«Δεν συμβιβαζόμαστε, εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία, δηλαδή για μια συμφωνία χωρίς το μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας, είναι υποχώρηση από την Ευρώπη του διαφωτισμού και προσχώρηση στην Ευρώπη των τελεσιγράφων παράδοσης, είναι αποδοχή της αντίληψης ότι η δημοκρατία και οι εκλογές αποτελούν μία περιττή διαδικασία και πρέπει να τις καταργήσουμε για τις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα διαδραματίστηκαν στο χθεσινό Eurogroup, αλλά και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Την ομιλία του ξεκίνησε με έναν απολογισμό των τριών εβδομάδων διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έχει αλλάξει ακόμα η δυσχερής οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, αλλά έχει ανακτηθεί η περηφάνια και η αξιοπρέπειά τους, καθώς για πρώτη φορά, όσο κι αυτό ενοχλεί κάποιους εντός κι εκτός της χώρας, «η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή που ακούγεται δυνατά στους δρόμους της Ευρώπης, αλλά και μέσα στα ευρωπαϊκά φόρα». Αναφερόμενος ειδικότερα στη στάση του κυρίου Σόιμπλε – ο οποίος έκανε δήλωση χθες ότι λυπάται τους Έλληνες – ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας έχασε την ψυχραιμία του και του συνέστησε να σέβεται, να εκτιμά και να θαυμάζει τους λαούς που σηκώνουν υπερήφανα το κεφάλι και να κρατήσει τη λύπη του για όσους περπατάνε σκυμμένοι.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του η Κυβέρνηση να παραμείνει πιστή στις προεκλογικές εξαγγελίες, αναφέροντας τα πρώτα νομοσχέδια κοινωνικής σωτηρίας που θα αρχίσουν να ψηφίζονται από μεθαύριο στη Βουλή και θα αφορούν συγκεκριμένα την προστασία της πρώτης κατοικίας, την απαγόρευση πώλησης δανείων σε ληστρικά επενδυτικά σχήματα και τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα, επαναφέροντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο που παραβίασε η τρόικα στην Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αλλά και όσα αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, είπε ότι υπήρξε σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα εισηγείτο ο αρμόδιος Επίτροπος για τα οικονομικά Πιέρ Μοσκοβισί και που είχε αποδεχθεί και η Κυβέρνηση, κινούμενη στο όριο των κόκκινων γραμμών της και με ζητούμενο από μέρους της τη λύση. Το σχέδιο έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε ενδιάμεση συμφωνία ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ προέβλεπε χρηματοδότηση των δράσεων για την ανθρωπιστική κρίση και την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ το αντικατέστησε με ένα νέο που η Κυβέρνηση δεν είχε καν υπόψη της και το οποίο όχι μόνο επέκτεινε το Μνημόνιο, αλλά και εξειδίκευε τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν, μεταξύ των οποίων οι ιδιωτικοποιήσεις.
«Το γεγονός ότι τέθηκε προς συζήτηση στο Eurogroup αυτό το προκλητικό έγγραφο, ενώ προηγουμένως είχε αποσυρθεί εκείνο στο οποίο είχαμε καταρχήν συμφωνήσει είναι από μόνο του απόδειξη ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική Κυβέρνηση, παίζοντας όμως με την Ευρώπη και το μέλλον της», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει η προβαλλόμενη ομοφωνία περί εφαρμογής του Μνημονίου στο Eurogroup και ότι το πραγματικό πολιτικό κλίμα αποτυπώνεται στις συναντήσεις με αρχηγούς κρατών της ΕΕ, όσο και στις καταγεγραμμένες τοποθετήσεις τους στις Συνόδους Κορυφής.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός, αφού απέρριψε την επιλογή υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας από τον χώρο της αριστεράς – εξηγώντας ότι ναι μεν υπήρχε η δυνατότητα εκλογής του, αλλά αυτό δεν θα συνέβαινε από την πρώτη ψηφοφορία και επομένως με το ζητούμενο της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης – πρότεινε κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο των Αν. Ελ. Πάνο Καμμένο τον Προκόπη Παυλόπουλο, ως πρόσωπο με «κύρος, δημοκρατική συνείδηση και υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης», ικανό να φέρει επάξια αυτό τον ρόλο.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)