Προσέξτε αρχικά αυτό· το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταδίδει ρεπορτάζ επικαλούμενο «κυβερνητική πηγή» η οποία λέει χονδρικά ότι α) αλλάζει η αμερικανική πολιτική απέναντι στο ελληνικό χρέος και απ' το «πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά η συζήτηση για το χρέος» βρισκόμαστε από χθες στο «κάνατε μεταρρυθμίσεις, ώρα να δούμε το χρέος» (σ.σ.: η «αναγκαιότητα» των «μεταρρυθμίσεων» βεβαίως παραμένει σταθερή!), β) είναι ωφέλιμη για τη χώρα η εκλογή του... Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ καθώς (σύμφωνα με την ίδια «πηγή»)... επέσπευσε την αλλαγή στην αμερικανική πολιτική. Όπερ σημαίνει; Αντί να βγάλει ένα ακόμη «non paper» το Μέγαρο Μαξίμου, προτίμησε να το περάσει ως «είδηση» στο μεγαλύτερο και πλέον έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, το οποίο, για τους δικούς του λόγους, αντιμετώπισε ως «είδηση» τις «εκτιμήσεις» ανώνυμης «κυβερνητικής πηγής».

Την ίδια στιγμή, γνωστό εκδοτικό συγκρότημα που συχνά-πυκνά αναλαμβάνει εργολαβικά την «στήριξη» της εκάστοτε κυβέρνησης, εξαγγέλλει πρωτοσέλιδα «συμφωνία» Τσίπρα – Ομπάμα για την μείωση του χρέους και παράλληλα (πάντα πρωτοσέλιδα!) εξαπολύει κι ένα αντικομουνιστικό μανιφέστο έτσι για να βρίσκεται, συνδυάζοντάς το μάλιστα με έναν (ακόμη) ύμνο στον πρωθυπουργό (και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ) και μηδενίζοντας τη συμμετοχή οιουδήποτε άλλου (πλην του «Αλέξη») στην πορεία του κυβερνώντος κόμματος προς την εξουσία. Ένας ο «Αλέξης» κι άλλος ένας ο Παναγής Κουταλιανός δηλαδή.

Μια και ο λόγος για το ελληνικό χρέος, υπάρχει ένα τρίτο σημείο που πρέπει να προσέξετε: ενώ η χώρα ζει στους ρυθμούς της επίσκεψης Ομπάμα, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα απ' το Μέγαρο Μαξίμου οι «θεσμοί» συζητούν με την νέα υπουργό Εργασίας κ. Ε. Αξιόγλου. Τι συζητούν; Εργασιακό. Και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Και κατώτατο μισθό. Και κλαδικές συμβάσεις. Όλα αυτά, ενόψει της «αξιολόγησης» βάσει της οποίας θα κριθεί αν θα ξεκινήσει η συζήτηση για την «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γ. Ντάισελμπλουμ. Σημειώστε εδώ πως «ελάφρυνση» βαφτίστηκε παλαιότερα και το PSI.

Και ενώ στας Αθήνας και στις Βρυξέλλες συμβαίνουν αυτά, στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόϊμπλε ξεκαθαρίζει, ήδη από χθες (Τρίτη 15 Νοεμβρίου) το βράδυ πως «όποιος λέει 'θα σας απαλλάξουμε από τα χρέη σας', προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα». Και το κρατικό γερμανικό κανάλι ZDF απευθύνει το κρίσιμο ερώτημα: «τίθεται όμως κυρίως ένα ερώτημα από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: ποιο βάρος έχουν τα λόγια του στην Ουάσινγκτον και την Ευρώπη;».

Προσέξτε κι ένα πέμπτο σημείο και τελειώσαμε: με το που έφυγε ο αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη. Αντικείμενο της συζήτησής τους; Το Κυπριακό και η εξεύρεση «μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης». Μήπως τώρα βγάλατε τα συμπεράσματά σας επί της επίσκεψης Ομπάμα; Ή θα χρειαστείτε κι άλλα στοιχεία;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.