Στο προσκήνιο φέρνει ξανά η Κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Το χορό των δηλώσεων άνοιξε ο Πρωθυπουργός, ήδη από το καλοκαίρι, κατά την επίσκεψή του στο Κομμένο Άρτας, το χωριό στο οποίο έγινε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, ενώ τον συνέχισαν χθες – στα εγκαίνια της έκθεσης «Αθήνα 1940-1944: Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση» - ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Η διπλή άρνηση από το Βερολίνο - και συγκεκριμένα από τους εκπροσώπους Τύπου της Καγκελαρίας και του Υπουργείου Εξωτερικών - την επομένη των δηλώσεων Τσίπρα για το θέμα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ωστόσο, ξυπνά μνήμες από το καλοκαίρι του 2015, τότε που ακόμα και η λαϊκή ετυμηγορία ακυρώθηκε προκειμένου να καταστεί εφικτή η ευθυγράμμιση με τις επιταγές της Ευρώπης.
Οπότε εύλογη η δυσπιστία σχετικά με το αν «θα γίνει ότι απαιτείται σε διπλωματικό και σε νομικό επίπεδο προκειμένου να εκπληρωθεί το ιστορικό αυτό χρέος», όπως διακήρυξε ο Πρωθυπουργός, εύλογοι οι φόβοι για οπισθοχώρηση με πρόσχημα μία ακόμα μεγαλύτερη ήττα, ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο ενός επώδυνου συμβιβασμού που θα παρουσιαστεί ως …μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης.
Κ. Π.