Τους πρώτους άξονες για τη δουλειά του νέου κυβερνητικού σχήματος έθεσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς υποχώρηση από τις αρχές της κυβέρνησης, για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του χρέους, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το οποίο ανέδειξε σε στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση.

Ως «τομή μέσα στη συνέχεια» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, επισημαίνοντας ότι «οι νέοι σηματοδοτούν την τομή και οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια».

«Βρισκόμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου, στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο, μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ορισμένους βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής της προηγούμενης περιόδου. Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πορείας δόθηκαν μάχες ώστε να κρατηθεί όρθια και η χώρα αλλά και η κοινωνία.

«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων» είπε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, στην ένταξη στο δημόσιο σύστημα υγείας 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών, στα «διευρυμένα και αναβαθμισμένα» προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στην προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων «που για πρώτη φορά φέτος άνοιξαν χωρίς καθυστέρηση και χωρίς κενά», στην προσπάθεια για τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας με προσλήψεις αλλά και με στήριξη των περιφερειακών νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

«Τώρα έχει έρθει ο καιρός να γυρίσουμε σελίδα», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. «Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο. Στην περίοδο όπου η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να μας δώσει πλέον τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη», τόνισε.

Η ανάπτυξη, όμως αυτή, είπε ο Πρωθυπουργός, για να είναι διαρκής και δίκαιη, θα πρέπει να βασίζεται «στην ποιοτική και καλά αμοιβόμενη εργασία, στην ποιότητα και στην καινοτομία».

Αναφερόμενος στις θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, σημείωσε τη μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2016, την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων αλλά και τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας παρά το γεγονός ότι παραμένει «απαράδεκτα υψηλή».

«Ο μεγάλος εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στην πατρίδα μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας ως στόχο τη μείωση της ανεργίας στο 10% σε βάθος 4-5 χρόνων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στόχους του επόμενου διαστήματος. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε τάχιστα και εντός χρονοδιαγράμματος τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς υποχωρήσεις αρχών, αλλά και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις», είπε, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει γρήγορα και η συζήτηση για το χρέος.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει συμμάχους σε αυτή τη μάχη το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και την έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων.

Επεσήμανε ότι η ηγεσία της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένουν μέχρι σήμερα στην υποστήριξη του μοντέλου απορρύθμισης της εργασίας, που έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη ότι «ταυτίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω απορρύθμιση και απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και για ακόμη περισσότερη ευελιξία».

«Η κυβέρνησή μας αυτό το αποτυχημένο μοντέλο δε θα το δεχτεί. Γιατί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν είναι συνώνυμη της απαξίωσης της εργασίας, το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει».

Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στην 31χρονη Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το νεότερο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. «Αυτό το μεγάλο βάρος στην διαπραγμάτευση θα το επωμιστεί μία νέα συνάδελφος, νέα αλλά εξαιρετικά ικανή… Είμαι βέβαιος ότι θα έχει τη στήριξη όλων μας για να πετύχει. Γιατί απ’ αυτή την επιτυχία σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί και η επιτυχία της κυβέρνησής μας».

«Οι παλιοί και νέοι Υπουργοί έχουν συνευθύνη τόσο για την τεχνική διαπραγμάτευση όσο και για τις οριστικές πολιτικές αποφάσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι σαν τα δωμάτια του κοινού σπιτιού», είπε.

«Κλείνοντας το μάτι» στο ζήτημα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διεκδικεί όλα όσα δικαιούται στη σχέση της με τους εταίρους, «όλα όσα οι συμφωνίες που τηρεί προβλέπουν σε σχέση με τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων πλευρών».

Ακόμα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος είναι «η βελτίωση της δουλειάς μας στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων -και όχι μόνο της προσέλκυσης αλλά και της υλοποίησης».

Όσον αφορά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει. «Δώσαμε μια έντιμη μάχη για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ. «Ο νόμος που ψηφίσαμε, όμως, εξακολουθεί να ισχύει στο σύνολό του», εκτός από το επίμαχο κομμάτι για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ.

«Πλέον κανείς δεν ισχυρίζεται ότι διαγωνισμός δεν πρέπει να γίνει και ελπίζω ότι κανείς δεν θα ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρξει κάποιο τίμημα για τις άδειες», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Επίσης, σε σχέση με τις κοινωνικές πολιτικές που είχαν συνδεθεί με τα χρήματα από τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «χάρη στο γεγονός ότι έχουμε πολύ θετικά μηνύματα από τα έσοδα, η δέσμευσή μας για ενίσχυση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, των παιδικών σταθμών αλλά και το ειδικό πρόγραμμα για 4.000 νοσηλευτές θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, ότι η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει την κυβέρνηση «από τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες και η ελληνική κοινωνία».

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας, που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε λόγω βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Για πρώτη φορά ένας Υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης παραπόνων και αιτημάτων των πολιτών και θα αναλάβει να δημιουργήσει το μηχανισμό αλλά και τους θεσμούς επίλυσής τους».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε:

«Σε κανενός την καρέκλα τη δική μου και τη δική σας, δεν γράφεται το όνομά του. Είμαστε σε αυτές τις θέσεις ευθύνης ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ας το έχουμε στο μυαλό μας αυτό. Ας έχουμε όμως και στο μυαλό μας, ότι μπορεί οι καρέκλες να μην γράφουν το όνομά μας, μπορεί όμως το όνομα του καθενός από εμάς και συνολικά της κυβέρνησής μας, να συνδυαστεί με μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις θετικές για την πορεία του τόπου».

 

Αξιολόγηση και προϋπολογισμός στην «κλειστή» συζήτηση που ακολούθησε

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης και του προϋπολογισμού του 2017 απασχόλησαν, σε μια καταρχήν σύντομη συζήτηση, το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί ενδελεχώς στα κυβερνητικά όργανα και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τον προϋπολογισμό.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.