Σε παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων φαίνεται πως κατέληξε η συνάντηση με αντικείμενο την κρίση χρέους της Ελλάδας, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Παρασκευή. Από το πρωί η γερμανική πλευρά διαψεύδει την πραγματοποίησή της, ενώ το πρακτορείο MNI υποστηρίζει ότι θα γίνει σε άλλη ημερομηνία και τόπο. Στο υπόστρωμα αυτής της σύγχυσης φαίνεται να βρίσκονται οι πολιτικές διαφωνίες των δανειστών σε σχέση με την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.

«Καμία συνάντηση δεν έχει προγραμματισθεί» δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν (Friederike von Tiesenhausen), σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο Bloomberg. Έτσι, το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ «έβαζε τέλος» σε μια συνάντηση που χτες θεωρήθηκε σχεδόν δεδομένη, ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και τους εκπροσώπους των θεσμών (ΔΝΤ, ESM, EKT) με αντικείμενο την ελληνική κρίση χρέους αλλά και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η DW μετέδωσε τη ματαίωση της συνάντησης, ενώ, από την άλλη, το γερμανικό πρακτορείο MNI υποστήριξε, σε δημοσίευμά του, ότι η συνάντηση θα γίνει αλλά σε άλλη ημερομηνία «προκειμένου να μην τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης». Το MNI επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ότι πέραν της Ελλάδας, θα συζητηθεί και το θέμα της Ιταλίας.

Ακόμα, πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ χτες -αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα στη Βουλή μιλώντας σε δημοσιογράφους- υποστήριξαν ότι η συνάντηση του Washington Group, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη μίνι σύνοδος, θα γίνει κανονικά την Παρασκευή.

Πάντως, στο φόντο αυτής της ασυνεννοησίας και της έμμεσης άρνησης της γερμανικής πλευράς για την πραγματοποίηση της συνάντησης, φαίνεται να προβάλουν οι έντονες διαφωνίες μεταξύ των δανειστών σχετικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και, ειδικότερα, με το επίμαχο ζήτημα του χρέους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία επρόκειτο να συζητηθεί στη συνάντηση, αποτελεί πολύπλοκη εξίσωση. Κι αυτό γιατί από τη μια, είναι γνωστό ότι ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηγεσίας (Γερμανικό, Ολλανδικό ΥΠΟΙΚ) θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, από την άλλη το ίδιο το Ταμείο βάζει όρους ως προς τη συμμετοχή του, που έχουν να κάνουν με ελάφρυνση του χρέους και με την ανάγκη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018, για την Ελλάδα. Οι ίδιοι όμως που «θέλουν» το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν θέλουν τους όρους που βάζει το ΔΝΤ.

 

Διάψευση και από Κομισιόν: Δε σχολιάζουμε διαρροές…

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει τα όσα κυκλοφόρησαν χθες σχετικά με την πραγματοποίηση της συνάντησης για το ελληνικό χρέος στο Βερολίνο.

Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».

Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιντχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.