Την κατάργηση 15 προνοιακών επιδομάτων προτείνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα. Η έκθεση (με αντικείμενο την αναμόρφωση του ελληνικού Κράτους Πρόνοιας) ολοκληρώθηκε στις 16 Απριλίου 2016 και έχει ήδη παραδοθεί επισήμως στον Υπουργό Εργασίας.

Μετά την μείωση του αφορολόγητου στα €5.000 και την σύστασή της Παγκόσμιας Τράπεζας να εφαρμοστεί από 1/1/2017, ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να προσεγγίσει η χώρα μας τον στόχο συγκέντρωσης των πόρων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, σειρά έχει η κατάργηση αρκετών επιδομάτων πρόνοιας.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, 15 είναι τα επιδόματα που είναι πιθανότερο να καταργηθούν και είναι τα εξής:

  1. Το επίδομα θέρμανσης
  2. Παροχές διακοπών σε ανέργους
  3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
  4. Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)
  5. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ
  6. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ
  7. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
  11. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
  12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
  13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
  14. Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
  15. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας

Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μάλιστα να λάβει η χώρα μας, θα πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο στο 2017 αλλά να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και στα επόμενα χρόνια. Η περικοπή των ανωτέρω επιδομάτων, έχει στόχο την εξοικονόμηση των κονδυλίων που δαπανώνται για αυτά τα προγράμματα πρόνοιας και για το 2016 ανέρχονται στα €247.433.000.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα από την ίδρυσή της, θεωρητικά, στόχο έχει την μείωση της φτώχειας. Μετά την συγκεκριμένη έκθεση ωστόσο, δημιουργούνται εύλογες απορίες για το αν θα συνεχίσουν οι περικοπές στους μισθούς, ο φόρος αλληλεγγύης, η αύξηση στις τιμές της αγοράς, ο βασικός «μισθός», οι αυξήσεις στις εισφορές των ταμείων κλπ παράλληλα με τις ανωτέρω περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και τη μείωση του αφορολόγητου.

Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου
Συντάκτης: Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.