Γίνονται πολύ ωραία και ενδιαφέροντα πράγματα καινούρια ή και πιο κλασσικά αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολή η κατάσταση από οικονομική άποψη. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να βιοποριστούν από τα θέατρο κι αυτό είναι άσχημο γιατί είσαι αναγκασμένος πάντα να κάνεις κι άλλες δουλειές. Θες να αφοσιωθείς σε κάτι και δεν μπορείς. Θέλεις πάρα πολύ να φτιάξεις κάτι δικό σου και προσπαθείς.
Και κάτι για να κλείσουμε;
Είναι πολύ ωραίο να συνεργάζεσαι με νέους ανθρώπους που είναι κι αυτοί στην ίδια φάση με εσένα, γιατί υπάρχει πάρα πολύ διάθεση για δουλειά και ενθουσιασμός και αυτό λειτούργησε πάρα πολύ καλά. Η Ειρήνη μας έκανε αυτοσχεδιασμούς, μας δούλεψε πάρα πολύ με τις τεχνικές που έχει μάθει στη Ρωσία και αυτό ήταν κάτι καινούριο για εμάς και πάρα πολύ ωραίο. Είναι ωραίο να κάνεις συνέχεια καινούρια πράγματα και να διαβάζεις.
Τα 7 διηγήματα είναι: Αλογίσιο Επώνυμο, Η Δειλή, Γραφειοκρατεία, Επισκέπτης, Ταραχή, Η Χορωδός, Γιέγκερ
Συντελεστές:
Μετάφραση / Σκηνοθεσία : Ειρήνη Μπαριτάκη
Μουσική επιμέλεια : Λήνα Ψυχογιού
Σκηνικά / Κοστούμια : Σοφία Βάσο
Φωτισμοί : Παντελής Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες : Σωτηρία Ψαρού
Βίντεο : Φανούριος Καζάκης
Παραγωγή : Ομάδα Αντιστροφή
Ηθοποιοί: Χρήστος Διονυσόπουλος, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Δανάη Δήμητρα Καρρά, Κύρα Καρυτινού, Ιάκωβος Μηνδρινός, Φιλίππα Σκούρτη, Αλεξία Στολιδάκη, Θεόδωρος Χιντζίδης
Από 26 Απριλίου κ κάθε Τετάρτη κ Πέμπτη στις 21:00
στο Faust, Καλαμιώτου 11 & Αθηνα'ί'δος 12
Τηλ. Κρατήσεων: 2103234095
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ για ΑΜΕΑ κ ανέργους