Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, παρουσιάζουν τις εκθέσεις «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» και «Δρόμοι επιβίωσης», στους εκθεσιακούς χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά - Παλαιού Ταχυδρομείου, τα εγκαίνια των οποίων θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 στις 19:30.

  • «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22»
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το 2006, ξεκινώντας από το ιστορικό και το πολιτικό πλαίσιο της εποχής ξεναγεί τους επισκέπτες στις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, στην καινούρια καθημερινότητά τους καθώς και στην προσπάθειά τους για αποκατάσταση και ένταξη. Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε με την άφιξη των προσφύγων και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς, στην Αττική γενικότερα αλλά και στην περιοχή του Πειραιά ειδικότερα. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από πολλά ιστορικά αρχεία και προσωπικές συλλογές.
 
  • «Δρόμοι επιβίωσης»

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το καλοκαίρι του 2016, περιλαμβάνει φωτογραφικές καταγραφές έμπειρων και καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, από το αναγκαστικό ταξίδι −τον δρόμο της επιβίωσης− των προσφύγων. Εποπτικό υλικό και χάρτες συμπληρώνουν τη φωτογραφική διαδρομή με στοιχεία για τις χώρες προέλευσης, τους θαλάσσιους και χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς, τον αριθμό των ανθρώπων που μετακινήθηκαν.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δρόμοι επιβίωσης: το προσφυγικό ζήτημα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Οι εκθέσεις θα λειτουργήσουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά - Παλαιό Ταχυδρομείο, Φίλωνος 29, από 23 Ιανουαρίου έως 5 Μαρτίου 2017.  

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-4101400 & 210-4101402.

 

(*Κύρια φωτογραφία: Άποψη της Δραπετσώνας, Μουσείο Μπενάκη - Φωτογραφικό Αρχείο, Αρχείο Κώστα Μεγαλοοικονόμου) 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.