Η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μας παρουσιάζει όσα συνήθως βρίσκονται στα… παρασκήνια των μουσείων. Έχετε αναρωτηθεί τι συμβαίνει στα εκθέματα όταν δεν βρίσκονται στο χώρο της έκθεσης που εμείς επισκεπτόμαστε; Πώς προετοιμάστηκαν για αυτή την έκθεση και πού βρίσκονται όταν λείπουν; Ποια έρευνα τα συνοδεύει, πώς συντηρούνται και πώς αναδεικνύονται;
«Από τον Νοέμβριο 2016 έως τον Απρίλιο 2017 θεματικές παρουσιάσεις στους εκθεσιακούς χώρους θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης, τιμώντας και υπενθυμίζοντας την υπεραιωνόβια προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως κέντρου συντήρησης για όλη την Ελλάδα από την αρχή της λειτουργίας του.» Οι παρουσιάσεις θα περιλαμβάνουν «επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης».
Οι θεματικές των παρουσιάσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι:
1. Αναζητώντας την αρχική όψη: η αποκατάσταση και η στήριξη των γλυπτών του μουσείου
2. Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς
3. Κρυφή φροντίδα: η προληπτική συντήρηση ως μέσο προστασίας
4. Ευαίσθητα χρώματα: από τους ξύλινους πίνακες του Πιτσά στις λευκές ληκύθους και τα πήλινα ειδώλια
5. Η συμβολή των μουσειακών ζωγράφων στην «ανάγνωση» των αρχαιοτήτων
6. Έτσι ταξιδεύουν: μετακινώντας αρχαιότητες σε όλο τον κόσμο.
Η πρώτη παρουσίαση έγινε σήμερα στις 12:00 με τίτλο ««Αναζητώντας την αρχική όψη:
Η αποκατάσταση και η στήριξη των γλυπτών στο μουσείο». Οι παρουσιάσεις θα γίνονται πάντα Πέμπτη, την ίδια ώρα και θα διαρκούν από μισή έως μία ώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσέιου: «Για την παρακολούθηση της παρουσίασης απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής
στις Πληροφορίες του μουσείου. Έναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση. »
Οι καθηγητές που ενδιαφέρονται «για εξειδικευμένες ξεναγήσεις και εργαστήρια εξοικείωσης σε ομάδες φοιτητών στα εργαστήρια συντήρησης και στις αίθουσες μελέτης» θα πρέπει να στείλουν ένα αίτημα στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..