Συζητήσεις γύρω από το διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας πυροδότησε η δεύτερη θέση που πήρε ο Ν. Φίλης κατά την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του. Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αποδίδει την υποστήριξη που κέρδισε στην πεποίθηση των ψηφοφόρων πως πρέπει να προχωρήσει σε αυτό το διαχωρισμό, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στον Real FM. «Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος της Αριστεράς έχει επί χρόνια γαλουχηθεί και πολιτικά πειστεί ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε αυτό που ονομάζεται διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος», εξήγησε.
Όσον αφορά τα σχολεία, δήλωσε πως δεν υποχωρεί στο ζήτημα των Θρησκευτικών, για το οποίο υπάρχουν δημόσιες δεσμεύσεις. «Προφανές είναι ότι χωρίς να θέλουμε να έχουμε καμιά επιθετικότητα απέναντι στην εκκλησία, θέλουμε να προσδιορίσουμε τα όρια αυτού που ονομάζουμε κοσμικό, δημοκρατικό σχολείο και ουδετερόθρησκο κράτος», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ. Μίλησε, όμως και για τις συναινέσεις που αναζητούνται, για να αποφευχθεί ο διχασμός και δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Η συζήτηση, εξήγησε, θα ανοίξει με τη συνταγματική αναθεώρηση και δε θα αφορά μόνο το υπουργείο παιδείας.
Σε συμφωνία με σχετικές κινήσεις του πρωθυπουργού και την ως τώρα πορεία της κυβέρνησης προσπαθεί να κάνει φανερή την πρόθεσή του για διάλογο με την εκκλησία: «Πρώτα-πρώτα δεν θέλουμε κόντρα και δεν είναι κόντρα με την εκκλησία. Είναι διατύπωση διαφορετικών απόψεων στη βάση γνωστών, προγραμματικών, θέσεων δικών μας και στη βάση γνωστών θέσεων της εκκλησίας», είπε στον Real FM.
Παρόλ’ αυτά δεν αντιλαμβάνονται όλοι μια τέτοια διάθεση απέναντι στην εκκλησία και θορυβούνται. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος μελετά ακόμα και το ενδεχόμενο των δυναμικών κινητοποιήσεων...