Το ψάρεμα – λένε πως – είναι σπορ. Ή μήπως επάγγελμα; Τέχνη ίσως; Κάθε ψαράς που σέβεται το αντικείμενό του έχει την δική του άποψη κι όλες είναι στη βάση τους σωστές. Διότι το ψάρεμα είναι σαφώς σπορ, σαφέστερα τέχνη και σαφέστατα επάγγελμα. Κι ως τέτοιο – επάγγελμα δηλαδή – χρειάζεται σχετική νομοθεσία που να ορίζει με σαφήνεια τους κανόνες του.
«Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο» ονομάζεται το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο Παρασκευή από τη Βουλή και είναι μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που για πρώτη φορά μαθαίνουμε – επιτέλους! – πραγματικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ψάρεμα. Μαθαίνουμε δηλαδή πως δομικά του εργαλεία δεν είναι μόνο τα δίχτυα, τα καΐκια και οι κάθε λογής ψαρόβαρκες. Το σωστό ψάρεμα απαιτεί νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Παγωμένες συντάξεις. Χαμήλωμα του αφορολόγητου. Συλλογικές συμβάσεις υποδεέστερες των επιχειρησιακών. Και βεβαίως, διευκρινήσεις για τα δάνεια των κομμάτων.
Ο σωστός ψαράς οφείλει να τα παίζει στα δάχτυλα αυτά πριν να ρίξει στη θάλασσα τα δίχτυα του κι αυτό ακριβώς το μήνυμα επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση καταθέτοντας στο προαναφερθέν νομοσχέδιο τροπολογίες που αφορούν αφορολόγητο, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κλπ. Στη θεωρία του χάους τα πάντα αλληλεπιδρούν, είναι λοιπόν λογικό να συμβαίνει το ίδιο στην Ελλάδα του μνημονιακού χάους.
Έτσι, στο σύμπαν του μέσου ψαρά προστίθενται νέες συντεταγμένες. Πριν ν' ανοιχτεί στα πέλαγα – ή πριν να πιάσει θέση στην προκυμαία με το καλάμι του – θα πρέπει να εξετάσει πέραν του καιρού και των ανέμων και το πόσα σπίτια βγήκαν στο σφυρί. Ή το πόσο έπεσε σήμερα το αφορολόγητο. Ή το πόσο χαμήλωσαν οι συντάξεις ελέω 4ου μνημονίου. Είναι βασική γνώση προκειμένου να επιτευχθεί σωστή ψαριά!
Στην κατεύθυνση αυτή, και νέες τομές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Στην ψαραγορά η κλασική εφημερίδα στην οποία τυλίγεται το ψάρι για να παραδοθεί στον πελάτη καταργείται κι αντικαθίσταται με φωτοτυπίες τροπολογιών νομοσχεδίων. Στο ιχθυοπωλείο ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να απαντά σε κάθε ερώτηση του πελάτη αναφορικά με επαγγελματικά δικαιώματα. Η άδεια λειτουργίας της ψαροταβέρνας αναστέλλεται εάν στον τιμοκατάλογο δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση της αναγκαιότητας να χαμηλώσει το αφορολόγητο προκειμένου να βγει η χώρα απ' την κρίση. Ο στίχος «ψάρια πουλάω και δεν με νοιάζει» (σ.σ.: τι, την ξεχάσατε την Αλίκη Βουγιουκλάκη να το τραγουδά;) γίνεται πλέον «σπίτια ξεπουλάω κι ας ξεφυσάω». Κι ο ψαροντουφεκάς είναι υποχρεωμένος πριν βουτήξει να είναι σε θέση να αναφέρει με ακρίβεια στο Λιμενικό το ύψος του δανείου που μπορεί να λάβει κάθε κόμμα που δικαιούται κρατική επιχορήγηση.
Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε για το ψάρεμα. Μελετήστε πρώτα τις σχετικές τροπολογίες!