Με τον Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, Αντιπρόεδρο της Βολιβίας – χώρας που μάλιστα προεδρεύει της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Αναδιάρθρωση του Εξωτερικού Χρέους των Χωρών – συναντήθηκε χθες η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να του παραδώσει τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Με τη θεσμική θέση που αναφέρθηκε παραπάνω, ο κ. Λινέρα τόνισε ότι η χώρα του θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της υποβολής προτάσεων στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη του έτους και στο πλαίσιο αυτό θα συμπεριλάβει «προτάσεις, συστάσεις και λύσεις κατόπιν στενής συνεργασίας με την κ. Κωνσταντοπούλου, ώστε αυτή η προσπάθεια να βοηθήσει τους λαούς, τις χώρες και τις οικονομίες τους και να μην ενισχύει τα κέρδη των τραπεζιτών». Επιπλέον εξέφρασε την επιθυμία του να στηρίξει γενικότερα "οποιαδήποτε απόφαση ή δράση της Κυβέρνησης που έχει ως στόχο περισσότερη ευημερία προς όφελος του λαού", αλλά και κάθε πρωτοβουλία που εναντιώνεται στους εκβιασμούς των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Αντιπρόεδρος της Βολιβίας κατέθεσε και τη δική του εμπειρία από αντίστοιχες καταστάσεις στη Λατινική Αμερική. «Οι απαιτήσεις για την αποπληρωμή των εξωτερικών χρεών των χωρών στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, έναντι των διεθνών Οργανισμών, ουσιαστικά, το μόνο που πρόσφεραν στη Λατινική Αμερική ήταν 20 χρόνια χαμένα, 20 χρόνια ύφεσης, 20 χρόνια πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής, είκοσι χρόνια απώλειας και μείωσης δικαιωμάτων και οικονομικής ύφεσης. Δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο στην Ελλάδα. (…) Η Λατινική Αμερική έχει μάθει πολύ καλά ότι το να ακολουθεί κανείς τις προσταγές αυτές των διεθνών Οργανισμών τέτοιου τύπου δεν οδηγεί παρά μόνο στην καταστροφή της οικονομίας και των λαών».

Από την πλευρά της, η Ζ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι είχε την χαρά και τη συγκίνηση να διαπιστώσει «τι σημαίνει διεθνής αλληλεγγύη, τι σημαίνει πραγματική συμπαράσταση σε ένα λαό ο οποίος δοκιμάζεται και τι σημαίνει ένωση των λαών και των κοινωνιών προς όφελος της Δημοκρατίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι ο κ. Λινέρα είναι «ένας άνθρωπος που με το παράδειγμά του και την δοκιμασία του στον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία συγκροτεί ένα υπόδειγμα στον αντίποδα των τεχνοκρατών και των γραφειοκρατών που επιχειρούν να καταδυναστεύσουν τους λαούς σήμερα».

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.