Διευκρινήσεις δόθηκαν από κυβερνητικές πηγές σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ, μετά τη χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων των εν λόγω εργαζομένων είναι αντισυνταγματικές. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι συμβασιούχοι σε καμία περίπτωση δε θα χάσουν τα χρήματά τους.
Διευκρινήσεις έδωσαν σήμερα πηγές της κυβέρνησης, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σχετικά με το ζήτημα των συμβασιούχων των ΟΤΑ, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεών τους και τη μονιμοποίησή τους.
«Κρατάτε ‘μικρό καλάθι’ σε σχέση με όσα ακούγονται για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων», ανέφεραν με νόημα κύκλοι της κυβέρνησης, στο περιθώριο της σημερινής ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο από τους αρμόδιους υπουργούς.
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής χρημάτων από οποιονδήποτε δεν έχει πληρωθεί». Επιπλέον, τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει «μέχρι κεραίας» η χθεσινή δέσμευση της κυβέρνησης (ότι κανένας άνθρωπος δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ για τη δουλειά που έχει προσφέρει), δέσμευση στην οποία προέβη και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «η κυβέρνηση θα αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη, ώστε κανένας άνθρωπος να μη χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα ή να μην πληρωθεί».
Τι αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο την Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Μαρία Αθανασοπούλου, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομόφωνα, όπως έγινε γνωστό χθες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.
Ακόμη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου με πλειοψηφία 17 - 14 αποφάνθηκε ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους. Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων, όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.
Μετά τη διαρροή της απόφασης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης προέβη σε δήλωση, στην οποία σημείωνε:
«Νυχτερινές διαρροές, επιλεκτικές ‘εκμυστηρεύσεις’ σε μέσα ενημέρωσης και σχολιασμός φαντασμάτων, ούτε έχουν ούτε και θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την συνταγματικά επιβεβλημένη, αμερόληπτη και θεσμικά ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης».
Τόνιζε δε ότι «η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι και το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής, νομικά άρτιας και κοινωνικά δίκαιης επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Για την ώρα, οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη παράσχει την εργασία τους και που, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, αγωνιούν μπροστά στο επικοινωνιακό «πάρε – δώσε» που εκτυλίσσεται από το πρωί, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τόσο το νομικό σύστημα της χώρας όσο και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη».