Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να αποφανθεί το δικαστήριο πως είναι αθώες. Τρεις απ' αυτές, στο μεταξύ, είναι νεκρές. Οι υπόλοιπες, διαπομπευμένες, υβρισμένες, ισοπεδωμένες απ' τον οδοστρωτήρα της «προστασίας του κοινωνικού συνόλου» είναι από σήμερα – και με τη βούλα – «ελεύθερες». Και λοιπόν; Μπορούμε να μιλάμε για «δικαίωση»;

Οι οροθετικές γυναίκες που σήμερα κηρύχθηκαν αθώες, τέσσερα χρόνια πριν τσουβαλιάστηκαν σε μια «επιχείρηση σκούπα» και ρίχθηκαν βορά στο «πλήθος»: ένα «πλήθος» που βάδιζε τα πρώτα του βήματα στον δρόμο μιας εξουθενωτικής λιτότητας. Μια απόπειρα εκτόνωσης της συσσωρευμένης λαϊκής οργής ήταν εκείνες οι συλλήψεις, μια προσπάθεια να φανεί πως το Κράτος, λειτουργεί, και ενεργεί – πάντα! – για το καλό μας. Μια προμελετημένη ανθρωποθυσία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αναστροφής τού – τότε – πολιτικού κλίματος. Για «το καλό του τόπου» πάντα!

Οι ανθρωποθυσίες πάντα συνάρπαζαν τα πλήθη: το Κολοσσαίο και οι ανά τον τότε γνωστό κόσμο ρωμαϊκές αρένες το πιστοποιούν. Και οι γυναίκες, ήταν πάντα τα εύκολα θύματα στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες. Στις κοινωνίες εκείνες που διώκουν την πόρνη, μα όχι τον πελάτη, και δεν διστάζουν να στιγματίσουν δημόσια γυναίκες ως «εκδιδόμενες», χωρίς καν να χρειάζεται να αποδείξουν πως όντως φέρουν την ιδιότητα της «εκδιδόμενης».

«Αθώες», είπε σήμερα το δικαστήριο. Και λοιπόν; Στις τρεις νεκρές, ποιος ακριβώς θα μεταφέρει το νέο τής – τόσο καθυστερημένης – «δικαίωσης»; Και στις υπόλοιπες, τις επιζήσασες του μεσαιωνικού εκείνου «κοινωνικού» πογκρόμ, ποιος θα διασφαλίσει πως η αθώωση θα άρει και τις συνέπειες της επικοινωνιακής πυράς στην οποία οδηγήθηκαν; Ποιος μπορεί να αναιρέσει τις επιπτώσεις μιας τόσο οργανωμένης δημόσιας διαπόμπευσης; Σε πόσα sites είναι ακόμη αναρτημένες οι φωτογραφίες τους, συνοδευόμενες απ' τα πλήρη στοιχεία τους; Θέλετε να κάνετε μια πολύ πρόχειρη σχετική έρευνα;

Στο μεταξύ, η αθώωση ουδόλως επηρεάζει τους πολιτικούς προϊσταμένους της διαπόμπευσης των γυναικών αυτών. Ο – τότε – υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και ο – τότε – αρμόδιος υφυπουργός κ. Μ. Μπόλαρης χαίρουν αμφότεροι άκρας (πολιτικής) υγείας. Και είναι έτοιμοι – ανά πάσα στιγμή – να προασπίσουν (ξανά!) το «δημόσιο συμφέρον». Για να μην ανησυχήσετε το αναφέρουμε!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.