Με τοποθετήσεις συνέδρων συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, οι εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σημερινός κύκλος συζήτησης αφορούσε τις Θέσεις του συνεδρίου, τις προγραμματικές αιχμές της επόμενης περιόδου.

Βέβαια, ο θεματικός αυτός περιορισμός μάλλον δεν τηρήθηκε καθώς οι τοποθετήσεις κινούνταν σε όλο το φάσμα των θεμάτων του συνεδρίου, τον απολογισμό των προηγούμενων χρόνων, τη λειτουργία του Κόμματος κλπ.

Ήδη από το πρωί του Σαββάτου, υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές –των οποίων η παρουσία χθες ήταν μάλλον υποτονική- έκαναν την εμφάνισή τους στο βήμα.

Ορισμένα από τα πολιτικά ζητήματα που τίθενται στις τοποθετήσεις και, όπως φαίνεται, εγείρουν πολιτική αντιπαράθεση είναι τα εξής:

- Η ύπαρξη και η λειτουργία των τάσεων. Αρκετά μέλη και στελέχη του χώρου εμφανίζονται αρκετά κριτικοί απέναντι στις τάσεις, λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν μετατραπεί σε βασικό πεδίο λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα να αφυδατώνουν την πολιτική κουβέντα και να αποκλείουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δε συμμετείχαν σε τάσεις (π.χ. Ρένα Δούρου, Πάνος Ρήγας). Στον αντίποδα, υπάρχουν ομιλητές και ομιλήτριες που τονίζουν την ανάγκη να μη χάσει το κόμμα τον πολυτασικό του χαρακτήρα και τη δυνατότητα να εμπεριέχει και να συνθέτει διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αναγνώσεις (π.χ. Πάνος Λάμπρου).

- Αυτοκριτική ή αυτομαστίγωμα; Αυτό το ερώτημα, που επί λέξει τέθηκε σε αρκετές τοποθετήσεις, περιλαμβάνει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως: πώς γίνεται ο απολογισμός του πρώτου διαστήματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Έγιναν κατά το πρώτο διάστημα αυτό υποκειμενικά λάθη, τα οποία χρειάζεται σε αυτή τη φάση να συζητηθούν;  Η συμφωνία του καλοκαιριού του ’15 είναι ήττα, συμβιβασμός, υποχώρηση;

Γύρω από αυτά τα ζητήματα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι διαμορφώνονται δύο ομάδες απόψεων. Η πρώτη υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του ’15, η υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές είναι ήττα, ότι υπήρξαν υποκειμενικές αδυναμίες το διάστημα της διαπραγμάτευσης και εμφανίζονται αρκετά κριτικοί ως προς το τωρινό έργο της κυβέρνησης, ως προς το αν η κυβέρνηση οργανώνει συγκρούσεις στο εκτός μνημονίου πεδίο: στο πεδίο της εργασίας, του κράτους κλπ.

Η άλλη άποψη τονίζει ότι η συμφωνία του ’15 είναι ένας συμβιβασμός, αναπόφευκτος, ότι δεν αποκλείει τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στοιχεία της δικής του πολιτικής, ότι δεν χρειάζεται να γίνεται κριτική με όρους «αυτομαστιγώματος».

- συμμαχία με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Η συνομιλία με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία – που έχει ήδη ξεκινήσει- είναι γενικά μέσα στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα, ωστόσο μια μερίδα του κόμματος (κυρίως από την πλευρά των «53+») τονίζει ότι οι κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να παίρνουν ως δεδομένο τις αντιφάσεις της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Λένε επίσης ότι δεν πρέπει η σοσιαλδημοκρατία δεν πρέπει να υποκαταστήσει το βασικό σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς.

 

Τοποθετήσεις συνέδρων

Βασικά σημεία από τοποθετήσεις που ακούστηκαν σήμερα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Για πρώτη φορά παγκόσμια μέσα σε δυο μήνες αφού έκλεισαν τα σύνορα και εγκλωβίστηκαν οι 60 χιλιάδες, έχουμε σαν κράτος πλήρη καταγραφή αυτών που βρίσκονται στην επικράτεια μας. Πέρασαν 1 εκατ. άνθρωποι και μένουν 60 χιλιάδες, δεν είχαμε ούτε μια επιδημία, αυτό δεν έγινε τυχαία, το κάνατε εσείς, το έκανε η κυβέρνηση. Δεν είχαμε έναν νεκρό από αρρώστια, αυτό δεν έγινε τυχαία. Και είχαμε πολύ λίγα και μικρά φαινόμενα βίας ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Εκκενώσαμε την Ειδομένη σε δυο μήνες και το κάναμε χωρίς ν' ανοίξει μύτη, χωρίς βία.

Γιατί έγιναν όλα αυτά; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το ζήτημα πολιτικά και όταν ένα αριστερό κόμμα το αντιμετωπίζει πολιτικά το κάνει διαφορετικά απ' ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το αντιμετωπίσαμε εν κενώ, χωρίς καμιά εμπειρία της χώρας, με μια εμπειρία μονάχα ‘σκούπας’ και φυλακών. Το κάναμε καλά, με πάρα πολλά λάθη, αλλά το κάναμε καλά. Είπε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν φαγητό, μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο.

Αλλά σύντροφοι καμιά φορά εισπράττω ότι δεν είμαστε τόσο περήφανοι γι' αυτά που κάνουμε, ότι στεκόμαστε στα λάθη μας, ότι μπερδεύουμε την πράξη με την ενόραση, ότι νομίζουμε ότι μπορούμε να λύσουμε το προσφυγικό/μεταναστευτικό συζητώντας

Το θέμα είναι μέσα στα καμπ, και εμείς είμαστε εκεί, δεν είμαστε εκεί για να κάνουμε κριτική αφ’ υψηλού, είμαστε εκεί για να επισημαίνουμε τα λάθη και να τα διορθώνουμε.

 

Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής

Όσοι εναπόθεσαν της ελπίδες τους στην αριστερή συγκυβέρνηση δεν έχουν δικαίωμα να ακούνε ψευτοδιλήμματα σε αυτήν την αίθουσα. Το θέμα είναι τι κάνουμε με το κόμμα. Είναι άραγε δημοκρατία το μοντέλο λειτουργίας των τάσεων του προηγούμενου διαστήματος; Χρειαζόμαστε επιτροπή δεοντολογίας, δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε αρχηγικό κόμμα. Η περιφέρεια Αττικής κατάργησε τα ΣΔΙΤ και τα έβαλε με τα μεγάλα συμφέροντα. Δεν έχουμε περιθώριο να στήσουμε νέα ψευτοδιλήμματα εν αναμονή των καλπών που θα στηθούν σήμερα και αύριο. Να συζητήσουμε σοβαρά για το τι κόμμα θέλουμε, δεν απαντήσαμε ούτε στα προηγούμενα σε κρίσιμα ερωτήματα, δεν έχουμε την πολυτέλεια σε αυτό το επί της ουσίας ερώτημα να υπεκφύγουμε.

 

Χριστόφορος Παπαδόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει απογοήτευση στον κόσμο, άρνηση να συμμετάσχει στην καθημερινή πολιτική πάλη. Είμαστε σε μια ιστορική περίοδο μεγάλων αβεβαιοτήτων, μεγάλων αντιφάσεων. Κινδυνεύουμε να υπονομευτούμε από το Brexit, από την προσφυγική κρίση, από την κρίση της Deutsche Bank .

Κάνουμε σωστά που προτείνουμε το σχηματισμό μετώπου ενάντια στη λιτότητα. Όμως: πρέπει να ξέρουμε ότι ο Ολάντ και ο Ρέντσι, στις χώρες τους είναι από τους πιο σοβαρούς υποστηρικτές της εσωτερικής υποτίμησης και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Έτσι, δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά και αφηρημένα για συμμαχία με τη σοσιαλδημοκρατία. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι γεμάτη αντιφάσεις.

Μια σειρά από στόχους του επόμενου διαστήματος:

- Μείωση της ανεργίας

- Κοινωνικό κράτος

- Μετασχηματισμός του κράτους

 

Μάκης Μπαλαούρας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να καταγραφεί ως η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη. Να μιλάμε με ειλικρίνεια, καθαρότητα και χωρίς αμφισημίες. Τον Ιούνιο που μας πέρασε, υποστήκαμε μια ήττα, δεν τα καταφέραμε.

Το ζητούμενο για ‘μας είναι αυτή η ήττα να μη γίνει στρατηγική ήττα.

Υπάρχουν κομμάτια του κυβερνητικού έργου που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κρατικό μηχανισμό αποτελεσματικά, με τόλμη, ενώ συχνά έχουμε ταλαντεύσεις.

Να βάλουμε μπροστά τα ζητήματα της ανεργίας. Να χτυπήσουμε στη ρίζα της, τη διαφθορά.

Το κόμμα να είναι μαζικό, να κολυμπάει και να αναπνέει μέσα στην κοινωνία, να βοηθήσουμε να πάρουν πνοή τα κινήματα. Τα κινήματα δεν είναι απλώς στο DNA μας, είναι το οξυγόνο μας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς αυτά.

Το κόμμα αναλαμβάνει το καθήκον να παράξει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Το κόμμα πρέπει να αναπτύξει δομικές σχέσεις με κόμματα και κινήματα της Ευρώπης.

 

Γιώργος Τσίπρας

Πρέπει να αλλάξουμε. Πριν σπεύσουμε να αναρωτηθούμε αν βγαίνει ή όχι το πρόγραμμα, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βγαίνει το πρόγραμμα.

Ο λαός έχει κριτήριο. Κατάλαβε ότι εκεί που φτάσαμε δεν υπήρχε άλλη επιλογή και γι’ αυτό μας ξαναστήριξε το Σεπτέμβρη του ’15.

Το αν σκιζόμαστε ατομικά και συλλογικά, ο κόσμος το καταλαβαίνει.

 

Τασία Χριστοδουλοπούλου, αντιπρόεδρος της Βουλής

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος χώρος αυτή τη στιγμή που μπορεί αναζητήσει την αριστερή διέξοδο από τα μνημόνια, απ’ την κρίση. Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ το έχει μεγάλη ανάγκη αυτό, όπως έχει ανάγκη την αναπνοή. Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ ζει ακραία τα διλήμματα της σύγχρονης εποχής. Είναι αυτός που έχει τα εφόδια για να απαντήσει στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Μετά το καλοκαίρι του ’15, τα πήραμε όλα επάνω μας και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε.

Να αποφύγουμε τη νοσταλγία των βεβαιοτήτων.

Να αποφύγουμε την νεκρανάσταση ιστορικών ρευμάτων που έχουν αποτύχει και τώρα συμμαχούν με τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού.

Οι παραπάνω αγωνίες υπήρχαν στους ομιλητές.

Ζούμε μια πολιτική φάρσα, όπου όλοι μας εγκαλούν ως μνημονιακούς. Αν ήταν έτσι, τότε γιατί οι μνημονιακές δυνάμεις δε μας «αγκαλιάζουν»; Αν είχαμε όντως μεταλλαχθεί, δε θα υπήρχε αυτή η λύσσα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Τους ενοχλεί γιατί τους πήραμε το κράτος-λάφυρο.

Η αριστερά της γκρίνιας δεν το δέχεται αυτό, θέλει να μας εξαφανίσει.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην πολιτική μας και στις επιλογές μας.

Σε κανένα ανασχηματισμό να μη φύγει ο Φίλης, που δίνει τη μάχη ενάντια στην Εκκλησία, ο Ξανθός που δίνει τη μάχη της δημόσιας περίθαλψης, ο Σκουρλέτης.

 

Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

Δεν πέτυχε η προσπάθειά μας να οριοθετήσουμε την κουβέντα στο συνέδριο, χωρίζοντας τις ομιλίες σε θεματικές ενότητες.

Πολλές ομιλίες έχουν το χαρακτήρα του πάθους και της οργής.

Δύο στόχους, είχαμε τη μέρα που έκλεισε το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

1. Να κάνουμε την ανατροπή

2. Να φτιάξουμε το κόμμα των μελών. Αυτό δεν το έχουμε καταφέρει.

Να φτιάξουμε ένα σχέδιο όχι για να χάσουμε αλλά για να νικήσουμε. Αυτό το στοιχείο πρέπει να το κρατήσουμε και το επόμενο διάστημα. Κάθε αποτυχία είναι μια σταθερότητα για να αναλογιστούμε τι δεν κάναμε σωστά και πώς πάμε παραπέρα. Μοιάζουμε με τους χτίστες, παλιούς και νέους. Έχουμε πετύχει σαν ΣΥΡΙΖΑ να μην επαναπροσδιοριζόμαστε αλλά να επαναπροσδιορίζονται οι άλλοι σε σχέση με ‘μας.

Αυτό που περιμένει η κοινωνία από ‘μας είναι να πετύχουμε. Αν το κάνουμε, η κοινωνία θα μας στηρίξει.

 

Βασιλική Κατριβάνου, πρώην βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα όπλο που έχουμε και δεν το αξιοποιούμε είναι η ειλικρίνεια. Να μιλήσουμε ότι ο κόσμος συνεχίζει να υποφέρει, να το αναγνωρίσουμε, αυτό που υλοποιούμε είναι ένα μνημόνιο που αναγκαστήκαμε να το κάνουμε, δεν είναι το πρόγραμμά μας, δεν μπορούμε να κάνουμε το άσπρο-μαύρο.

Η ειλικρίνεια θα μας φέρει πολύ κοντύτερα με τον κόσμο.

Το Φίλη χρειάζεται να τον στηρίξουμε με τα χίλια. Κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει, γιατί έτσι πέφτουν όλες οι κυβερνήσεις, το θέμα είναι τι θα έχουμε αφήσει πίσω μας.

 

Πέτρος Καραγιώργος, μέλος ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή.

Να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε σήμερα το βράδυ.

Όλοι οι βουλευτές ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους για το κόμμα;

Τα μέλη του κόμματός μας είναι ευχαριστημένα από τη δημόσια συμπεριφορά των στελεχών μας; Το αίσθημα του κόσμου του κόμματος θα εκφραστεί.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.