Χρειάστηκε να πάει ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στην Κρήτη για να μάθουμε τι απαιτείται προκειμένου «να λυθούν προβλήματα»: να μην παρίστανται στις συζητήσεις κάμερες και δημοσιογράφοι. Οι τελευταίοι, καλοί και χρήσιμοι είναι για να καλύπτουν τις ομιλίες των εκάστοτε πρωθυπουργών στην έναρξη συναντήσεων (με «παραγωγικούς φορείς» π.χ.), αλλά όταν αρχίζουν να συζητιούνται τα «σοβαρά», ε τότε, πρέπει να αποβάλλονται με συνοπτικές διαδικασίες από την αίθουσα.

Το πόσο βλάπτουν την κοινωνία οι δημοσιογράφοι, γίνεται σαφές και στον Βόλο, όπου εδώ και ένα τετραήμερο συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα συνάδελφοι κατόπιν μηνύσεων εκπροσώπων της δημοτικής αρχής (νυν και έκπτωτης). Δύο πριν από τέσσερις μέρες (μεταξύ τους, και ο πρόεδρος της εκεί Ένωσης Συντακτών) κι άλλος ένας σήμερα, κι απομένει να φανεί πόσους θα πρέπει ακόμη να συλλάβουν προκειμένου να αισθανθεί η εκεί κοινωνία ασφαλής.

Αν οι δημοσιογράφοι βλάπτουν την κοινωνία, είναι σαφές πως πλέον η δημοσιοποίηση θα πρέπει να θεωρείται δημόσιος κίνδυνος. Δυνάμει δημόσιος κίνδυνος τέλος πάντως (διότι είμεθα και δημοκρατική χώρα, μην το λησμονούμε!), συνεπώς ίσως θα πρέπει σε ένα απ' τα νομοσχέδια που θα έρθουν τις επόμενες μέρες στη Βουλή (σ.σ.: το σχετικό με την προστασία των νεογνών του θαλάσσιου ελέφαντα π.χ.) να προστεθεί και ειδική τροπολογία που να ορίζει πως καμιά δημοσίευση δεν είναι αποδεκτή αν δεν πάρει το σχετικό «πράσινο φως» απ' τις αρμόδιες αρχές. Σχετική τεχνογνωσία οι νυν κυβερνώντες μπορούν να αντλήσουν από την επταετία της χούντας των συνταγματαρχών, και ίσως μάλιστα οι τότε λογοκριτές θα μπορούσαν να ηγηθούν αρμόδιων επιτροπών ελέγχου τού προς δημοσιοποίηση δημοσιογραφικού υλικού.

Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, το είπε καθαρά: «Όταν ΕΓΩ καλώ συσκέψεις με φορείς – ακούστε με λίγο! – όταν καλώ συσκέψεις με φορείς κλείνουν οι πόρτες και ακούγονται τα προβλήματα και γίνεται ειλικρινής διάλογος». Είναι δυνατόν κοτζάμ πρωθυπουργός να είναι έτοιμος να λύσει προβλήματα και να παρεμποδίζεται το έργο του από τους καταχθόνιους σκανδαλοθήρες δημοσιογράφους; Να περιμένουν φρόνιμα έξω απ' την αίθουσα οι άθλιοι, κι ο κ. Τσίπρας είναι πρόθυμος να τους παραχωρήσει και συνέντευξη! Να, σαν κι εκείνη στην – τότε – «δημόσια τηλεόραση» του – τότε – προκατόχου του κ. Αντ. Σαμαρά.

Στην κατεύθυνση αυτή, ίσως κακώς παρίστανται δημοσιογράφοι στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Δεν βλέπετε τι γίνεται στον Βόλο; Πραγματικός πιονέρος η εκεί δημοτική αρχή (νυν και έκπτωτη), κάθε (δημοσιογραφική) ανάσα και μήνυση! Εκεί να δείτε προβλήματα που «θα λυθούν»!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.