Από την αρχή του μηνός Ιουνίου έχουν εκδηλωθεί σοβαρές αντιδράσεις γύρω από το θέμα της Ηριάννας Β. Λ., η οποία την 1η Ιουνίου του 2017 καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη, για ένα αδίκημα που, όπως υποστηρίζεται, δεν διέπραξε. Επί της αρχής, όμως ας δούμε τι συνέβη.

Η Ηριάννα είναι υποψήφια διδάκτωρ της Φιλοσοφικής κι επιστημονική συνεργάτης σε διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα. Στις 14 Μαρτίου του 2011 η Αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο σπίτι του φοιτητή του ΕΜΠ και φίλου της Ηριάννας, Κωνσταντίνου. Εκείνο το βράδυ είχε κοιμηθεί κι η Ηριάννα στο σπίτι του Κωνσταντίνου. Ακολουθεί η προσαγωγή της στη ΓΑΔΑ, όπου και δίνει προανακριτική κατάθεση, οικειοθελώς DNA, αποτυπώματα και αφήνεται ελεύθερη την ίδια μέρα.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 18 Νοέμβρη 2011 ανακαλύπτονται στο χώρο του ΕΜΠ στου Ζωγράφου όπλα, τα οποία δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί. Η εύρεση των όπλων βασίστηκε στην κατάθεση ενός «μάρτυρα», ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο εξής, ούτε στο δικαστήριο.

Δύο χρόνια μετά, στις 11 Ιανουαρίου 2013 η Ηριάννα συλλαμβάνεται, καθώς της επιρρίπτονται κατηγορίες ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλοκατοχή. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές βασίστηκαν σε ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA που βρέθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου, από τα ευρήματα στο ΕΜΠ. Ενάμισι χρόνο αργότερα πραγματοποιείται έρευνα στο σπίτι της, στο αυτοκίνητό της και δεν βρίσκεται κανένα στοιχείο. Τελικά, η φοιτήτρια αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι στη συνέχεια αίρονται.

Παράλληλα, ο σύντροφός της Κωνσταντίνος παραπέμπεται ως μέλος της ΣΠΦ χωρίς απολύτως κανένα στοιχείο πέρα από την φιλική σχέση του με δύο μέλη των Πυρήνων. Με πρόταση εισαγγελέα και με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Κωνσταντίνος αθωώνεται αμετάκλητα. Παρ’ όλα αυτά, η Ηριάννα οδηγείται σε δίκη, στην οποία δεν υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον της, κανένας μάρτυρας που να την κατηγορεί και το μόνο στοιχείο είναι ένα λειψό δείγμα DNA. Στο σημείο αυτό, ας σημειωθεί ότι λόγω της μικρής ποσότητας DNA δεν ήταν δυνατή η επανεξέταση του δείγματος κι άρα δεν έγινε η ταυτοποίησή του με το DNA της κοπέλας.

Την υποστήριξή τους έχουν δηλώσει και άνθρωποι της μουσικής και της ποίησης. Συγκεκριμένα, ο Θ. Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε ανοιχτά για το θέμα της Ηριάννας επισημαίνοντας: «Η υφαρπαγή δεκατριών χρόνων από την ελεύθερη ζωή της Ηριάννας δεν μπορεί να στηριχθεί σε μιά αμφισβητούμενη εξέταση DNA. Ήμουν διστακτικός στο να κοινοποιήσω την άποψή μου γιατί, το να γράφει κανείς λίγα τραγούδια δεν του δίνει το δικαίωμα να γίνεται και δημογέροντας.». Επιπλέον, 31 νέοι ποιητές υπογράφουν υπέρ της Ηριάννας σε ένα κείμενό τους, στο οποίο αναφέρουν «Ως ποιητές/ποιήτριες -χρήστες μιας γλώσσας όπου οι λέξεις μοιάζουν να έχουν χάσει το νόημά τους, αλλά κυρίως ως πολίτες, δεν μπορούμε να αφήσουμε τέτοιες υποθέσεις στη σιωπή, δεν μπορούμε παρά να πάρουμε θέση στο πλευρό της Ηριάννας. Είμαστε δίπλα της και απαιτούμε την άμεση αποφυλάκισή της καθώς και την αθώωσή της μέσα από την δικαιοσύνη. Καλούμε κάθε καλλιτέχνη, κάθε ποιητή και συγγραφέα και ακόμα περισσότερο κάθε πολίτη να σταθεί στο πλευρό της Ηριάννας.»

Την στιγμή αυτή, η Ηριάννα βρίσκεται στις φυλακές της Θήβας εξ αιτίας της καταδίκης της. Μία καταδίκη που δεν βασίστηκε σε αδιάσειστες αποδείξεις και αδιαμφισβήτητα γεγονότα. 

Να σημειωθεί πως έχει δημιουργηθεί σχετικό ψήφισμα στο Avaaz, με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή της.

Συντάκτης: Μαρία Γεωργακοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.