Και ξαφνικά χθες, στο κέντρο της Αθήνας, ένα μικρό, σεμνό, αυθόρμητο λαϊκό πανηγύρι έλαβε χώρα. Καταστηματάρχες, μικρομεσαίοι όλοι τους, όρμησαν μαζικά έξω απ' τα μαγαζιά τους ραίνοντας με άνθη έναν άνθρωπο που ταπεινός, χωρίς σωματοφυλακή, βάδιζε ως απλός πολίτης στους δρόμους. Οι σκηνές που ακολούθησαν, ήταν συγκινητικές, ενώ μια φράση αντηχούσε στα πέρατα της οικουμένης: «Σωθήκαμε. Επιτέλους θα πληρώνουμε εισφορές!».

Αν δεν έτυχε να παρακολουθήσετε στις οθόνες σας τις σκηνές της αυθόρμητης και αυτοσχέδιας λαϊκής γιορτής, δεν φταίτε εσείς: ο διαπλεκόμενος Τύπος ευθύνεται, που δεν έσπευσε να καλύψει το γεγονός. Ευτυχώς, ο ταπεινός άνθρωπος που βάδιζε ως απλός πολίτης και δέχονταν τις εκδηλώσεις λατρείας του πλήθους των – ευτυχισμένων που θα πληρώνουν εισφορές – καταστηματαρχών υπερνίκησε τη φυσική του σεμνότητα και έκανε γνωστό στο πανελλήνιο το δρώμενο. Αυτός ο άνθρωπος, βλέπετε, δεν ήταν ένας απλός πολίτης: ήταν ο ίδιος (αυτοπροσώπως!) ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τ. Πετρόπουλος, που από το βήμα της Βουλής σήμερα τσάκισε την ένοχη σιωπή της διαπλοκής και ανέδειξε σε όλο του το μέγεθος το αδιαμφισβήτητο γεγονός: ο κόσμος λατρεύει αυτή την κυβέρνηση και στενάζει από ανακούφιση με κάθε νέο μέτρο που ψηφίζεται.

«Χθες, επειδή συνηθίζω να περπατώ στους δρόμους της Αθήνας, πηγαίνω με τα πόδια, συζητώ με τον κόσμο. Βγήκαν από τα καταστήματά τους επαγγελματίες, ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται, και μου είπανε: “Σωθήκαμε. Επιτέλους θα πληρώνουμε εισφορές”. Επειδή αυτοί δεν κατέβαλλαν εισφορές, διότι το ύψος ήταν δυσθεώρητο, 700 και 800 ευρώ. Δεν κατέβαλλαν εισφορές διότι ήταν αδύνατο να τις καταβάλλουν» είπε ο φίλος, πατέρας και αδελφός του πτωχού πλην τιμίου και γενναίου λαού μας κ. Πετρόπουλος, που μπορεί να μην είχε μεν αποδεικτικά στοιχεία για το μέγα αυτό γεγονός, αλλά... ο λόγος του, συμβόλαιο! Αφού το είπε, έτσι και θα 'γινε! Τέλος!

Μην αρχίσετε τώρα να σκέφτεστε «σε μένα γιατί λένε άλλα οι μαγαζάτορες;»: άλλο εσείς, άλλο ο κ. Υφυπουργός! Μην απορήσετε επίσης που, αν και βρισκόσασταν χθες στο κέντρο, δεν έτυχε να δείτε με τα μάτια σας τα όσα ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε, μπορεί οι εκδηλώσεις λατρείας να ολοκληρώθηκαν λίγο νωρίτερα. Άλλωστε, θυμηθείτε: δεν ήταν υγροί οι δρόμοι; Απ' τα δάκρυα των ευτυχισμένων καταστηματαρχών προερχόταν η υγρασία, όχι απ' το ψιλόβροχο, άπιστοι Θωμάδες!

Σε κάθε περίπτωση, ξέρετε πια τι να απαντάτε στην ερώτηση «γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά». Αρκεί ένα «θα πέρασε από δω νωρίτερα ο κ. Πετρόπουλος ή άλλος υπουργός» και... το καλύψατε!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.