Θριαμβευτής της εσωτερικής κούρσας των Γάλλων Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, ο Φρανσουά Φιγιόν βαδίζει προς τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν «αέρα» νικητή έναντι της Μαρίν Λεπέν. Για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς υποψηφίου, η γαλλική Δεξιά στρέφεται στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και τον υπερσυντηρητισμό, του οποίου ο Φιγιόν είναι -κατά ομολογία πολλών- αυθεντικός εκφραστής.
Με ποσοστό περίπου 66% έναντι 33% του αντιπάλου του Αλέν Ζιπέ, ο Φρανσουά Φιγιόν κέρδισε άνετα τις εσωτερικές εκλογές του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, της μεγάλης δεξιάς παράταξης της Γαλλίας, λαμβάνοντας το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου της χώρας στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2017.
Νυν βουλευτής Παρισιού και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο Φρανσουά Φιγιόν αποτελεί, όπως πολλοί εντός και εκτός του πολιτικού του χώρου επιβεβαιώνουν, μία από τις πιο γνήσια υπερσυντηρητικές φωνές των Ρεπουμπλικάνων.
«Επί τρία χρόνια προχώρησα σταθερά, αφουγκραζόμενος τον γαλλικό λαό, με το σχέδιό μου, τις αξίες μου, και σταδιακά ένιωσα αυτό το κύμα που σάρωσε όλα τα σενάρια. Όσα μας ενώνουν είναι πολύ σημαντικότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Γι’ αυτό σήμερα τείνω το χέρι σε όλους εκείνους που επιθυμούν να υπηρετήσουν την πατρίδα μας», τόνισε στην επινίκια ομιλία του.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Αλέν Ζιπέ αποδέχθηκε την ήττα του, συγχαίροντας τον αντίπαλό του και υποσχόμενος ότι θα σταθεί στο πλευρό του στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
«Όπως έχω δεσμευτεί, προσφέρω από απόψε τη στήριξή μου στον Φρανσουά Φιγιόν. Του εύχομαι ό,τι καλύτερο στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία και να νικήσει τον επόμενο Μάιο».
Τη νίκη του Φιγιόν χαιρέτισε και ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της γαλλικής Δεξιάς.
«Περήφανα» νεοφιλελεύθερος
Γεννημένος το 1954 στο Λε Μαν, πρωτεύουσα του διαμερίσματος Σαρτ, στα δυτικά του Παρισιού, ο Φρανσουά Φιγιόν προέρχεται από ένα τυπικό συντηρητικό οικογενειακό περιβάλλον. Γιος ενός συμβολαιογράφου και μιας διάσημης ιστορικού, ο Φρανσουά Φιγιόν ακολούθησε νομικές και πολιτικές σπουδές. Το 1972 απέκτησε τίτλο Baccalaureat στα Φιλοσοφικά Ρεύματα και το 1976 Μάστερ στο Δημόσιο Δίκαιο, από το πανεπιστήμιο του Λε Μαν. Συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Ντεκάρτ στο Παρίσι με DEA στο Δημόσιο Δίκαιο (1977) και στη συνέχεια στις Πολιτικές Επιστήμες.
Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα του το 1981 και μέχρι τη δεκαετία του ’00 ήταν μόνιμα ενεργός στην πολιτική, με πορεία στο κοινοβούλιο, σε υπουργικούς θώκους αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις εκλογές του 2007 επανεξελέγη στην Εθνοσυνέλευση, ωστόσο εγκατέλειψε την έδρα του όταν διορίστηκε στην πρωθυπουργία από τον τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ο Φιγιόν διετέλεσε υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας (1993-5), Τύπου, Τεχνολογίας και Ταχυδρομείων (1995), Τηλεπικοινωνιών και Διαστήματος (1995-97), Κοινωνικών Υποθέσεων, Εργασίας και Αλληλεγγύης (2002-04) και Εθνικής Παιδείας, Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας (2004-05).
Από τις θέσεις αυτές ο Φιγιόν δεν πέρασε χωρίς να αφήσει το αποτύπωμά του. Ως υπουργός Εργασίας το 2002, πραγματοποίησε επί τα χείρω αλλαγές στο νόμο για το 35ωρο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις, ενώ και ως υπουργός Παιδείας, με νόμο που είχε προτείνει για την εκπαίδευση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Ο Φιγιόν δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία από δημοσιογράφους ως αρσενική «Μάργκαρετ Θάτσερ» της Γαλλίας. Εκτός από το δηλωμένο θαυμασμό του για τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό –κάτι που λίγοι Γάλλοι πολιτικοί θα τολμούσαν να εκφράσουν- οι πολιτικές θέσεις του αντικατοπτρίζουν πλήρως αυτό το θαυμασμό.
Στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα, ο Φιγιόν υποσχέθηκε να περιορίσει κατά 100 δις ευρώ τις δημόσιες δαπάνες και να περικόψει 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, δηλώνει ότι θα θυσιάσει τις «ιερές αγελάδες» της γαλλικής εργατικής νομοθεσίας, όπως την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, ενώ θα αυξήσει και τα όρια συνταξιοδότησης. Υπόσχεται, ακόμα, να μειώσει τον εργατικό κώδικα από 3.000 σελίδες σε περίπου 150. Και την ίδια στιγμή, σχεδιάζει να μειώσει αισθητά τη φορολογία των επιχειρήσεων, με στόχο να προσφέρει επενδυτικά κίνητρα και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας.
Γενικά, ο Φιγιόν δεν κρύβει την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα του.
«Ανταγωνιστής» της Λεπέν
Πολλοί υποθέτουν ότι στο άκουσμα του αποτελέσματος των εκλογών στους Ρεπουμπλικάνους, η Μαρίν Λεπέν δεν «χάρηκε» ιδιαίτερα. Κι αυτό γιατί ο Φιγιόν είναι αρκετά επικίνδυνος αντίπαλος στην επερχόμενη εκλογική μάχη, κάτι που ήδη αποτυπώνεται σε μετρήσεις.
Ο Φρανσουά Φιγιόν εκπέμπει συχνα-πυκνά αντιμεταναστευτική ρητορική, ενώ εκδηλώνει φιλικά αισθήματα προς τη Ρωσία, κάτι που μπορεί ευθέως να ανταγωνιστεί την ατζέντα Λεπέν.
Περιγράφοντας το «ριζοσπαστικό Ισλάμ» ως ναζιστικού τύπου ολοκληρωτισμό, ο Φιγιόν είπε δημόσια, ότι η Γαλλία θα χρειαστεί τη βοήθεια της Ρωσίας για να το αντιμετωπίσει. Έχει, ακόμα, εκφράσει το θαυμασμό του για τον «ψυχρό και αποτελεσματικό πραγματισμό» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Πρέπει να μειώσουμε τη μετανάστευση στο κατώτατο όριό της», έχει επίσης δηλώσει. «Η πατρίδα μας δεν είναι ένα άθροισμα από κοινότητες, είναι μία ταυτότητα!»
Ήδη πριν από το δεύτερο γύρο, ο Φιγιόν προσέλκυσε προσωπικότητες της ακροδεξιάς καθώς και στελέχη ακροδεξιών μικροομάδων που εξέφρασαν τη στήριξή τους.
Κάποιοι αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ευρεία απήχηση του Φρανσουά Φιγιόν στη Γαλλία, έχει κάτι από τον «αέρα» του Τραμπ στις ΗΠΑ και του Brexit στη Βρετανία.
Με αυτά τα δεδομένα, η Μαρίν Λεπέν δεν έχει παρά να επιλέξει την …«εξ αριστερών» κριτική, επιστρατεύοντας μια γνώριμη πρακτική της ακροδεξιάς.
«Είναι το χειρότερο πρόγραμμα κοινωνικής διάλυσης που υπήρξε ποτέ», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, σχολιάζοντας την ατζέντα του Φιγιόν. «Είναι και το χειρότερο φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ποτέ άλλοτε ένας υποψήφιος δεν πήγε τόσο μακριά σε υποταγή στις υπερ-φιλελεύθερες απαιτήσεις της ΕΕ», πρόσθεσε.
Ο νέος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είναι επίσης οπαδός της αποικιοκρατίας – είχε μάλιστα προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια όταν δήλωσε πριν από λίγους μήνες ότι η Γαλλία δεν θα πρέπει να αισθάνεται ντροπή για τις αποικιοκρατικές πρακτικές της στη βόρεια Αφρική, και ειδικά στην Αλγερία, σχολιάζοντας: «δεν υπάρχει λόγος να ντρεπόμαστε επειδή η Γαλλία απλώς ήθελε να μοιραστεί την κουλτούρα της».
Υπερσυντηρητικές είναι και οι απόψεις του για τις εκτρώσεις, τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και τις υιοθεσίες παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα, είναι γνωστή η πρόθεσή του να επιφέρει τροποποιήσεις στο νόμο για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Μητσοτάκης: Μας ενώνει ο αγώνας κατά του λαϊκισμού
Τα «συγχαρητήριά» του στο νέο υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς για την προεδρία, έσπευσε να δώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω twitter.
«Συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για την μεγάλη του νίκη σήμερα! Μας ενώνει ο αγώνας κατά το λαϊκισμού (και ότι έχουμε ίδια μέρα γενέθλια)!», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγές: euronews, Deutsche Welle, The Economist, The New York Times, kathimerini.gr, koutipandoras.gr