Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ξεκινήσει σήμερα, σε λίγες ώρες, ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη της δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».
Το συγκεκριμένο ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών εξουσιοδοτεί, εφόσον ψηφιστεί, τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Επικρατείας να διαπραγματευθούν με τους ομολόγους τους, τους τελικούς όρους της συμφωνίας και να συνάψουν σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου χρέους για την περίοδο 2015 - 2018 και για τη διαπραγμάτευση λήψης μέτρων για τη βιωσιμότητα και εξυπηρετησιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους.
Όπως διευκρινίζεται στη συνοδευτική αιτιολογική έκθεση, η συμφωνία με τον ESM θα αφορά τη χρηματοδότηση των συνολικών δανειακών αναγκών της χώρας για το χρονικό διάστημα από 01/07/2015 έως 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια «στα οποία εντοπίζεται η αποπληρωμή ενός πολύ σημαντικού τμήματος του Δημοσίου χρέους, κυρίως προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 46 δις περίπου», αλλά και 7,5 δις ακόμα, τα οποία καταβλήθηκαν ήδη από το ελληνικό Δημόσιο το 2015 από ίδιους πόρους και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Από την άλλη, η δέσμευση των δανειστών για τη λήψη περαιτέρω μέτρων αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης του μακροχρόνιου χρέους μετατίθεται για μετά το 2022.
Στα άμεσα αποτελέσματα της συμφωνίας αναφέρεται ο οριστικός τερματισμός της συζήτησης για το Grexit, «κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας» και η αναμόρφωση του Δημοσίου χρέους, το οποίο γίνεται αποκλειστικά ευρωπαϊκό και ρυθμίζεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών.
«Με τη σύμβαση αυτή ανοίγει νέα σελίδα, διότι δεν αναχρηματοδοτείται απλά το Δημόσιο χρέος, όπως συνέβη με τα δύο προηγούμενα προγράμματα, αλλά αναμορφώνεται και αναδιαρθρώνεται το χρέος και εξασφαλίζονται πόροι για την ανάπτυξη και την επέκταση της Οικονομίας» σημειώνεται, αναφέροντας συγκεκριμένα ως προς το δεύτερο σκέλος την εξασφάλιση με τη συμφωνία της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, αλλά και της χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη καταπολέμηση των συνεπειών της λιτότητας της τελευταίας πενταετίας.
«Στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης που αποφασίσθηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της 06/07/2015, η Κυβέρνηση ζητεί από την ελληνική Βουλή να εγκρίνει την κυβερνητική πρόταση και να εξουσιοδοτήσει μέλη της Κυβέρνησης, που είναι αρμόδια, να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση και να αποδεχθούν συμφωνία με τους εταίρους, δεσμευόμενοι για την υλοποίησή της. Η συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους θέματα θα υποβληθεί για έγκριση στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί» καταλήγει η αιτιολογική έκθεση.
Των διαδικασιών στη Βουλή θα προηγηθεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 08.00 το πρωί, αλλά και διευρυμένο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ στις 10:30, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)