Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών μέχρι τέλος της εβδομάδας. Είπε ότι προσδοκεί σε μια συμφωνία για το χρέος μέχρι τέλος του έτους, ενώ κατά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όσον αφορά τα εργασιακά.

«Οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Υποστήριξε δε ότι «αν όλες οι πλευρές εμπλακούν με το σωστό πνεύμα» τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις, ενώ υπερασπίστηκε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα: «Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν θα υπάρξει ούτε ρήγμα, ούτε διαχωρισμός. Δεν ξεχωρίζω το ΔΝΤ από την Ευρώπη και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Είναι η ασφάλεια, το ενέχυρο», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Για το ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τότε οι εταίροι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα συμφωνηθέντα. Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια, λέγοντας ότι «υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν». Αν όμως η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του χρέους. Παραδέχτηκε δε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις και με το ΔΝΤ αλλά και με τη γερμανική πλευρά, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας, όπως κάνουμε πάντα».

«Προσδοκώ σε μια συμφωνία για το χρέος, μια διεθνή συμφωνία, μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Έκανε δε ειδική μνεία και στη γεωπολιτική θέση της χώρας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική». «Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό παράθυρο για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από τις 3,5% μετά το 2018.  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «μετά το 2018 μπορούμε να δούμε ξανά τα πράγματα, και κάποια εξ αυτών μπορούν να αλλάξουν».

 

Δική του πρόταση για τα εργασιακά κατέθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η σημερινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφης Αχτσιόγλου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι, σήμερα, υπήρξε σαφέστατη πρόοδος και διεφάνη η δυνατότητα για μία καλή συμφωνία στα εργασιακά.

Η συζήτηση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επικεντρώθηκε στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Προσθέτουν δε ότι η ελληνική πλευρά επισήμανε τη δέσμευσή της να κινηθεί εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, όπως αυτό ορίζεται μέσα από τους ευρωπαϊκούς χάρτες, τις Διεθνείς Συνθήκες του ILO και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, ενώ τόνισε πως η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας και ο ίδιος πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει πλήρως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Κομισιόν, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι κατέθεσε πρόταση για λύση στα εργασιακά, στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Σε αυτή τη βάση, επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία στο θέμα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η πρόταση του εμπεριέχει τις αναγκαίες προσαρμογές που απαιτεί το μνημόνιο, αλλά παράλληλα είναι και προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία, χρειάζεται ευελιξία αλλά και να υπάρχει διαπραγματευτική ισχύς από πλευράς εργαζομένων», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.