Με εντάσεις και λεκτικές αντιπαραθέσεις διεξήχθησαν τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου επταώροφου κτηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» την Τετάρτη 5 Ιουλίου. Στα εγκαίνια παρεβρέθηκε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, ενώ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης δεν βρίσκονταν εκεί, παρ' όλο που τα μέσα ενημέρωσης διεμήνυαν την παρουσία τους λίγες μέρες πριν.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Θεόδωρος Σερεμέτης, χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός την επαναλειτουργία του κτιρίου, προσθέτοντας ότι η ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια πολλών.

Ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μία νέα αρχή για την ανάπτυξη του νοσοκομείου» και σημείωσε η ολοκλήρωση των εργασιών και η επαναλειτουργία του πολυώροφου κτιρίου επετεύχθη χάρη στο πείσμα όσων κατέβαλαν προσπάθειες για αυτόν τον σκοπό, αναφέροντας τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους εργαζόμενους στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Εργαζόμενοι που πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας, επιτέθηκαν λεκτικά σε μέλη της Διοίκησης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Αχαιού Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου.

Η ένταση κλιμακώθηκε στο χώρο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» όταν ο πρόεδρος του Σωματείου «Ιπποκράτης» Κώστας Πετρόπουλος, ανέβηκε στο βήμα την ώρα που μιλούσε ο Διοικητής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος και τον διέκοψε.

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα thebest.gr την ίδια ημέρα και πριν την διεξαγωγή των επεισοδίων είχε δημοσιεύσει την επιστολή του γιατρού της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Διαβάζω την ανακοίνωση του συλλόγου ''Ιπποκράτης'' και αναρωτιέμαι... τελικά σε ποιόν ''ανήκει'' η ανακατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας;

Από τον σεισμό του Ιούνη του 2008, πέρασαν 9 χρόνια ώσπου το κεντρικό κτίριο να επαναλειτουργήσει, έχοντας υποστεί ειδική υποστήλωση, ενώ οι τότε κυβερνώντες της ΝΔ δια του υπουργού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου μας είπαν ότι ''είναι ευκαιρία τον Σεπτέμβρη το Νοσοκομείο να επαναλειτουργήσει και να γίνει καλύτερο απ'ότι ήταν'', ενώ οι αντιπολιτευόμενοι του ΠΑΣΟΚ δια του Κώστα Σπηλιόπουλου κι όχι μόνο, έριχαν δειλά - δειλά την ιδέα της κατεδάφισης με στόχο την επανακατασκευή του.

Πέρασαν ωστόσο τόσοι Σεπτέμβρηδες....

Θυμόμαστε όλοι πως ο σεισμός έγινε στις 8 Ιουνίου 2008 αλλά η εκκένωση του Νοσοκομείου έγινε τρεις μέρες μετά, στις 11 Ιουνίου! κάποιοι δούλευαν στα ερείπεια νοσηλεύοντας ασθενείς...

Κι αυτές τις τρεις μέρες, έγιναν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο. Οι ειδικοί δεν έκριναν από την αρχή πόσο επικίνδυνο ήταν το νοσοκομείο και οι βλάβες που είχε υποστεί. Χρειάστηκε η παρέμβαση της τριμελούς Επιτροπής γιατρών και του τότε αντινομάρχη Χρίστου Φραγκίδη για να πεισθούν οι ειδικοί πως οι βλάβες που είχαν προκληθεί στον φέροντα οργανισμό -όπως έλεγαν- το καθιστούσε επικίνδυνο για να συνεχίσει να λειτουργεί...

Δεν θέλω να ξύσω πληγές, αλλά απλά να θυμίσω πώς πολλοί επένδυσαν πολιτικά και συνδικαλιστικά, πάνω στα συντρίμια του κεντρικού κτιρίου.

Ένα έργο που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να έχει τελειώσει σε ένα δύο χρόνια, χρειάστηκε 9 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ας είναι.»

Συντάκτης: Μαρία Γεωργακοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.