Η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ και η νίκη του Ντ. Τραμπ δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Θεωρούμε, λοιπόν, σημαντικό να ρίξουμε μια ματιά στις σχετικές τοποθετήσεις των ελληνικών κομμάτων που ποικίλουν:

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να σταθούμε στις δηλώσεις του Δημ. Παπαδημούλη στο σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9  FΜ", όπως παρουσιάζονται από την ιστοσελίδα του. Θεωρεί αρνητικό το αποτέλεσμα των εκλογών και μιλάει για τη σύνδεσή του με την Ελλάδα:

«Η νίκη Τραμπ αποτελεί μια μεγάλη αρνητική εξέλιξη για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα σε όλον τον πλανήτη. Η σπουδή της ακροδεξιάς και ομογάλακτής του Μαρίν Λε Πεν να τον συγχαρεί, το δείχνει καθαρά.

Αυτή την ώρα κάθε δημοκράτης και νοήμων άνθρωπος παντού στον κόσμο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί με την εκλογή ενός ακραίου, λαϊκιστή, γεγονός που αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη. (…)

Και αυτό επιβάλλει, σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, αφενός να τρέξουμε πιο γρήγορα για να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας και να κερδίσουμε την περίφημη ελάφρυνση του χρέους μέσα στο 2016, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2017. Αφετέρου, να κοιτάξουμε να θεραπεύσουμε τις παθογένειες, που μας έφεραν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, αλλά και να αναδείξουμε την Ελλάδα σε πόλο σταθερότητας.

Και για όλους, όσοι νοιαζόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας, χρειάζεται παρά τις διαφορές μας να οικοδομήσουμε παντού ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και κάποιων αρχών ειρηνικής και πολιτισμένης συνύπαρξης. Αρχές, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αυτονόητες, αλλά που πλέον τίθενται υπό αμφισβήτηση από τον Τραμπ και τους ομοίους του.

(…) Προσωπικά, δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη στον Τραμπ και τους ομοίους του, τους οποίους θεωρώ μια επικίνδυνη φωνή για τα συμφέροντα όχι μόνο τα δικά μας, αλλά και κάθε νοήμονα, δημοκράτη στον πλανήτη.

(…) Ένας ακροδεξιός λαϊκιστής, ένας μεγιστάνας, πάμπλουτος με ανοιχτές υποθέσεις φοροδιαφυγής, το έπαιξε προστάτης των φτωχών, φορώντας την προβιά του αντικατεστημένου, και κατάφερε να πείσει

Και από την άλλη, εκμεταλλεύτηκε -από ό,τι φαίνεται επιδέξια-  το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι αντιπαθής. Εκπροσωπεί μέχρι το μεδούλι ένα κατεστημένο της Ουάσιγκτον, το οποίο ευθύνεται για πολλά κακώς κείμενα, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα Αμερικανοί πολίτες, φανατικοί ακόλουθοι του Ομπάμα, να μην πάνε καν να ψηφίσουν... 

(…) Ίσως αυτή η νίκη Τραμπ και οι πανηγυρισμοί της Λεπέν κινητοποιήσουν και το ευρύτερο δημοκρατικό φάσμα στην Ευρώπη, από την Αριστερά μέχρι του Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει επιτέλους να αλλάξουν πολλά στην Ευρώπη. (…)»

 

Ο Π. Καμμένος φαίνεται να κινείται σε διαφορετικό κλίμα. Συγχαίρει μέσω twitter τον Ντ. Τραμπ και χαίρεται για τον Έλληνα συνεργάτη του:

"Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα"

Στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι πηγές της ΝΔ μιλάνε για απόφαση των Αμερικάνων ψηφοφόρων που είναι σεβαστή και για τις καλές ελληνοαμερικάνικες σχέσεις που θα παραμείνουν έτσι.

Το Ποτάμι δηλώνει ανήσυχο γι’ αυτό το αποτέλεσμα και αποδοκιμάζει το μήνυμα του Π. Καμμένου:

«Η Ευρώπη γιορτάζει αυτές τις μέρες την επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου που διαιρούσε την ήπειρο επί μισό αιώνα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως επικράτησε ένας άνθρωπος που θέλει να χτίσει παντού νέα τείχη. Από το εμπόριο μέχρι τα σύνορα. Οι οπισθοδρομικές δυνάμεις - από την Λεπέν ως τον Φάρατζ και τον Π.Καμμένο - πανηγυρίζουν για την εκλογή Τράμπ. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε. Η θέση του ότι «το ελληνικό πρόβλημα είναι υπόθεση της Γερμανίας» δείχνει πως θα πορευθεί. Οι απόψεις του εναντίον της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, κατά του ελεύθερου εμπορίου, εναντίον των μεταναστών, δεν είναι η λύση αλλά είναι το πρόβλημα. Ήρθε η ώρα να εγερθούν και να συνεργασθούν όλοι εκείνοι στην Ευρώπη που πιστεύουν στις ανοιχτές κοινωνίας. Ήρθε η ώρα οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να ξεπεράσουν εγωισμούς και εθνικισμούς και να συζητήσουν ξανά για την πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση. Αν δεν σημάνει συναγερμός τώρα, οι μέρες που θα έρθουν θα είναι σκοτεινές.»

Σε ανάλογο κλίμα και η Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

«Με δεδομένο το σεβασμό στην ετυμηγορία του Αμερικανικού λαού, η νίκη του κ. Τραμπ είναι ένα ακόμα ισχυρό σοκ για τους προοδευτικούς πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Όμως το να δηλώνουμε διαρκώς έκπληκτοι και σοκαρισμένοι με την επικράτηση δήθεν αντισυστημικών, αλλά στην πραγματικότητα βαθειά συντηρητικών, αναχρονιστικών και λαϊκιστικών επιλογών είναι φανερό ότι δεν αρκεί.

Χρειάζεται άμεσα  τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των απλών ανθρώπων.

Να πείσουν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε ανατροπές και συγκρούσεις που θα αφυπνίσουν την Πολιτική και θα την ξανακάνουν κυρίαρχη έναντι ενός πανίσχυρου και ανεξέλεγκτου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μόνο έτσι οι πολίτες που βιώνουν τις ανισότητες και την περιθωριοποίηση, θα πάψουν να είναι ευάλωτοι σε κάθε μορφής λαϊκισμό που πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι οξύνει αντί να λύνει τα προβλήματα.»

Το ΚΚΕ καταδικάζει και τις δύο υποψηφιότητες:

«Τόσο οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα πανηγυρίζουν για την επικράτηση του Τραμπ, όσο και εκείνες που κλαίνε για τη μη επικράτηση Κλίντον, κρύβουν ότι και οι δύο υποψηφιότητες εκπροσωπούσαν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου και θα συνεχίσουν την αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος του αμερικανικού λαού, αλλά και την επικίνδυνη πολεμοχαρή πολιτική σε βάρος των άλλων λαών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις τάσεις απόρριψης και των δύο υποψηφιοτήτων, που εκφράστηκαν προεκλογικά, μέσα στον αμερικανικό λαό, αλλά και από το γεγονός ότι η ελπίδα "Ομπάμα" κατέληξε σε απογοήτευση για μεγάλα τμήματα του αμερικανικού λαού, μετανάστες, μειονότητες κλπ.

Οι λαοί θα πάψουν να παγιδεύονται ανάμεσα στη "Σκύλλα και τη Χάρυβδη", όταν χαράξουν το δικό τους δρόμο, ρήξης και ανατροπής του συστήματος που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων συγχαίρει τον Τραμπ και ζητά τη στήριξη των ΗΠΑ:

«Η Ένωση Κεντρώων συγχαίρει για την εκλογή του το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ευχόμαστε ολόψυχα με την υπεύθυνη στάση σας να διαψεύσετε όσους παρουσίασαν στρεβλή και απρόβλεπτη την εικόνα σας καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο. Η Αμερική είναι μια μεγάλη χώρα που πρέπει να ακολουθήσει και να εγγυηθεί την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και την προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και στήριξης των αδυνάτων σε όλο τον κόσμο". Η συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ είναι ισχυρή. Αναμένουμε από τον πρόεδρο Τράμπ να συνταχθεί με τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας στα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής γιατί στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Καλούμε την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ,να στηρίξει την Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων. Η θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι γνωστή: η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα αλλά ευκαιρίες για ανάπτυξη.»

Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να ανησυχεί:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σοκ για όλους όσοι παλεύουμε για τις βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις και είμαστε σταθερά απέναντι στην μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η ελπίδα που έφερε ο Μπάρακ Ομπάμα μεταβάλλεται με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ σε ανησυχία για όλο τον πλανήτη. Δεν πρόκειται για την παραδοσιακή εναλλαγή μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Πρόκειται για διαφορετικούς κόσμους!

Μετά το Brexit… έρχεται τώρα η νίκη του Τραμπ! Η επικράτησή του είναι ένας ακόμη κρίκος στην ογκούμενη αμφισβήτηση του πολιτικού στάτους κβο από μεγάλες κοινωνικές ομάδες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των ανισοτήτων και της φτωχοποίησης ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού. Η τάση αντισυστημικότητας επεκτείνεται. Αυτή την τάση δεν μπορούμε να την αγνοούμε, αλλά καλούμαστε οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις να δώσουμε άμεσα απαντήσεις.

Η αλλαγή πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Με στόχο την άρση των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή, την μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Με απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις όπως το προσφυγικό που απειλεί να ανατρέψει παραδοσιακές ισορροπίες. Να σταματήσουν οι πολιτικές δυνάμεις να είναι αποκομμένες από τις κοινωνίες και τα προβλήματα τους.

Οι ΗΠΑ και ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα με ψυχραιμία. Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως οι κοινωνίες πρέπει να είναι σε εγρήγορση με στόχο την προάσπιση των ελευθεριών, των δημοκρατικών κεκτημένων.»

 

 

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.