Την άποψή του ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος εξήγησε αναλυτικά σε συνέντευξή που παραχώρησε στην Αυγή της Κυριακής ο Μανώλης Γλέζος, ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι υποσχέθηκε και δεν έκανε πράξη τη λαϊκή κυριαρχία και τη διάκριση των εξουσιών, ενέργειες για τις οποίες, όπως είπε, δεν χρειάζονται οικονομικοί πόροι.
Ο προσφάτως παραιτηθείς ευρωβουλευτής δήλωσε ότι έχει ακόμη ελπίδες ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα διορθώσει στην πράξη τα λάθη του – μεταξύ των οποίων είναι το ότι δεν ζήτησε τη γνώμη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ πριν τη συμφωνία – ενώ αναφορικά με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι μία πιθανή διάσπασή του θα ήταν νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Όταν μεγαλοποιείς τον αντίπαλο και όταν δεν υπολογίζεις την τεράστια δύναμη που σου έδωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί με τα πρωτοφανή συλλαλλητήριά τους, τότε δεν εκτιμάς σωστά την κατεύθυνση» σημείωσε, αναφερόμενος στον κυβερνητικό συμβιβασμό που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. «Δεν περίμενα ποτέ κυβέρνηση της Αριστεράς να αποδεχθεί τέτοια πρόταση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το grexit δήλωσε ότι, εκτός από την οικονομική αναστάτωση, θα δημιουργούσε και τεράστιες αντιδράσεις στους λαούς της Ε.Ε. ώστε «δεν θα τολμούσαν ποτέ να το κάνουν».
Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αντιπροτείνει:
- Πάγωμα όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με τα δάνεια. Ούτε δανειζόμαστε ούτε ξοφλάμε δάνεια και ούτε λειτουργούν τα τοκοχρεολύσια για ένα χρονικό διάστημα. «Ο καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν, προς μεγάλη μου έκπληξη, πρότεινε κάτι παρόμοιο, αλλά για πέντε χρόνια. Και μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μ. Σουλτς, όταν τον συνάντησα εθιμοτυπικώς στη λήξη της θητείας μου, χαρακτήρισε την πρότασή μου «θαυμάσια ιδέα». Ειδοποίησα σχετικά δε την κυβέρνηση για τη συνομιλία μου αυτή. Γιατί δεν το αξιοποίησε;»
- Διμερείς επαφές με τα άλλα κράτη – μέλη, όπου θα διαπιστωθεί αν και τι τους χρωστάμε. «Αν χρωστάμε, να τους πληρώσουμε. Τι θα γίνει όμως με εκείνους που έχουν πάρει δυο και τρεις φορές τα χρήματά τους ως τώρα με τόκους και χρεολύσια; Η Επιτροπή που έκανε η Βουλή και κάνει τον λογιστικό έλεγχο, να εξετάσει ένα ένα δάνειο χωριστά. Για να δούμε αν τελικά οφείλουμε ή δεν οφείλουμε».
- Να συζητηθεί το ενδεχόμενο χαμηλότερου τόκου δανεισμού από την ΕΚΤ. «Γιατί σε μας δανείζει με 6% και τις τράπεζες με 1%;»
- Όσον αφορά το ΔΝΤ, «αν του οφείλουμε, θα ζητήσουμε μια παράταση για 100 χρόνια χωρίς τόκους, όπως ακριβώς έκανε η Γερμανία στη Γιουγκοσλαβία».
- Εσωτερικό δάνειο διπλής μορφής, εθελοντικό για τους φτωχούς και υποχρεωτικό για τους πλούσιους.
- Αποστολή χρημάτων από τους Έλληνες της διασποράς στους συγγενείς τους για την τόνωση της οικονομίας.
Ως παραλείψεις της Κυβέρνησης κατά το εξάμηνο που πέρασε, επισημαίνει τη μη κατάργηση του Καλλικράτη και του Καποδίστρια – που είναι αντισυνταγματικοί νόμοι – και τη μη ενασχόληση με το θέμα της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τον ορυκτό πλούτο για τη δημιουργία βαριάς βιομηχανίας στη χώρα μας ή με την αγροτική οικονομία, αν και η Ελλάδα διαθέτει δώδεκα προϊόντα που δεν παράγονται πουθενά αλλού στον κόσμο, όπως η μαστίχα της Χίου, η κορινθιακή σταφίδα, ο κρόκος της Κοζάνης, το δίκταμο της Κρήτης, το κίτρο της Νάξου, το νυχτέρι της Σαντορίνης κ.ά.
«Αλλά, πάνω από όλα, αυτό που δεν κάναμε τους έξι αυτούς μήνες είναι ότι δεν δώσαμε την εξουσία στο λαό. Τα εκατομμύρια μυαλά των πολιτών δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει καμία ηγεσία κανενός κόμματος. Το έχω ζήσει στην πράξη και δεν μπορεί κανείς να μου το αμφισβητήσει. Συνεπώς, δεν κάναμε πράξη τη λαϊκή κυριαρχία. Με την εντολή της 25ης Γενάρη και το δημοψήφισμα είχε και το δικαίωμα και την εντολή να το κάνει. Είναι μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε πως θα δώσει την εξουσία στον λαό και δεν την έδωσε. Αν την είχε δώσει, θα είχαμε λύσει το οικονομικό πρόβλημα. Θα έπιανε δουλειά όλος ο κόσμος και θα παρήγαγε αξίες» τόνισε. «Το χρήμα» συμπλήρωσε, «δεν δημιουργεί αξίες, αγαθά και αξίες δημιουργεί ο εργαζόμενος με την εργασία του. Καταλυτικό, αποδεικτικό στοιχείο είναι η απεργία, εκεί όπου ο εργοδότης δεν λέει στους εργαζόμενους ‘πηγαίνετε στο διάβολο, θα βάλω το χρήμα να δημιουργήσω αξίες, δεν σας έχω ανάγκη’. Αντίθετα, τρέμει και γι’ αυτό το λόγο προσπαθεί στις διαπραγματεύσεις να ξεγελάσει και πάλι τους εργαζόμενους».
Τέλος, αναφορικά με την παρουσία του στην εκδήλωση του iskra, εξήγησε: «Ήμουν και είμαι εκεί και εδώ, και θα πάω και όπου αλλού με καλούν. Θα πηγαίνω γιατί η διαφορετικότητα των απόψεων είναι η πηγή της δικής μας Αριστεράς. Μην ξαναπώ το λατινικό, «timeo hominem unius libri», δηλαδή φοβάμαι τον άνθρωπο του ενός βιβλίου. Φοβάμαι όλους τους ανθρώπους που έχουν παρωπίδες και ακολουθούν μία μόνο γραμμή. Τους φοβάμαι!». Ωστόσο, άσκησε τη δική του κριτική στην αποπροσανατολιστική άποψη «η μορφή του νομίσματος θα σε σώσει», τονίζοντας ότι «μόνο αν καταλάβει ο εργαζόμενος ποιο ρόλο παίζει το χρήμα, τότε μόνο θα καταλάβει τι σημαίνει ο ρόλος ο δικός του στο πολιτικό και ιστορικό γίγνεσθαι. Θα παλεύει για άλλα πράγματα, θα παλεύει να γίνει ιδιοκτήτης του χρήματος και δεν θα αγωνίζεται για τη μορφή του νομίσματος».
Η διαφοροποίησή του αυτή από τις θέσεις του Αριστερού Ρεύματος προκάλεσε, μάλιστα, ένα μούδιασμα στο ακροατήριο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στον Πανελλήνιο. «Ως τότε με χειροκροτούσαν με έναν απέραντο ενθουσιασμό. Το μη χειροκρότημα έχει πολλές αναγνώσεις: μπορεί να μη συμφωνούσαν, μπορεί και να προβληματίζονταν και να προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έλεγα. Αλλά και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κατηγορεί το Αριστερό Ρεύμα ότι αποπροσανατολίζει με τη μορφή του νομίσματος. Τι έκανε εκείνος ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν έκανε ένα συνέδριο, προκειμένου να ξεκαθαριστεί ο ρόλος και η μορφή του νομίσματος;» ανέφερε.
«Δεν θα γίνω ποτέ άπολις, όπως έλεγε ο Σόλωνας. Δηλαδή ο άνθρωπος που δεν συμμετέχει στα της πόλεως. Δεν θα εξορίσω τον εαυτό μου από το πολιτικό γίγνεσθαι» κατέληξε, αναφερόμενος στους υβριστές αντιπάλους του και ειδικότερα στον Άγγελο Τσέκερη – του πρωθυπουργικού γραφείου πλέον – που τον είχε καλέσει παλαιότερα να…βγάλει τον σκασμό.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)