Η ελληνική διαπραγμάτευση, το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στη Βουλή, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Κύπριο ομόλογό της, Γιαννάκη Ομήρου.

«Συζητήσαμε την παρούσα κρίσιμη συγκυρία που αφορά στο λεγόμενο ελληνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και την προσπάθεια να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των δανειστών και τόνισα την ανάγκη αυτή η συμφωνία να κινείται μέσα στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της Ε.Ε., της αλληλεγγύης, της δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσει σε πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς αυτές οι αρχές και αυτές οι αξίες έχουν τραυματιστεί με ευθύνη κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια και επείγει η αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια τα Κοινοβούλια θα πρέπει να επανακτήσουν το ρόλο τους, δηλαδή η Δημοκρατία και η κατεξοχήν έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος, που είναι τα Κοινοβούλια, πρέπει όχι να περιορίζονται σε ό,τι αφορά την άσκηση των εθνικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, αλλά θα πρέπει να ενισχύονται. Θα πρέπει να επιστρέψει η Δημοκρατία και η πολιτική στην οικονομική διακυβέρνηση, αποκλείοντας τις αδηφάγες αγορές οι οποίες σήμερα είναι αυτές που επικυριαρχούν στο χώρο της οικονομίας» είπε ο κ. Ομήρου.

Αναφορικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή της Προέδρου της Βουλής, αναφέροντας πως «είναι απολύτως συμβατή με το δικαίωμα των λαών, προφανώς και του ελληνικού λαού, να γνωρίζει την αλήθεια αλλά αυτό το πόρισμα είναι και ένα μήνυμα διεθνώς αλλά και εντός Ε.Ε. ότι δεν μπορούν, οι όποιοι τρίτοι, στο όνομα οικονομικών σκοπιμοτήτων ή μιας οικονομικής ποδηγέτησης να αυθαιρετούν. Και έχω την άποψη ότι ήταν πολύτιμη και θα είναι πολύτιμη η συνεισφορά αυτού του πορίσματος».

Όσον αφορά το Κυπριακό, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια λύση επ’ ωφελεία της ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων, της δημοκρατίας, της ισότιμης συνύπαρξης και της πολιτικής ισότητας και ισοτιμίας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο και τόνισε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια.

«Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι μια χώρα ευρωπαϊκή δεύτερης κατηγορίας, ούτε οι Κύπριοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Επενδύουμε ελπίδες και προσδοκίες ότι θα αποδώσουν οι συνομιλίες που έχουν ήδη επανεκκινήσει», είπε από την πλευρά του ο Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ως θετικό γεγονός την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισήμανε ωστόσο πως για να υπάρξει λύση θα πρέπει να ανάψει πράσινο φως από την Τουρκία και «συνεπώς το χρέος μας είναι να ενεργοποιηθούν πιέσεις, επιρροές προς την πλευρά της Τουρκίας για να κατανοήσει επιτέλους ότι δεν μπορεί να παραμένει σε ένα σκοτεινό παρελθόν και ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει επιδρομικές και επεκτατικές πολιτικές και να συμφιλιωθεί  με την ιδέα μιας λύσης η οποία θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας συνεργασίας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή η οποία πλήττεται σήμερα από φαινόμενα αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας».

«Ενόψει της συμπλήρωσης 41 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, είμαστε σε πλήρη συντονισμό με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έτσι ώστε έστω μετά την παρέλευση τόσων χρόνων οι ιστορικές εκκρεμότητες να τερματιστούν», κατέληξε.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.