Επιβεβλημένος έχει καταστεί ο εμβολιασμός παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που έχουν γεννηθεί από το 1970 και ύστερα και δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 215, ήτοι 177 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα, 32 πιθανά με συμβατή κλινική εικόνα και 6 ενδεχόμενα με συμβατή κλινική εικόνα. Συγκεκριμένα, το 70% έως 75% αφορούν παιδιά από την κοινότητα των Ρομά, περίπου 15% είναι άτομα του γενικού πληθυσμού και περίπου 10% είναι μετανάστες, "σχεδόν αποκλειστικά παλαιών κυμάτων μετανάστευσης και όχι του πρόσφατου προσφυγικού κύματος", αναφέρει ο καθηγητής του Τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Το 8% των κρουσμάτων εμφάνισε επιπλοκές: Ένας ασθενής πνευμονία, εννέα εγκεφαλίτιδα, τρεις κερατίτιδα και τέσσερις βρογχίτιδα, ενώ σε μία περίπτωση παρουσιάστηκε ήπια ηπατική διαταραχή. Η κατάσταση, ωστόσο, είναι ελεγχόμενη.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ

Η ιλαρά μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων της αναπνοής. Οι ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 στην Ελλάδα, πρέπει είτε να επιβεβαιώσουν την ανοσία τους στην ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, είτε να έχουν σαφές ιστορικό 2 δόσεων του εμβολίου MMR.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το εμβόλιο MMR, το συγκεκριμένο εμβόλιο γίνεται σε 2 δόσεις με ένεση κάτω από το δέρμα ή στο μυ, με μεσοδιάστημα 4-6 εβδομάδων. Αν η μία δόση του εμβολίου έχει χορηγηθεί στο παρελθόν σε ηλικία >12 μηνών, τότε μπορεί να χορηγηθεί μία επιπλέον δόση οποιαδήποτε στιγμή. Δε χρειάζεται η επανάληψη όλου του σχήματος. Το εμβόλιο περιέχει ζωντανούς, εξασθενημένους ιούς της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της ιλαράς είναι συνήθως βήχας, συνάχι, κόκκινα μάτια και πυρετός. Ο χρόνος επώασης είναι 10-12 μέρες, ενώ το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως 14 μέρες μετά τη μόλυνση και 2-4 μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα και εξαπλώνεται από το κεφάλι στο υπόλοιπο σώμα. Βρέφη, υποσιτισμένα παιδιά και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή έχουν χειρότερη πρόγνωση. Και σύμφωνα με τους επιστήμονες, γενικά οι ενήλικες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές σε σύγκριση με τα παιδιά. Για την ιλαρά δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία παρά μόνο υποστηρικτική φροντίδα.

Συντάκτης: Μαρία Γεωργακοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.