Οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας είναι δύο υφολογικά αντίβαρα. Ο Άδωνις, πιο συχνός θαμώνας των καναλιών, πληθωρικός, θορυβώδης, σαν παιδί που θέλει πάντα «να νικά τις μάχες» και να επιβάλλεται στους συνομιλητές του. Και ακροδεξιός.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, ευγενικός, μειλίχιος, άνθρωπος του Κέντρου, της μετριοπάθειας και της «λογικής».
Το κοινό στοιχείο που φαίνεται να έχουν οι δυο τους είναι ότι, λόγω της θέσης τους στην αντιπροεδρία, γίνονται αρκετές φορές πιο «ειλικρινείς» ως προς τις θέσεις και τις κατευθύνσεις της ΝΔ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης με μέσο τον «αυθορμητισμό» του και ο Κωστής Χατζηδάκης με τη «λογική».
Γιατί ποιος «λογικός άνθρωπος» θα διαφωνούσε σε αυτό που είπε το πρωί στο ΣΚΑΪ όταν η Άννα Μπουσδούκου τον ρώτησε εάν τελικά η ΝΔ ταυτίζεται με το ΔΝΤ.
Είπε, λοιπόν, ότι φυσικά και δεν ταυτίζονται με το ΔΝΤ αλλά... «υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις» αυτή τη στιγμή, είτε κλαδικές είτε επιχειρησιακές. «Αυτό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» (άλλος «λογικός» άνθρωπος κι αυτός), είναι ότι «αν σε επίπεδο επιχείρησης, που έχει προβλήματα, έρθει το ίδιο το σωματείο και συμφωνήσει με την εργοδοσία –μόνοι τους οι εργαζόμενοι- για μια ειδική σύμβαση για να μην κλείσει η επιχείρηση», για ποιο λόγο να μην επιτρέπεται αυτό; Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε στη συνέχεια την κυβέρνηση, επειδή αναλώνεται στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων…
Λογικό ακούγεται. Γιατί, πράγματι, αν κινδυνεύει να κλείσει μια επιχείρηση, τότε οι εργαζόμενοι καλύτερα δεν είναι να δεχτούν μια «ειδική σύμβαση», όπως λέει ο κ. Χατζηδάκης, με μάλλον χειρότερους όρους εργασίας, αποδοχών, δικαιωμάτων, παρά να βρεθούν στο δρόμο;
Άλλωστε, εάν συνεχίσουμε με την ίδια «λογική», πόσες είναι οι επιχειρήσεις σήμερα που βρίσκονται σε κίνδυνο (ή που επικαλούνται κίνδυνο κλεισίματος); Μάλλον λίγες, στη σκέψη του κ. Χατζηδάκη… Κι έτσι, είναι μάλλον παράλογο που στις περισσότερες ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις…
Όπως επίσης, γιατί ο εργοδότης να φέρεται «παράλογα» και να απειλεί τους εργαζόμενους με απόλυση εάν δεν υπογράψουν σύμβαση με μειώσεις, όπως συμβαίνει σε πλείστες περιπτώσεις γύρω μας; Και, ακόμα χειρότερα, να μπορεί να το κάνει πράξη, γιατί το μνημονιακό νομικό πλαίσιο του δίνει τη δυνατότητα να επιβάλει την επιχειρησιακή σύμβαση έναντι της κλαδικής…
Κοίτα να δεις που όλα λύνονται αν πρυτανεύσει η λογική. Σίγουρα, πάντως, κάπου εκεί στο Χίλτον, και το ΔΝΤ κάπως έτσι θα ξεκινά την επιχειρηματολογία του…
Γ. Δ.