Έχουν μια παράξενη τάση οι έφηβοι σ' αυτή τη χώρα: να συγκρούονται με διάφορα (κινούμενα ή μη) αντικείμενα όταν έρχονται σε επαφή με ένστολους. Η αιτία των συγκρούσεων, πάντα η ίδια: η κακιά η ώρα και η ακόμα χειρότερη στιγμή. Απ' τον 15χρονο Μιχάλη Καλτεζά, που στις 17 Νοεμβρίου 1985 έπεφτε νεκρός προσκρούοντας με το πίσω μέρος του κεφαλιού του στη σφαίρα που εξαπέλυσε ο ΜΑΤατζής Α. Μελίστας και τον επίσης 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο που το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 προσέκρουσε με την καρδιά σε βολίδα του όπλου του ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα, μέχρι τον 16χρονο Κ.Μ. που από τα ξημερώματα της 17ης Σεπτεμβρίου νοσηλεύεται διασωληνωμένος (και φρουρούμενος παρ' ότι σε καταστολή!) στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι απόλυτα σαφές: η συνάντηση εφήβων με αστυνομικούς μπορεί να φέρει μεγάλη κακοτυχία.

Η κακοτυχία δεν περνά απαραίτητα με την εφηβεία: ούτε και περιορίζεται μόνο στους έχοντες την ελληνική υπηκοότητα. Χαρακτηριστική είναι, π.χ., η περίπτωση του (Κύπριου) φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου που σακατεύτηκε προσκρούοντας «αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο» στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Θεσσαλονίκη. Το ευτύχημα είναι πως η ΕΛ.ΑΣ. φροντίζει πάντα να ρίχνει άπλετο φως σε παρόμοιες ατυχείς στιγμές. Στο... ανακοινωθέν για τον 16χρονο, π.χ., αναφέρεται: «Την 04.30 ώρα σήμερα (17-9-2017), συνελήφθη στα Εξάρχεια 16χρονος ημεδαπός, για τη συμμετοχή του σε επεισόδια, σε βάρος αστυνομικών. Κατά τη μεταγωγή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και έμπροσθεν του κτιρίου (Λ. Αλεξάνδρας και Δημητσάνης), ο συλληφθείς απώθησε αιφνιδιαστικά τον έναν από τους δύο αστυνομικούς, που τον συνόδευαν και ετράπη σε φυγή. Στην προσπάθειά του να διέλθει το ρεύμα ανόδου της Λ. Αλεξάνδρας προς την Λ. Κηφισίας, παρασύρθηκε από διερχόμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, οδηγούμενο από 32χρονο ημεδαπό, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Οι αστυνομικοί κάλεσαν άμεσα σταθμό Ε.Κ.Α.Β., που παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε σε Νοσοκομείο, που νοσηλεύεται».

Όπερ σημαίνει; Δεν έφταιγε κανείς, παρά μόνον η κακιά στιγμή. Κι ο ίδιος ο νεαρός, που «συνελήφθη» (σ.σ.: θεωρητικά, προσήχθη, η σύλληψη γίνεται ΜΕΤΑ την προσαγωγή, αλλά με λεπτομέρειες θα ασχολούμαστε τώρα;) για «συμμετοχή σε επεισόδια». Και ίσως, η βαθιά αγάπη που αισθάνεται για τη νεολαία η ΕΛ.ΑΣ., η οποία και έκανε απρόσεκτους τους δυο αστυνομικούς που «τον συνόδευαν» με αποτέλεσμα να «αιφνιδιαστούν». Τι, δύσκολο είναι να «απωθήσει» ένας 16χρονος δυο ένστολους, έστω κι τα χέρια του είναι δεμένα πίσω από την πλάτη του με χειροπέδες; Για όλα είναι ικανά αυτά τα ανήλικα!

Μυστήριο παραμένει γιατί ο νεαρός «τράπηκε σε φυγή». Όπως θα ανέφερε η ανακοίνωση (αν δεν έμπαινε στη μέση η παροιμιώδης σεμνότητα της ΕΛ.ΑΣ.), σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής απ' τα Εξάρχεια ως τη ΓΑΔΑ οι δυο αστυνομικοί πιθανότατα συμβούλευαν πατρικά τον «άτακτο» 16χρονο, προσπαθώντας μάλιστα να τον καθησυχάσουν για το τι θα ακολουθήσει στη ΓΑΔΑ. Μην ξεχνάμε πως και στην περίπτωση του Αυγουστίνου Δημητρίου, αρχιφύλακας που παρακολούθησε τη σκηνή του ξυλοδαρμού του και αφού είχε δοθεί η εντολή να σταματήσουν τα «όργανα», του πρόσφερε... χαρτομάντιλο για να σκουπίσει τα αίματα! Μόνο στοργή και πατρική αγάπη έχει να προσφέρει η ΕΛ.ΑΣ. στη νεολαία, όσο «άτακτη» κι αν είναι η τελευταία!

Στο μεταξύ, ο 16χρονος νοσηλεύεται. Διασωληνωμένος. Σε καταστολή. Με κατάγματα στα πόδια. Και στο πρόσωπο. Και στο κρανίο. Με θλάση στον πνεύμονα. Και με φρουρά έξω απ' τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σημειώστε πως αρχικά ο «φρουρός» ήταν ΜΕΣΑ στη ΜΕΘ, και χρειάστηκε η παρέμβαση γιατρών για να βγει έξω απ' τη Μονάδα. Σημειώστε ακόμη πως ο 16χρονος μπήκε με χειροπέδες στο ασθενοφόρο, πιθανότατα για να μην... αποπειραθεί να αποδράσει ξανά.

Πέραν αυτών; Ο υπουργός ΠΡΟΠΟ κ. Ν. Τόσκας παραμένει στη θέση του. Ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας δε θεώρησε σκόπιμο να πει το παραμικρό για το επεισόδιο (σ.σ.: ασχέτως αν το κόμμα του έκανε «σημαία» τον «Δεκέμβρη του '08» στην πορεία του προς την εξουσία). Στις πορείες για την επέτειο του Παύλου Φύσσα πέσανε χημικά, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και γίνανε συλλήψεις. Α, ναι, κι ο Παύλος Φύσσας «ζει»: το λέει και το κυβερνών κόμμα!

 

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.