Την ύπαρξη κτιρίου προορισμένου για την φιλοξενία των προσφύγων που όμως δεν λειτουργεί, λόγω της έλλειψης αρκετού προσωπικού για τη φύλαξή του και της μη επίσημης παράδοσής του γνωστοποιεί το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου. Το κτίριο φιλοξένησε, περίπου μία εβδομάδα πριν, για πρώτη φορά 75 ανθρώπους, λόγω των άνωθεν περιγραφόμενων συνθηκών ωστόσο, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από αυτό στις 30 Μαρτίου και να διανυκτερεύσουν στις αποθήκες και το προαύλιο του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο νησί εκείνες τις ημέρες.

«Το ξημέρωμα μας ξύπνησαν τα μπουμπουνητά και η καταιγίδα. Και πώς να ξανακοιμηθείς με τη σκέψη στους ανθρώπους που γλίτωσαν απ΄τον πόλεμο και πολεμούν με την αναλγησία αφημένοι στο κρύο και την υγρασία; Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις αν δε συνδυαστούν με ταχύτητα αποφάσεων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Δίκτυο Αλληλεγγύης, το οποίο και καλεί - εκτός από την άσκηση πίεσης στους αρμόδιους φορείς για να ληφθούν άμεσα αποφάσεις - σε συλλογή και αποστολή ειδών ρουχισμού για τους πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στη Λέρο από το Φαρμακονήσι.

«Το μεγάλο βήμα προς την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη» - όπως χαρακτηρίζεται από τη συλλογικότητα πολιτών η ανταπόκριση στο κάλεσμα -έκανε ήδη το Αυτόνομο Στέκι (Ζ. Πηγής 95-97 & Ισαύρων, Εξάρχεια), πραγματοποιώντας συλλογή ρούχων και υποδημάτων την επόμενη Τετάρτη 8 Απριλίου, από τις 17.00 μέχρι τις 20.00.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου:

“Οι 75 άνθρωποι που έμειναν για πρώτη φορά στο κτίριο της Περιφέρειας έφυγαν. Η αυτοοργάνωσή τους για την καθαριότητά του μας άφησε κατάπληκτους

Χθες το κτίριο έμεινε κενό, ενώ 145 άνθρωποι με αρκετές γυναίκες και παιδιά διανυκτέρευσαν στις αποθήκες και το προαύλιο του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας. Ο λόγος; Η έλλειψη αρκετού προσωπικού για τη φύλαξή του και η καθυστέρηση της επίσημης παράδοσής του.
Το ξημέρωμα μάς ξύπνησαν τα μπουμπουνητά και η καταιγίδα. Και πώς να ξανακοιμηθείς με τη σκέψη στους ανθρώπους που γλίτωσαν απ΄τον πόλεμο και πολεμούν με την αναλγησία αφημένοι στο κρύο και την υγρασία; Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις αν δε συνδυαστούν με ταχύτητα αποφάσεων.

 ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ”

 Ακολουθούν πληροφορίες από την ιστοσελίδα της συλλογικότητας τόσο για την ίδια, όσο και για τη δράση της κατά το 2014:

«Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου είναι μια συλλογικότητα ανοικτή σε όλους όσους εμπνέονται από την ιδέα της συλλογικής και έμπρακτης αλληλεγγύης, σε μια εποχή κρίσης οικονομικής, κοινωνικής, ηθικής και πολιτικής.

Άνθρωποι νέοι και μεγαλύτεροι, διαφορετικών επαγγελμάτων και διαφορετικών πολιτικών εντάξεων και πεποιθήσεων, όλοι και όλες εμείς, που δημιουργήσαμε αυτό το δίκτυο το 2012, πιστεύουμε στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην αλληλοβοήθεια και στην ενεργοποίηση της κοινωνικής διαθεσιμότητας, για την αντίσταση στη διαρκώς κλιμακούμενη βαρβαρότητα που εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα.

Οι δράσεις μας αφορούν τόσο τους χιλιάδες πρόσφυγες, που φτάνουν ταλαιπωρημένοι στο νησί, διωγμένοι από πολέμους και βία, όσο και τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται περισσότερο, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Στα πλαίσια αυτά κινητοποιούμαστε σχεδόν καθημερινά και παρέχουμε άμεσα τα απαραίτητα είδη ρουχισμού, υπόδησης, ατομικής υγιεινής, φάρμακα, πόσιμο νερό κ.λπ. στους πρόσφυγες, για τους οποίους δεν υπάρχει καμιά υποδομή αλλά αντίθετα υπάρχει παντελής αδιαφορία από την πολιτεία.

Επίσης, προσπαθούμε να βρούμε συλλογικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας. Έτσι, κάθε Σάββατο λειτουργούμε χαριστικό ανταλλακτικό παζάρι για τους συμπολίτες μας στον Πλάτανο στην αίθουσα όπου στεγάζεται το Δίκτυο, με ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, τρόφιμα κ.λπ. Επιπλέον καλύπτουμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, άλλες επείγουσες ανάγκες των πολιτών, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και βοηθώντας ο ένας τον άλλον, ενώ παράλληλα στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε δράση που στοχεύει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πραγματοποιηθείσες δράσεις:

Επιγραμματικά κατά το έτος 2014

1) Φροντίσαμε ποικιλοτρόπως 3.000 περίπου πρόσφυγες που έχουν περάσει από το νησί. 

2) Διανείμαμε με τους εθελοντές μας, μέσα από το εβδομαδιαίο παζάρι, σε εκατοντάδες οικογένειες των συμπολιτών μας ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα, παιχνίδια, διακόσια κουτιά βρεφικό γάλα, σχολικά τετράδια, καθώς και 1.000 κιλά μήλα. 

3) Πραγματοποιήσαμε τρεις αποστολές στιςφυλακές Κω, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, με ρούχα, παπούτσια, φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής κ.λπ.

4) Συλλέξαμε και αποστείλαμε για τα θύματα του πολέμου στη Γάζα δύο κιβώτια με απαραίτητα φάρμακα και υγειονομικό υλικό.»

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.lsn.gr/

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.