Για σοβαρές παραβιάσεις στην προπαρασκευή (από τον προεκλογικό αγώνα του 2009 μέχρι τη σύναψη των συμβάσεων) και το περιεχόμενο των Μνημονίων έκανε λόγο σήμερα, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Κασιμάτης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στο πρώτο στάδιο της προπαρασκευής υπήρξε μία διαρκής παράλειψη ενημέρωσης των οργάνων του Πολιτεύματος, δηλαδή του Λαού, της Βουλής , του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών. Ειδικότερα, ενώ υπήρχε η δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές μέχρι τις αρχές Απριλίου 2010 – οπότε και έγινε η εκτίναξη των spreads – δεν εξηγήθηκε για ποιο λόγο δεν προτάθηκε ο δανεισμός από εκεί και επιλέχθηκε το ΔΝΤ.

«Φαίνεται ότι όλα ήταν προκατασκευασμένα και αυτή η προκατασκευή και η μη ενημέρωση του ελληνικού λαού αποτελεί για μένα βαρύτατη παραβίαση της αντιπροσωπευτικής, της κοινοβουλευτικής και της δημοκρατικής αρχής του Πολιτεύματος», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο προσκεκλημένος της Επιτροπής εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο νόμο 3847/2010, σύμφωνα με τον οποίο «οι συμβάσεις δεν κυρώνονται και ισχύουν από την υπογραφή τους» και χαρακτήρισε τις μη κυρωμένες συμβάσεις ως απολύτως άκυρες, αφού προσκρούουν τόσο στο άρθρο 36 του Συντάγματος, όσο και σε διεθνείς συνθήκες (άρθρο 14 της σύμβασης της Βιέννης του 1969).

Τέλος, μίλησε για το περιεχόμενο των συμβάσεων και τη ρητή παραίτηση από όλες τις ασυλίες προστασίας ζωτικής σημασίας αγαθών, αλλά και από τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας.  «Αυτός ο όρος δεν έχει υπογραφεί ξανά σε χαρτί. Μπορεί μια χώρα να παραδόθηκε έτσι άτυπα και να μπήκαν τα τανκς, αλλά να υπογραφεί σε σύμβαση δεν έχει ξαναγίνει. Αυτό το πράγμα δεν υπογράφεται ούτε με το περίστροφο στον κρόταφο», τόνισε.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.