Λένε πως το καλό πράγμα αργεί να γίνει· κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα με την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για τις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών. Στο σχετικό πόρισμα, η εισαγγελέας ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά 15 ατόμων (σ.σ.: στελεχών και υπάλληλων έξι εισπρακτικών και δύο τραπεζών) καθώς κρίνει πως υπέπεσαν στο... πλημμέλημα της παράνομης χρήσης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μια έρευνα που ξεκίνησε το 2008, διαφημίστηκε και ξαναδιαφημίστηκε από κανάλια, εκδοτικά συγκροτήματα και κυβερνήσεις, μα στην ολοκλήρωσή της, δεν βλέπει ενοχή για καμία απ' τις κακουργηματικές πράξεις που διερευνήθηκαν στα 10 σχεδόν χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.
Συνολικά, ελέγχθηκαν 29 εισπρακτικές και 17 δικηγορικά γραφεία. Στο πόρισμά της, η εισαγγελέας ζητά να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της υπόθεσης που αφορά το κακούργημα της εκβίασης από πλευράς εισπρακτικών, αλλά και αυτά που αφορούν τις κατηγορίες της απάτης, της παράνομης βίας και της αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος. Στο σκεπτικό που συνοδεύει το πόρισμα, επισημαίνεται ότι «δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα». Όσο για τους 15 για τους οποίους και ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης, αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή οι εταιρείες τους δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν το νόμιμο δικαίωμα της πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών.
Οι δεκάδες καταγγελίες καταναλωτών, έπεσαν στο κενό. Το ίδιο και η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που κατήγγειλε πως υπάλληλοι τέτοιων εταιριών υποδύονται τους δικηγόρους όταν τηλεφωνούν σε πολίτες και ζητούσε να ερευνηθεί αν οι εισπρακτικές διαπράττουν – σε κάποιες περιπτώσεις – εκβίαση. Η εισαγγελική έρευνα φέρεται να εντόπισε δεκάδες περιπτώσεις, όπου εισπρακτικές εταιρείες είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά στους πολίτες, τέτοια που θα μπορούσε να απαγγελθεί σε βάρος τους η κατηγορία της παράνομης βίας. Ωστόσο, ποινική δίωξη ασκείται μόνο κατόπιν σχετικής μήνυσης του παθόντα καθώς η κατηγορία συνιστά πλημμέλημα. Για την Πολιτεία, το να σε τραμπουκίζουν, να σε εκβιάζουν και να σε απειλούν υπάλληλοι εταιρειών για λογαριασμό τραπεζών, είναι το ίδιο με το να τσακωθείς με τον γείτονά σου ή τον τυχαίο περαστικό. Ένα πλημμελληματάκι, για το οποίο θα πρέπει να υποβάλει μήνυσή το ίδιο το θύμα προκειμένου να ασκηθεί δίωξη. Δεν προέκυψε βλέπετε «εκβίαση» παρά μόνο «ανάρμοστη συμπεριφορά». Ούτε υπάλληλους που δήλωναν δικηγόροι φαίνεται πως εντόπισε η – σχεδόν δεκαετής – έρευνα, ούτε ευθείες απειλές πως «αν δεν πληρώσεις αύριο, μεθαύριο τα παιδιά σου θα κοιμηθούν στον δρόμο» ούτε τίποτε. Μόνο «ανάρμοστη συμπεριφορά».
Το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας Εφετών όπου και διαβιβάστηκε το πόρισμα. Θα γίνει δεκτό; Θα τεθεί στο αρχείο η έρευνα; Αν ναι, προετοιμαστείτε για τον επόμενο γύρο με τις εισπρακτικές. Έναν γύρο που θα περιλαμβάνει ίσως και κουστουμαρισμένους «φουσκωτούς» να χτυπούν γροθιές στην εξώπορτά σας. Δε θα επιδιώκουν άλλωστε «παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους» μαζί σας οι «φουσκωτοί»: θα έχουν το νόμιμο «δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα». Κοτζάμ 10ετή εισαγγελική έρευνα θα έχουν να επιδείξουν!