Στις 12 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η προβολή της ταινίας «Loving Vincent» στις ελληνικές αίθουσες (διανομή Filmcenter Τριανόν).

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στην ιστορία του σινεμά, που έχει ζωγραφιστεί εξ ολοκλήρου στο χέρι, και δίνει ζωή στους πίνακες του Βαν Γκογκ για να αφηγηθούν την ξεχωριστή ιστορία του.

Η ταινία ακολουθεί το ταξίδι του Αρμάν Ρουλέν, γιού του Ταχυδρόμου Ζοζέφ Ρουλέν. Ο Αρμάν αναλαμβάνει να παραδώσει ένα γράμμα στον Θίο Βαν Γκογκ, αδελφό του Βίνσεντ, στο Παρίσι, που μόλις είχαν μάθει ότι αυτοκτόνησε. Στο Παρίσι ανακαλύπτει ότι ο Θίο πέθανε λίγο μετά τον Βίνσεντ, προφανώς καταρρακωμένος από το θάνατο του μεγάλου του αδελφού. Μέσω του μπάρμπα-Τανγκί, προμηθευτή χρωμάτων του Βίνσεντ, ο Αρμάν μαθαίνει περισσότερα για την παθιασμένη και εκπληκτική ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και αποφασίζει να ξετυλίξει το κουβάρι των γεγονότων για να ανακαλύψει την αλήθεια σχετικά με το αν ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε.

Μια ματιά πίσω από την ταινία-φαινόμενο

Το «Loving Vincent» γυρίστηκε πρώτα ως ταινία δράσης με ηθοποιούς, που δούλεψαν σε σκηνικά διαμορφωμένα για να μοιάζουν με πίνακες του Βαν Γκογκ είτε στο άδειο “πράσινο κουτί” ενός στούντιο. Έπειτα, ανέλαβαν οι ζωγράφοι να αποτυπώσουν κάθε καρέ της ταινίας πάνω σε καμβά, χρησιμοποιώντας λαδομπογιά και ακολουθώντας την τεχνοτροπία του Βαν Γκογκ. Οι δημιουργοί δούλεψαν για 2 χρόνια σε όλη την εξέλιξη του έργου, σε ειδικούς σταθμούς εργασίας κινούμενης ζωγραφικής που στήθηκαν από την παραγωγή.

Χρειάστηκε έρευνα και πολλές δοκιμές για το πώς η εικαστική ομάδα θα προσεγγίσει την κίνηση στη ζωγραφική και πώς θα τοποθετήσει τα έργα του Βαν Γκογκ μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο κινηματογράφος. Χρειάστηκε, επίσης, πολύ ταλέντο και υπομονή, καθώς κάποια σημεία του ολοκληρωμένου πίνακα, εκείνα που θα άλλαζαν με την κίνηση στο επόμενο καρέ, έπρεπε να σβηστούν και να ζωγραφιστούν εκ νέου για να δημιουργηθεί ένας νέος πίνακας που θα «καταστρεφόταν» ξανά.

Για να φανταστούμε το μέγεθος του πονήματος, για κάθε 1 δευτερόλεπτο της ταινίας που θα δούμε στη μεγάλη οθόνη απαιτούνται 12 πίνακες ζωγραφικής και 36 ώρες εντατικής δουλειάς. Συνολικά, 125 διεθνείς ζωγράφοι δημιούργησαν 65000 ελαιογραφίες-φιλμικά καρέ για τη ζωή και το θάνατο του αινιγματικού Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

 

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Dorota Kobiela & Hugh Welchman

Παραγωγοί: Hugh Welchman, Sean Bobbit & Ivan Mactaggart

Executive Producers: David Parfitt & Laurie Ubben & Charlotte Ubben

Φωτογραφία: Tristan Oliver & Lukasz Zal

Μοντάζ: Justyna Wierszynska & Dorota Kobiela

Επικεφαλής εικαστικής ομάδας: Piotr Dominak

Συνθέτης: Clint Mansell

 

Επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας: http://lovingvincent.com/

 

Ακολουθεί το επίσημο ελληνικό trailer της ταινίας: 

{youtube}rxSOgybLujc{/youtube}

 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.