Συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και η Αθήνα θυμάται και τιμά το έργο του με μια σειρά εκδηλώσεων, που διοργανώνονται από το Δήμο Αθηναίων και πολιτιστικούς φορείς της πόλης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Πολιτιστικό  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Η εκδήλωση «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση, η Οδύσσεια ή η πορεία  ενός ελεύθερου  ανθρώπου» θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 17/2 στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Οι ηθοποιοί Anne-Lise Fritsch και Θανάσης Λέκκας θα διαβάσουν αποσπάσματα του ποιήματος συνοδευόμενοι από τους Artefacts Ensemble και Χαΐνη Δ. Αποστολάκη. Τη βραδιά θα παρουσιάσει ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. (Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, των εκδόσεων Καζαντζάκη, του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και του Δικτύου Πολιτισμού της Αθήνας).

Από τις 3 έως τις 31 του Μάρτη μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση « «Ματιές στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», μια έκθεση βιβλίων και χειρογράφων του στο Βαλλιάνειο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Πανεπιστημίου 32). «Ξεχωρίζει ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο εσώφυλλο της μετάφρασης της Θείας Κωμωδίας του Δάντη.»

Τρίτη εκδήλωση το θεατρικό αναλόγιο στα Γαλλικά «Αναζητώντας τον Ζορμπά –Αποσπάσματα» με τον Γιώργο Χωραφά στις 4/3 στις 13:30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στις 5/3 στις 12:00 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Book Castle. «Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής Γιώργος Χωραφάς, μέσω της σχέσης των δύο αντρών, των συζητήσεων τους για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, τον πόλεμο, την γυναίκα, την τροφή, την λογική και τον Θεό, όπως αποτυπώνονται στο μυθιστόρημα, προχωρά το θεατρικό του αναλόγιο στην αλληγορία του τζίτζικα και του μέρμηγκα που, όπως ο ίδιος λέει, ακολουθεί τους σημερινούς Έλληνες, οι οποίοι αισθανόμενοι μια συλλογική ενοχή, έχουν εγκλωβιστεί σε μια καταπιεστική κρίση και θυσιάζονται στον βωμό του αγώνα για παραγωγικότητα.» (Πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτισμού Αθήνας του δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων) σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, τις εκδόσεις Καζαντζάκη ,την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και το Υπουργείο Πολιτισμού.)

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.