Απόσπασμα πρώτο:

«Μια μεγάλη αράχνη, σ' ένα παλιό σπίτι, είχε απλώσει έναν όμορφο ιστό για να πιάσει μύγες.

Κάθε φορά που μια μύγα προσγειωνόταν και πιανόταν στον ιστό της, η αράχνη την έτρωγε, ώστε η επόμενη μύγα να έχει την εντύπωση πως ο ιστός είναι ένα ήσυχο και τερπνό λιμανάκι.

Ωστόσο, μια μέρα, μια αρκετά ευφυής μύγα βούιζε πάνω από τον ιστό, χωρίς να προσγειώνεται, οπότε παρουσιάστηκε η αράχνη και της είπε “Κατέβα κι έλα να καθίσεις”.

Η μύγα όμως ήταν πιο πονηρή απ' την αράχνη. Της είπε “Δεν πηγαίνω πουθενά όταν δε βλέπω άλλες μύγες και σ' αυτό το σπίτι δε βλέπω άλλες μύγες”.

Συνέχισε λοιπόν να πετάει, κι έφτασε σ' ένα σημείο, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλές, πάρα πολλές μύγες.

Αμέσως θέλησε να πάει κοντά τους, όταν πέρασε από 'κει μουγκρίζοντας μια μέλισσα και της είπε “Πρόσεχε, ηλίθια! Είναι μυγόχαρτο! Οι μύγες έχουν πέσει όλες στην παγίδα”.

“Ανοησίες” είπε η μύγα, “αυτές χορεύουν”!

Κι αμέσως κάθισε και κόλλησε στο μυγόχαρτο σαν όλες τις άλλες...»

(Τζέιμς Θέρμπερ, «Η αρκετά ευφυής μύγα»)

Απόσπασμα δεύτερο:

«Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις καταγγελίες γιατί έγινε μποτιλιάρισμα τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στην περιοχή σας, που δεν έχει ξανασυμβεί αυτό ποτέ. Γιατί ολοκληρώθηκαν τα έργα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, παραδόθηκαν, τα έτοιμα κομμάτια τους. Γιατί τέλειωσαν μαζί και οι αποζημιώσεις των καθυστερήσεων, οπότε, τι θα κάνουν τώρα οι χιλιάδες εργαζόμενοι. Γιατί διαπραγματεύθηκαν οι τελευταίες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ειδικά τιμολόγια και εκπτώσεις στους συχνούς χρήστες. Γιατί διαπραγματεύτηκαν δωρεάν διελεύσεις για τους μόνιμους κατοίκους. Γιατί διαπραγματεύτηκαν δωρεάν διελεύσεις για τα ΑΜΕΑ. Γιατί επιχειρούν να βάλουν ηλεκτρονικά διόδια. Γιατί είχαν το θράσος να ονοματοδοτήσουν σήραγγες με τα ονόματα του Νίκου Τεμπονέρα, του Ανδρέα Παπανδρέου. Ιεροσυλία! Αν τη λέγαμε “Κώστα Σημίτη”, θα ήταν μια χαρά τα πράγματα»

(Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και σχολιάζοντας – αρκούντως σκωπτικά – την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους αυτοκινητοδρόμους)

Απόσπασμα τρίτο:

«Είναι πιο εύκολο να εξαπατήσεις τους ανθρώπους παρά να τους πείσεις ότι έχουν εξαπατηθεί».

(Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, γνωστότερος ως Μαρκ Τουαίην. Απόφθεγμα)

Πώς συνδυάζονται αυτά μεταξύ τους; Θα πρέπει πρώτα να εντοπίσετε την μύγα και το μυγόχαρτο. Μην ασχολείστε με την αράχνη, για ντεκόρ πρόκειται!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.