Σε «καλό κλίμα για την Ελλάδα» ολοκληρώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα η συνεδρίαση του Eurogroup, μα πέραν του «καλού κλίματος», ουδέν νεώτερο: εκτός κι αν αποτελούν είδηση οι αναφορές Ντάισελμπλουμ περί «εποικοδομητικής συνεργασίας των ελληνικών αρχών» με τους «θεσμούς» προκειμένου (φυσικά!) «να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο». Αναφορικά με το χρέος; Ο μίστερ Ντάισελμπλουμ παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup (5 Δεκεμβρίου), όταν και θα έχει ο ESM «περισσότερα στοιχεία» για τα «βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους», και (βεβαίως!) θα έχουν ολοκληρωθεί και οι αξιολογήσεις των «μεταρρυθμίσεων».

Τα παραπάνω, δεν σημαίνουν πως μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου καταλήγουμε κάπου: είναι βλέπετε «πολύ νωρίς» για να γνωρίζουμε «τα μέτρα που θα ληφθούν για το 2018» (Ντάισελμπλουμ πάντα). Αλλά μην ανησυχείτε, «είναι επιθυμητό και δυνατό να έχουμε μία συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι το 2017 θα ξεκινήσει με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης» σύμφωνα με τον επίτροπό Π. Μοσκοβισί που μάλιστα θα μας τιμήσει με την παρουσία του στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα επιστρέφουν (ξανά!) και οι «θεσμοί».

Μπερδευτήκατε; Κακώς, δεν τον προσέχετε τον κ. Ντάισελμπλουμ! Το είπε καθαρά τόσο το «πολύ νωρίς» όσο και το «2018». Όπως πολύ καθαρά μίλησε και για «μέτρα που θα ληφθούν για το 2018». Ακόμη να καταλάβετε;

Ι. Δ. Σ.