Στο νομοσχέδιο «Κύρωση των διορθωτικών τροποποιήσεων της Σύμβασης Έκδοσης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Καναδά, δι΄ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων» που επρόκειτο να ψηφιστεί χθες κατέθεσε εκπρόθεσμη τροπολογία με θέμα τον επανακαθορισμό της σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) ο Υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.

Η τροπολογία προβλέπει ειδικότερα την αύξηση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ κατά 2, ώστε αυτό «να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η ανάγκη ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου»,ενώ αποφασίστηκε να τεθεί το απόγευμα της Τρίτης σε ονομαστική ψηφοφορία. Το κόστος λόγω της καταβολής αποδοχών και αποζημιώσεων σε δύο ακόμα μέλη θα ανέλθει – με βάση έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους – σε  43000 ευρώ ετησίως και θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

«Τι είναι αυτό, το οποίο Δευτέρα απόγευμα, στις 17.30΄, προ πέντε λεπτών, εκπροθέσμως, επιβάλλει σε συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης, να έρχεται τροπολογία, η οποία αφορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την οποία ουδείς είδε, ουδείς ανέγνωσε, ουδείς αντελήφθη;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Ν. Δένδιας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός υπενθύμισε την αναγκαιότητα για πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. «Είναι σαφές ότι αυτή η εξαιρετικά αυξημένη απαιτούμενη πλειοψηφία ανταποκρινόταν σε μια Βουλή, η οποία είχε πολύ λιγότερα κόμματα και απαιτούσε μόνο τη συμφωνία των πάλαι ποτέ κραταιών κομμάτων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ούτως ώστε να διαμορφωθεί αυτή η πλειοψηφία. Σε ένα περιβάλλον πολυκομματικής Βουλής θεωρούμε ότι αυτή η τροπολογία είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να ενσωματωθούν προτάσεις για μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, οι οποίες προέρχονται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης» ανέφερε.

«Γιατί δεν περιμένατε μία μέρα; Αύριο (σ.σ. την Τρίτη 19/01) στη Διάσκεψη των Προέδρων θα μπορούσατε πολύ ωραία να το θέσετε, ώστε ανοικτά να συζητηθούν αυτά που νομίζει ο οποιοσδήποτε ακούει γι’ αυτήν την εκπρόθεσμη τροπολογία για να πάμε από επτά σε εννιά τα μέλη του ΔΣ του ΕΣΡ, «το μεγαλώνουμε απλώς για να μοιράσουμε την πίτα και να επιτύχουμε έτσι τη συναίνεση». Μα, αυτή δεν θα είναι μία ουσιαστική συναίνεση. Πρέπει να βαθύνετε τη συναίνεση, όχι να μοιράσετε περισσότερες θέσεις σε κόμματα» επισήμανε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Γ. Αμυράς.

Στην ανοιχτή διαδικασία που δεν τηρήθηκε αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Δεν είναι τίποτα κρυφό. Τα πάντα μπορούν να συζητηθούν σε μια λειτουργία δημοκρατική» τόνισε.

«Γίνεται ένας συνωστισμός ενδιαφερομένων για τις θέσεις του ΕΣΡ. Προφανώς, ο συγκεκριμένος αριθμός που προβλέπεται δεν επαρκεί για όλους αυτούς τους μνηστήρες και έρχεστε να αυξήσετε τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ. Αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Εμμανουήλ Συντυχάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στην αυριανή ψηφοφορία το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών».

Στον αντίποδα των απόψεων που ακούστηκαν, θετικός εμφανίστηκε ο Δ. Καβαδέλλας. Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων χαιρέτισε τη διεύρυνση υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται «με καλό σκοπό» και «δημοκρατικές σκέψεις» και ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα όλων των κομμάτων να έχουν τουλάχιστον ένα μέλος, γιατί έτσι διασφαλίζεται περισσότερο η δημοκρατικότητα και η αναλογικότητα.

«Ήταν ενήμεροι οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής, εκτός του κόμματος της Χρυσής Αυγής, με το οποίο δεν έκανα σχετική συζήτηση, επειδή έτσι και αλλιώς έχουν διαμορφώσει την άποψη της μη συμμετοχής στη συγκεκριμένη διαδικασία και τη σύνθεση του Συμβουλίου» απάντησε σε όσα ειπώθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης. «Παραδείγματος χάριν, ήδη από ένα κόμμα έχει γίνει μια πρόταση που έχει κατατεθεί εγγράφως και επειδή κατετέθη εγγράφως, γνωρίζει ο εκπρόσωπός του ότι έχει γίνει δεκτή» συμπλήρωσε. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα του μέχρι τη Διάσκεψη των Προέδρων να έχουν αρθεί οι όποιες ενστάσεις και να υπάρξει μια ομόφωνη απόφαση επί του ζητήματος.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.