Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης».

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα νομιμοποίησης των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, δια της καταβολής φόρου με συντελεστή 15% επί της αξίας των κεφαλαίων ή/και των επενδύσεων που δηλώνονται. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν φυσικά και νομικά προσώπα και οντότητες που έχουν ήδη κεφάλαια ή/και επενδύσεις στην αλλοδαπή κατά την 30η Απριλίου 2015, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «να αποκλεισθεί η δυνατότητα καταστρατήγησης των διατάξεων του παρόντος νόμου από όσους θα ήθελαν να επωφεληθούν από αυτές μετά την θέσπισή του».

Η διαδικασία ένταξης θα είναι άμεση, ηλεκτρονική και μη γραφειοκρατική και θα έχει ως εξής: οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν τις καταθέσεις τους μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, και αφού καταβάλλουν τον φόρο που τους αντιστοιχεί, θα λαμβάνουν ένα «κωδικό τακτοποίησης» για το ποσό που δήλωσαν, εξασφαλίζοντας το ακαταδίωκτο αποκλειστικά για φοροδιαφυγή (όχι για άλλα πιθανά ποινικά αδικήματα) και μη έχοντας την υποχρέωση επαναπατρισμού των κεφαλαίων. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, «οι Ελληνικές Αρχές αξιοποιούν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να διαπιστώσουν τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις, οι οποίες δεν δηλώθηκαν σύμφωνα με το παρόν άρθρο, που έχουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην ίδια παράγραφο σε τράπεζες της αλλοδαπής και προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».

Στην αιτιολογία της νομοθετικής ρύθμισης αναφέρεται η υποχρέωση της ελβετικής κυβέρνησης να αποκαλύπτει από το 2017 στις φορολογικές αρχές κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις των πολιτών τους στην Ελβετία και άρα η αναγκαιότητα παροχής κινήτρων στους καταθέτες για να μην μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους εν όψει μιας τέτοιας εξέλιξης. «Το κοινό συμφέρον Ελλάδας (καθώς και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ) και Ελβετίας είναι να μην «αποδημήσουν», προ του 2017, καταθέσεις πολιτών της ΕΕ προς φορολογικούς «παραδείσους» της Καραϊβικής ή της Ασίας. Μια τέτοια μεταφορά θα ζημίωνε τόσο τις ελβετικές τράπεζες όσο και το ελληνικό κράτος (καθώς η πιθανότητα φορολόγησης αυτών των ποσών, μετά την μεταφορά τους σε φορολογικούς «παραδείσους» της Καραϊβικής ή της Ασίας, θα μειωνόταν)».

Τέλος, τα ζητούμενα της διαβούλευσης, κατά το ΥΠ.ΟΙΚ., είναι δύο: α) το ύψος του φορολογικού συντελεστή, με το Υπουργείο Οικονομικών να θεμελιώνει την πρότασή του για φορολόγηση με συντελεστή 15% στη λογική ότι «αν είναι υψηλός, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι καταθέσεις στην Ελβετία να αποδημήσουν άμεσα για φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής ή της Ασίας με σημαντική απώλεια δημοσίων εσόδων για το ελληνικό κράτος και αν από την άλλη είναι χαμηλός, προσβάλλεται το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα», β). η χρησιμότητα ή μη επέκτασης αυτής της διαδικασίας για τις καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες με προτεινόμενο φορολογικό συντελεστή από το ΥΠ.ΟΙΚ. αυτή τη φορά στο 30%. 

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.