Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά στις 8 Απριλίου, η Βουλή των Ελλήνων διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο ειδικής κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην Αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, σήμερα το πρωί στις 10:00.

Την έναρξη των εκδηλώσεων θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης με χαιρετισμό του, παρουσία της Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας κυρίας Maja Gojkovic, η οποία βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στην κοινή συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών θα προεδρεύσουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νίκος Μανιός και η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή, ενώ τον λόγο θα λάβουν η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου και η Ειδική Γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά κυρία Κατερίνα Γιάντσιου.

Στη συνέχεια, η Βουλευτής Καρδίτσας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας ειδικού προγράμματος για τους Ρομά στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, θα παρουσιάσει την έκδοση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων «Από το στόμα στο χαρτί» (δέκα τσιγγάνικα παραμύθια) – έκδοση 2017. Πρόκειται για μια συλλογή παραμυθιών των Ρομά της Καρδίτσας, που αποδόθηκαν από σπουδαίους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας και εικονογραφήθηκαν από σημαντικούς εικονογράφους.

Για τα παραμύθια των Ρομά θα μιλήσουν ακόμη η Πρόεδρος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κυρία Βασιλική Νίκα και ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Νεολαίας Ρομ κ. Παναγιώτης Χαρίτος.

Αμέσως μετά, το βήμα θα δοθεί στους νέους Ρομά που θα μιλήσουν για τις πρωτοβουλίες τους, τις ιδέες τους, τις συνεργασίες τους, τους προβληματισμούς και τις επιτυχίες τους. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με μικρό μουσικό πρόγραμμα τσιγγάνικων παραδοσιακών τραγουδιών.

Στον χώρο έξω από την Αίθουσα Γερουσίας, με την επιμέλεια της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, θα εκτίθενται βιβλία και νομικά κείμενα που αναφέρονται στους Ρομά. Η έκθεση αυτή θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας.

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.