Φωτογραφίες: Μιχάλης Μιλτσακάκης

Επισκεφθήκαμε το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που εγκαινιάστηκε περίπου πριν δυο μήνες από το Δήμο Καισαριανής. Βρίσκεται στο χώρο του Σκοπευτηρίου, λίγα μέτρα από το χώρο εκτέλεσης εκατοντάδων αγωνιστών.

Τα εκθέματα ζωντανεύουν την εποχή τους με διαφορετικούς τρόπους. Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής, προσωπικές επιστολές, επίσημα έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα, όπως ένα τραπεζομάντιλο τρυπημένο από τα πυρά πολυβόλου, κουβαλούν τα ίχνη της δεκαετίας του 1940.

 

 

 

Εκτός από τα σημάδια της μάχης ο επισκέπτης θα συναντήσει έργα τέχνης των εξόριστων αλλά κι ένα πρωτότυπο αδημοσίευτο έργο της Βάσως Κατράκη.

Σε ξεχωριστή αίθουσα, αφιερωμένη στην Ηρώ Κωνσταντοπούλου βρίσκονται έπιπλα από το σπίτι όπου ζούσε, προσφορά της μητέρας της προς το Δήμο Καισαριανής. Στην ίδια αίθουσα γίνεται διακριτή αναφορά στους 200 εκτελεσμένους της Πρωτομαγιάς του 1944 αλλά και στη δράση των γυναικών αγωνιστριών.

 

 

Τα εκθέματα του μουσείου πλαισιώνονται από ταμπλό με μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα της περιόδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.