Δεν τα λέμε (μόνο) εμείς: μέχρι η «Αυγή» στο κύριο άρθρο της καταλογίζει «ευθύνη στο κράτος» για τα όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στο προσφυγικό με φόντο την κακοκαιρία. Στο μεταξύ, και πέρα απ' την προσπάθεια που καταβάλλεται να εξισωθεί το έλασσον (προβλήματα στις μετακινήσεις π.χ.) με το μείζον (προσφυγικό) και να περάσουν όλα μαζί σε μια κατηγορία (καιρικό) υπό τον τίτλο «αργά αντανακλαστικά» («Αυγή») ή «πιαστήκαμε απροετοίμαστοι» (όπως χαρακτηριστικά δήλωνε σήμερα στον ραδιοσταθμό Real FM ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Βίτσας), το δεδομένο είναι πως πρέπει να είναι κάποιος υπερβολικά καλοπροαίρετος για να δεχθεί πως τα όσα έγιναν ήταν απλώς «λάθη» ή «κακή προετοιμασία».

Δεν είναι απλώς μια «αβλεψία» π.χ. το να κρύβεται κάτω απ' το χαλί ένα ολόκληρο στρατόπεδο (hotspot) στη Μόρια. Δεν είναι απλώς μια «κακή στιγμή» το να κλείνει ένα κέντρο φιλοξενίας αστέγων στην Αθήνα λόγω... ωραρίου. Δεν είναι απλώς «ολιγωρία» το να κλείνονται δωμάτια σε ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και να φτάνει στη Λέσβο πλοίο του πολεμικού ναυτικού διαμορφωμένο σε κέντρο φιλοξενίας 4 και 5 μέρες αφότου στη Μόρια είχαν θαφτεί στο χιόνι και αφού είχε πρώτα απαγορευθεί στον Τύπο (πλην των κρατικών ΜΜΕ) η πρόσβαση στο hotspot. Ιδίως όταν ο ίδιος ο υπεύθυνος υπουργός διαβεβαίωνε πως δεν υπήρχε «κανένας πρόσφυγας εκτεθειμένος στο κρύο».

Και πάνω απ' όλα, δεν είναι τυχαία η προσπάθεια που καταβάλλεται να καλυφθούν όλα όσα έγιναν απ' την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα κάτω απ' τον μανδύα του «χιονιά». Αν γίνει εφικτό να φορτωθούν όλα σε έναν «βαρύ χειμώνα», επικοινωνιακά θα είναι κερδισμένη η κυβέρνηση. Γίνεται όμως; Έφταιγε ο χειμώνας για την περιπέτεια που ζήσανε σήμερα οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC53 που ταξίδευε απ' τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα ή η ΤΡΕΝΟΣΕ, η ίδια που βγαίνει στο σφυρί για «να εξυπηρετηθεί το ελληνικό χρέος»; Πόσες περικοπές έχουν γίνει προκειμένου να γίνει «οικονομία»; Έφταιγε ο χειμώνας που δρόμοι κλείσανε; Ή το κράτος, που κόβει συνέχεια κονδύλια απ' την Τοπική Αυτοδιοίκηση (πάντα για λόγους «εξυπηρέτησης του χρέους») αλλά συνεχίζει να τη φορτώνει με αρμοδιότητες; Έφταιγε ο χειμώνας για το αίσχος της Μόριας; Έφταιγε ο χειμώνας για τη «λήξη ωραρίου στη δομή φιλοξενίας στην Αθήνα;

Σε τελική ανάλυση... έφταιγε για κάτι η κυβέρνηση και οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει με την προσήλωση υπάκουου μαθητή; Ή ο ένοχος ήταν απλώς «μια πρωτοφανής κακοκαιρία»;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.